Hamburg bir ilki gerçekleştiyor

Güncelleme Tarihi:

Hamburg bir ilki gerçekleştiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2012 14:05

Beş yıl önce eski senato altında başlayan ve İslam din cemaatlarının resmen tanınmasını öngören görüşmeler sonuçlanma aşamasında. Hamburg Senatosu'nun farklı din cemaatlarıyla Ağustosta devlet anlaşması imzalaması bekleniyor.

Haberin Devamı

HAMBURG, Almanya'da ilk eyalet olarak İslam din cemaatlarını resmen tanıyacak. Hıristiyan din cemaatları ve eyalet hükümeti arasında var olan “devlet anlaşması”na benzer bir anlaşma Müslüman cemaatını temsil eden DİTİB, Şura, İslam Kültür Merkezleri Birliği ve Alevi Kültür merkezleriyle imzalanacak.

Eyalette CDU-Yeşiller koalisyonu döneminde Senato ve Belediye Başkanı Ole von Beust'un bizzat teşvikiyle beş yıl önce başlatılan ve şimdiki SPD senatosu altında da sürdürülen görüşmelerin sonuçlanma aşamasında olduğu belirtildi.

Dernek statüsünden kurtulup “din cemaatı” sayılacaklar
Almanya'da şimdiye kadar dernek statüsüyle faaliyet gösteren din cemaatları Ağustos ayında imzalanması beklenen “devlet anlaşması” ile resmen din cemaatı olarak tanınacaklar. Aynı şekilde kentte yaşayan Budist ve Bahai ve diğer din cemaatları temsilcileriyle benzer anlaşma imzalanacak.

Bu şekilde eyalet tarafından resmen tanınan din cemaatları okullarda kendi din derslerini verme yetkisine, ve din cemaatı olmanın getirdiği çeşitli avantajlara kavuşacaklar. Hamburg'da okullarda din dersinin inanç ve mezheplere göre ayrı verilmediğini belirten senato müsteşarı Christoph Krupp,

“Hamburg'da tüm öğrenciler aynı din dersine giriyor ve burada tüm dinleri öğreniyor. Bu değişmeyecek. Ama anlaşma imzalandığında şimdiye kadar Protestan Kilisesi sorumluluğunda olman din derslerini pekala Müslüman öğretmenlerde, tüm dinleri işleme şartıyla, verebilecek” dedi.

Krupp, beş yıldır süren görüşmeler Ağustos ayı içinde imzalamayı planladıkları anlaşmanın İslami bayramların, Hristiyan bayramlarla eşit statüye kavuşacağını, Müslüman din cemaatlarının hastaneler, cezaevlerinde din hizmeti verebileceğini ve cami inşalarının da dernek olarak değil din cemaatı olarak gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!