Hanau kurbanları iki ayrı törenle anıldı

Güncelleme Tarihi:

Hanau kurbanları iki ayrı törenle anıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2024 17:49

Hanau’da dört yıl önce yaşanan katliamda yaşamını yitiren göçmen gençler mezarları başında göz yaşlarıyla ve dualarla anıldı. Anma etkinlerinin kapsamı ve içeriği konusunda ailelerle Hanau Büyükşehir Belediyesi arasındaki anlaşmazlık, mezarlıktaki törene de yansıdı. Önce Hanau Merkez Mezarlığı’nda dört yıl önce defnedilmiş olan gençlerin mezarları, başka yerlerde defnedilmiş olan gençlerin de temsili mezar taşlarının başında bir anma töreni yapıldı, ardından da mezarlığın girişinde federal ve eyalet hükümetiyle, belediyenin üst düzeyde temsil edildiği ‘sessiz tören’ gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

İLK tören Hanaulu ırkçı terörist tarafından öldürülen gençler anısına Merkez Mezarlığı’nın Müslümanlara ayrılmış olan bölümündeki anıt mezarlar başında gerçekleştirildi. Burada hepsi de Hanau’da dünyaya gelmiş ve son nefeslerini bu kentte vermiş olan gençlerden Ferhat Ünvar, Hamza Kurtoviç ve Said Nesar Hashemi yan yana yatıyorlar. Onların mezarlarının hemen yanında da da komşu kentler Dietzenbach ve Offenbach’ta, Türkiye’de Ağrı ve Çorum’da, Bulgaristan ve Romanya’da toprağa verilmiş olan diğer katliam kurbanı gençler Sedat Gürbüz, Mercedes Kierpacz, Gökhan Gültekin, Fatih Saraçoğlu, Kaloyan Velkow ve Vili Viorel Paun için dikilmiş temsili mezar taşları yer alıyor.

AİLELERİN İSTEDİĞİ ÜZERİNE DİNİ TÖREN
Öldürülen gençlerin anne ve babaları, kardeşleri, akrabaları ve arkadaşlarının, saldırıda ağır yaralanan ve uzun tedavilerin ardından hayatta kalan diğer kurbanların katıldığı törende hüzünlü anlar yaşandı. Buradaki törende kurbanların aileleriyle Hanau Büyükşehir Belediyesi’yle anma etkinliklerinin biçimi ve kapsamı konusunda görüş birliğine varılmaması nedeniyle federal hükümet, Hessen eyalet hükümeti ve kent yönetiminden resmi bir katılım olmadı. Ancak her üç yönetim birimi adına, tüm mezarlara birer çelenk konulmuştu. Hessen Başbakan Yardımcısı Kaweh Mansoori ise törenden önce gelerek mezar başındaki ailelerle helalleşti. Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve Frankfurt Başkonsolosu’yla, büyükelçilik ve başkonsolosluktan diplomatların da katıldığı anıt mezar başındaki anma etkinliği ailelerin isteği sadece dini tören olarak gerçekleştirildi. Hanau İslam Cemiyeti’nden imam Macit Bozkurt’un Almanca giriş konuşmasının ve dualarının ardından, beş imam dönüşümlü olarak Kur’an okudular. Bu törene katılanlar arasında yer alıp, duaları dinleyenler arasında Almanlar da yer alıyordu.

Hanau kurbanları iki ayrı törenle anıldı

Haberin Devamı

‘SESSİZ TÖREN’
İkinci tören ise Merkez Mezarlığı’nın giriş bölümünde gerçekleştirildi. Başta Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Hessen Eyalet Başbakan Yardımcısı Kaweh Mansoori, Büyükşehir Belediye Başkanı Klaus Kaminsky olmak üzere Hanau ve çevresinden politikacıların, çeşitli kurumların temsilcilerinin de yer aldığı kalabalık bir grup, resmi töreni başlatmak için mezar başındaki anmaya katılanların gelmesini beklediler. Buradaki törende de yine ailelerin talepleri üzerine resmi bir konuşma olmadı ve ‘sessiz tören’ olarak gerçekleştirildi. Büyükelçi Ahmet Başar Şen, Başkonsolos Erdem Tunçer ve beraberlerindeki heyet ile birinci törene katılan ailelerden bir bölümü resmi törene de katıldılar. Ancak bazı aileler ve yakınları bu törene katılmadılar.

Haberin Devamı

İKİ MEYDANDA ANMA MİTİNGİ YAPILACAK
Mezar başındaki konuşmayı gerçekleştiren imam Bozkurt’un ikinci törendeki anma konuşması ve dualarının ardından federal hükümet, eyalet hükümeti ve şehir yönetimini temsilen Faeser, Mansoori ve Kamisnky çelenkleri Merkez Mezarlığı’nın ana girişine bıraktılar. Hanau’da 19 Şubat 2020 tarihinde yaşanan katliamda yaşamını yitiren gençleri anmak, unutturmamak, aşırı sağ ve ırkçı şiddeti besleyen toplumsal gelişmelere, nefret atmosferine karşı tüm toplumu uyarmak amacıyla düzenlenen etkinlikler devam ediyor. Bunların başında bu akşam Hanau’da dört yıl önce katliama sahne olan iki meydanda (Kurt Schumacher Meydanı ve Heumarkt), saldırının gerçekleştiği saatlerde anma mitingleri geliyor.

Hanau kurbanları iki ayrı törenle anıldı

Hanau kurbanları iki ayrı törenle anıldı

Haberin Devamı

ÇIKARILAN DERSLERİN GEREĞİNİ YAPACAĞIZ
Federal İçişleri Faeser ve Hanau Büyükşehir Belediye Başkanı Kaminsky, tören bittikten sonra gazetecilere kısa birer açıklama yaptı. Katliam gerçekleştiği dönemde Hessen Eyalet Meclisi’nde milletvekili olan ve ilk günden itibaren kurbanların aileleriyle yakın ilişki kuran Faeser, ırkçı saldırıda evlatlarını kaybedenleri asla unutmayacaklarını, yaşamını yitirenlerin ailelerinin acısını paylaştığını belirterek, “19 Şubat 2020’nin yaraları kapanmayacak” dedi. Almanya’da yaşayan hiç kimsenin bu ülkeyi terk etmeyi düşünmek zorunda kalmaması gerektiği vurgulayan Faeser, devletin tüm araçlarını kullanarak aşırı sağla mücadeleyi sürdürmeye devam edeceklerini, bu amaçla kısa bir süre önce de yeni bir ‘eylem planı’ hazırladıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Hanau kurbanları iki ayrı törenle anıldı

HANAU İÇİN KÖTÜ BİR GÜN’
Faeser, devlet kurumlarının katliamla ilgili ihmal ve hatalarla ilgili siyasi sorumluluğun üstlenilmesi ve sorumlulardan hesap sorulması yolundaki beklentilerin hatırlatılması üzerine, katliamı soruşturmakla görevli Meclis komisyonunca tespit edilen hata ve ihmallerden çıkarılan derslerin gereğinin yapılacağını açıkladı. 19 Şubat’ın Hanau için kötü bir gün olduğunu belirten Başkan Kaminsky de “Bugün evlatlarını yitiren ailelerin yanında olma günüdür” dedi. Kaminsky, anma etkinlikleri konusunda ailelerle görüşüldüğünü ve bu görüşmelerin sürdürüleceğini söyledi. Öte yandan katliamın yıl dönümü vesilesiyle aralarında Başbakan Olaf Scholz ve Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann’ın da yer aldığı politikacılar, aşırı sağcıların demokratik sistemi hedef aldıklarına dikkat çektiler.

Haberin Devamı

Hanau kurbanları iki ayrı törenle anıldı

Hanau kurbanları iki ayrı törenle anıldı
Hanau kurbanları iki ayrı törenle anıldı

Hanau kurbanları iki ayrı törenle anıldı

Hanau kurbanları iki ayrı törenle anıldı

Hanau kurbanları iki ayrı törenle anıldı

Hanau kurbanları iki ayrı törenle anıldı

Hanau kurbanları iki ayrı törenle anıldı



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!