Halkı kışkırtmaktan yargılanacak

Güncelleme Tarihi:

Halkı kışkırtmaktan yargılanacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2024 11:26

Almanya’da son dönemlerin en çok konuşulan isimlerinden biri olan AfD Thüringen Teşkilat Başkanı ve eyalet parlamento grubu lideri Björn Höcke, yeni bir davayla karşı karşıya. Mühlhausen Bölge Mahkemesi’nde hakkında iddianame hazırlanan 51 yaşındaki Hocke halkı kışkırtma suçlamasıyla yargılanacak.

Haberin Devamı

AfD Thüringen Teşkilat Başkanı Björn Höcke, 2022’de Ludwigshafen’daki bir şiddet eylemiyle ilgili Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, göçmenlere yönelik birçok ırkçı ifadelerde bulunmuştu. Höcke paylaşımında, “Fail muhtemelen akıl hastası ve göçmenler arasında yaygın olan, etkilenenlerin ‘Allahu Ekber’ diye bağırmasına neden olan ve algılarını çarpıtarak ‘kafir’ ev sahiplerinde yaşamı değersiz görmelerine yol açan o yaygın hastalıktan muzdarip” diye yazmıştı. Bu paylaşımlarıyla ilgili Mühlhausen Bölge Mahkemesi’nde hakkında iddianame hazırlanan 51 yaşındaki Hocke, halkı kışkırtma suçlamasıyla yargılanacak. Ana duruşma için henüz bir tarih belirlenmedi. Ancak mahkeme bu yılın ilk 6 ayında davanın başlamasını planlıyor.

BU İLK DAVA DEĞİL
Bu dava, Höcke’nin karşı karşıya kalacağı ikinci mahkeme duruşması olacak. Aşırı sağcı siyasetçi hakkında daha önce de anayasaya aykırı ve terörist örgütlerin sembollerini kullandığı gerekçesiyle hazırlanan bir iddianame Halle Bölge Mahkemesi’nde kabul edilmişti. Bu duruşmanın tarihi de henüz bilinmiyor. Bu dava ise Höcke’nin 2021 yılında Merseburg’da yaptığı ve NSDAP’nin paramiliter savaş örgütü Sturmabteilung’un (SA) yasaklı bir sloganını kullandığı iddia edilen bir konuşmayla ilgili yürütülüyor. İddiaya göre, eskiden tarih öğretmeni olan Höcke’nin sloganın son kısmının yasaklı olduğunu bildiği söyleniyor. Savcılıktan daha önce gelen bilgilere göre Höcke, savunmasında ifadesinin suçla ilgisini reddetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!