Halk sanal oylayacak

Güncelleme Tarihi:

Halk sanal oylayacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2012 10:55

ALMANYA’nın Aşağı Saksonya’nın Friesland bölgesi belediyesi ülkenin ilk belediyesi olarak sanal ortamda halk oylaması yapılabilmesinin önünü açtı.

Haberin Devamı

Toplam nüfusu 100 bin civarında olan Friesland bölgesi belediye başkanı SPD’li Sven Ambrosy, belediye ve halk oylaması yönetmenliklerinde gerekli değişikliklerinin yapıldığını belirtti.

Şimdi kadar Almanya’da halk bir konuyu yerel veya eyalet parlamentolarda gündeme getirmek için seçmenlerin en az yüzde 10’unun imzasının toplanması gerekiyordu. Friesland’da yapılan değişiklikle artık sanal ortamda sağlanan yüzde 10’luk onay ile konular Friesland Bölge Meclisi’nde gündeme getirilebilecek.

Tabandan demokrasi
Sven Ambrosy, yeni uygulamanın tabandan demokrasiye güç katmak olduğunu belirterek,
“Şimdiye kadar meclislerde bir konuyu gündeme getirmek ancak parti üzerinde temsil edilen bir parti üzerinden veya da halk oylaması için seçmenlerin imzasının yüzde 10’unu alarak mümkündü. Prensipte bir değişiklik yok. Sadece imzayı sanal ortama taşımış olduk. Böylece özellikle genç insanların siyasete ilgisini daha artırabileceğimizi düşünüyoruz. Ayrıca masraflar önemli ölçüde azalacak. Yeni uygulama giderek etkisi artan sanal yaşamın siyasete girmesini sağlamaktır” dedi.

Ambrosy, uygulamanın sadece halk oylamaları için değil, belediyenin çeşitli kurumlarına iletilecek dilekçeler, önergeler ve teklifler için de kullanılacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!