Hamburg'da söz seçmende

Güncelleme Tarihi:

Hamburgda söz seçmende
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2011 11:36

Hamburg'da yarın 1 milyon 300bin kadar yeni eyalet parlamentosu ve 7 ilçe belediye meclisinin oluşumunu belirleyecek.

Haberin Devamı

Hamburg'da yarın seçmenler yeni eyalet parlamentosu ve 7 ilçe belediye meclisini seçecekler. Kasım ayı sonunda Yeşil Alternatif Liste'nin CDU ile koalisyon halinde olduğu eyalet hükümet ortaklığından çekilmesiyle alınan erken seçim kararı gereği yarın 1 milyon 200 seçmen sandığa gidecek. 35'i eyalet parlamentosu, 36'sı ilçe belediye meclisi için toplam 71 Türk kökenli adayında yarıştığı seçimlerde yapılan son anketlerde SPD açık ara önde görülüyor. SAT televizyonunun yaptığı son dakika anketine göre SPD yüzde 43, CDU yüzde 25, Yeşil Alternatif Liste (GAL) yüzde 15, Sol Parti 6 ve FDP ise yüzde 5'te görülüyor.

Hamburg'da 44 yıllık bir SPD döneminden sonra 2001'de iktidara gelen CDU'nun yaklaşık 10 yıl sonra iktidarı kaybedeceği ve SPD Senato ve Belediye Başkanı adayı Olaf Scholz'un GAL ile koalisyon hükümeti kurmasına kesin gözle bakılıyor.

SON SEÇİMLERDE CDUAÇIK ARA ÖNDEYDİ
24 Şubat 2008 yapılan son Eyalet Parlamentosu seçimlerinde şu sonuçlar alınmış ve Almanya genelinde eyalet bazında, Ole von Beust yönetiminde ilk CDU-Yeşiller koalisyon hükümeti kurulmuştu.

Seçimlerde SPD'den Bülent Çiftlik, Metin Hakverdi, CDU'dan Aygül Özkan, David Erkalp, Yeşiller'den Nebahat Güçlü ve Sol Parti'den Mehmet Yıldız göçmen kökenliler olarak parlamentoya girmişti.

Parti Oy oranı Sandalye sayısı

Haberin Devamı

CDU 42,6 56
SPD 34,1 45
Yeşil Alternatif Liste 9,6 12
Sol Parti 6,6 8
FDP 4,8 -


HAMBURG GÖÇMENLER AÇISINDAN İLKLERİN EYALETİ
Hamburg'da göç, göçmen hakları ve göçmenlerin siyasete atılması konusunda ilklere imza atan eyalet. 1993'de Almanya genelinde ilk kez Prof. Dr. Hakkı Keskin ile bir Türk eyalet milletvekili oldu. SPD'den parlamentoya giren Keskin, bir dönem görev yaptıktan sonra tekrar aday olmadı. Keskin, 2005 yılında bu kez Sol Parti milletvekili olarak Federal Parlamentoya seçildi ve bir dönem görev yaptı. 2004'de Yeşiller'den eyalet parlamentosuna giren Nebahat Güçlü, 2008'de Almanya'nın ilk Türk kökenli parlamento başkan vekili oldu. Aynı seçimlerde CDU'den milletvekili olan Aygül Özkan ise, daha sonra Aşağı Saksonya Eyalet Hükümetine Sosyal İşler, Kadın, Sağlık, Uyum Bakanı olarak atanarak Almanya'nın ilk Türk kökenli bakanı olarak tarihe geçti. En uzun dönem eyalet milletvekilliği yapan Türk kökenli ise 2001-2008 dönemlerinde SPD'den milletvekili olan Aydan Özoğuz oldu. Özoğuz, 2009'dan beri Federal Parlamento milletvekili. 2004'de Vural Öger SPD'den Avrupa Parlamentosuna seçildi ve 2009'a kadar görev yaptı.

Böylece Hamburg'dan eyalet parlamentosuna şimdiye kadar 7, Federal Parlamentosuna 2 ve Avrupa Parlamentosuna 1 Türk kökenli seçildi.

Ayrıca Hamburg Alman vatandaşlığı olmayan göçmenlere yerel seçim hakkı vermek için yasa değişikliğini yapan ilk eyalet oldu. 1987'de Henning Voscherau başkanlığındaki SPD-FDP koalisyonun hükümetinin yaşa değişikliğini CDU'nun Anayasa Mahkemesi'ne başvurması üzerine Karlsruhe'den geri döndü.

Haberin Devamı

En küçük seçim bölgesi Bergedorf, en büyük Wandsbek
Eyalet seçim Komisyonu tarafından açıklanan rakamlara göre 20 Şubatta yapılacak olan eyalet ve 7 ilçe belediye meclisi için farklı partilerden ve seçmen gruplarından toplam 3 bin 457 aday yarışacak. Seçmenler toplam 17 seçim bölgesinde oy kullanacak. En küçük seçim bölgesi 123 bin seçmen ile Bergedorf, enbüyük ise 436 bin ile Wandsbek. Seçim komisyonu 1,3 milyon seçmen için 7,1 milyon seçim pusulası hazırlattı. Bunlar için 71 milyon dosya kağıdı kullanıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!