Hamburg'da erken seçim rüzgarı

Güncelleme Tarihi:

Hamburgda erken seçim rüzgarı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2010 13:52

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, partisinin, Hamburg'daki Hıristiyan Demokrat Birliği CDU ile yürüttüğü koalisyon ortaklığından ayrılmasından sonra en iyi çözümün erken seçim olduğunu söyledi. Özdemir, "Yaprak dörümü gibi dökülen bir parti ile ortaklık yapamayız" dedi.

Haberin Devamı

ALMAN Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Hamburg eyaletinde Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile iktidarda bulunan ve "Yeşil Alternatif Liste" (GAL) adı altında örgütlenmiş bulunan Yeşiller Partisi’nin koalisyon hükümetinden ayrılmasından sonra erken seçime gidilmesini önerdi. "Yeşiller Partisi’nin kendisine özgü bir çizgisi var, bu çizgiyi, yaprak dökümü gibi dökülen bir parti ile yürütemeyeceğimize karar verdik" diyen Özdemir, şunları söyledi:

Erken seçime gidilsin
"Hamburg’da eyaletin Maliye Bakanı görevinden istifa etti. Yeni gelecek Maliye Bakanı konusunda tereddütler vardı. CDU Hamburg’da yaprak dökümü gibi dökülmekte. Elbette kararı Hamburg eyalet hükümeti içindeki Yeşiller üyeleri verecek."
En iyi çözümün erken seçime gidilmesi ve kendilerine en yakın parti olarak gördükleri Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile koalisyona gitmek olduğunu ifade eden Özdemir, "CDU Hamburg’da sürekli bakan değiştirmekteydi. Yeşiller’in kararını olumlu karşılıyorum" dedi.

Sorumluluktan kaçtılar
Hamburg Eyaleti Başbakanı Christoph Ahlhaus (CDU) da, Yeşiller’in koalisyon hükümetinden ayrılma kararına hem şaşırdığını hem de karardan dolayı hayalkırıklığına uğradığını söyledi. Ahlhaus, “Yeşiller sorumluluktan kaçtı ve Almanya genelinde muhalefette oldukları eyaletlerdeki olumlu oy artışından pay kapmak için hükümetten ayrılmayı yeğlediler. Biz erken seçimlerden çekinmiyoruz. Bizim için seçim kampanyası başladı artık” dedi. Ahlhaus erken seçimlerde de Belediye ve Senato Başkanı adayı olduğunu söyledi.

Scholz: İktidara talibiz
SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles de, Berlin’de yaptığı açıklamada, Hamburg Eyaleti'ndeki koalisyon hükümetinin sonunun geldiğine işaret ederek, SPD’nin Hamburg’da yeniden iktidar olması zamanının geldiğini ve eyalette yapılacak olası erken seçimler için SPD Hamburg eyaleti parti teşkilatı başkanı Olaf Scholz’un çok iyi bir başbakan adayı olduğunu söyledi.

Scholz Yeşiller'in koalisyondan çekildiklerini açıklamalarından hemen sonra açık ve net bir şekilde, “Yeşillerle koalisyona hazırız” mesajı verdi. Scholz, ”Hamburg'da iktidara talibiz. Belediye ve Senato Başkanlığı görevine hazırım” dedi.

Partiler kolları sıvadı
Almanya genelinde ilk CDU-Yeşiller koalisyonunun çöktüğü Hamburg Eyaleti'ndeki siyasi partiler şimdiden 20 Şubat'ta yapılması gündemde olan erken seçimler için kolları sıvadı. Son anketlere göre Hamburg'da SPD yüzde 40'da, CDU yüzde 35'de ve Yeşiller yüzde 12 civarında oy potansiyeline sahip. Bu durumdan çok önemli bir gelişme olmazsa yapılacak erken seçimlerden SPD-Yeşiller koalisyon hükümetinin çıkması en yüksek ihtimal. Anketlere göre Hür Demokratlar (FDP) yüzde 5 barajını aşamayacak, Sol Parti ise oy oranını bir kaç puan artıracak, ancak muhtemel bir SPD-Yeşiller koalisyonunu engelleyecek ölçüde oy oranına kavuşamayacak.

Doğru değil
David Erkalp (CDU, Hamburg Milletvekili): CDU olarak tüm anlaşmaları yerine getirdik. Yeşiller partisinin yaptığı doğru değil ve Hamburg için üzücü. Yeşiller kenti değil kendilerini düşünerek hareket ettiler. Tasvip edilecek bir siyaset örneği değil.

Güçleneceğiz
Metin Hakverdi (SPD, Hamburg Milletvekili): Nihayet beklenen gerçekleşti. Yeşiller'in geç kalan bu kararını doğru buluyoruz. Üç ay önce erken seçime gidilmeliydi. Yeşiller gemiden indi ve gemi yolda kaldı. Erken seçimden SPD olarak güçlü çıkacağımıza inanıyorum.

Zorla yürüyordu
Bülent Çiftlik (Bağımsız, Hamburg Milletvekili): Hamburg halkı için en doğru karardı. Çok farklı görüşlerde olan iki parti koalisyonu zorla yürütüyordu. Hamburg zarar gördü. Zorla yapılan hiçbir şey başarılı olamaz. Büyük bir ihtimalle 20 Şubat'ta erken seçimler olacak.

Çalışamaz haldeydiler
Mehmet Yıldız (Sol Parti, Hamburg Milletvekili): Koalisyon çalışamaz hale gelmişti. Sol Parti olarak biz bunu hep dile getirdik. Çünkü senatörler görevlerini terk ediyor, devamlı değişiklikler yapılıyordu. Nihayet beklenen oldu. Umarım güvenilir bir yönetim seçilir”

Gelişmeler beni şaşırtmadı
Bayram İnan (Bağımsız, Hamburg-Mitte İlçe Belediye Meclis üyesi): Yeşiller'in tabanından ve seçmenlerden gelen baskı Beust'unun istifasından sonra çok yoğundu. Koalisyonun yürümeyeceği barizdi. Hatta Ole von Beust'un istifasıyla erken seçim kararı alınmalıydı. Ondan sonra koalisyon zoraki yürütüldü. Beş ayda beş senatör değişimiyle bunun kokusu gelmişti güven kalmamıştı. Açıkça gelişmeler beni fazla şaşırtmadı. Bundan sonrasının Hamburg için hayırlı olmasını diliyorum”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!