Hakan Kıvanç'a büyük destek

Güncelleme Tarihi:

Hakan Kıvança büyük destek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2009 11:40

Berlin Eyalet Milletvekili Bilkay Öney başta olmak üzere Türk sivil toplum örgütü yöneticileri, Düsseldorf Başkonsolosu Hakan Kıvanç'a yönelik karalama kampanyasına tepki gösterdi.

Haberin Devamı

ALMANLARA 'ırkçı' dediği iddia edilen Düsseldof Başkonsolosu Hakan Kıvanç'a, Berlin Yeşiller Millvetvekili Öney ve Türk dernekleri sahip çıktı. Bilkay Öney iddiaları spekülasyon olarak nitelerken, dernekler Başkonsolos'a misafirlerinin komplo kurduğunu söyledi.


Berlin Eyalet Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Bilkay Öney, Alman basınında Düsseldorf Başkonsolosu Hakan Kıvanç'ın Almanlara hakarette ettiği yönündeki iddialarının spekülasyon olduğunu belirtti. Bilkay Öney, “Sayılar konuşuyor” başlığı altında yaptığı basın açıklamasında, “Söylenenler konusunda spekülasyonlar sürerken, gerçeklere konsantre olmak belki daha doğru olacaktır. Gerçek şu ki, Almanya'da yaşayan Türklerin Musevilerle ortak korkuları var ve yapılan bütün araştırmalar bu korkuların yersiz olmadığını gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

Böyle bir şeye ihtimal vermiyorum


Düsseldorf Başkonsolosu Hakan Kıvanç'ın Almanlar ile ilgili ırkçı konuşmalar yaptığı şeklindeki iddialara bir tepki de Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Dursun Atılgan'dan geldi. Bir Türk diplomatının böyle bir açıklama yapmasına ihtimal vermediğini vurgulayan Atılgan şunları söyledi: “Başkonsolosumuz böyle bir açıklama yapmaz. Bu görüşme 22 Şubat 2009'da yapılmış. Madem böyle bir açıklama vardı, niye iki ayı geçen bir süre susup şimdi açıklıyorlar. Bu bile kafaları karıştırmaya yeter. Biz yıllardır Avrupa'da etkinlikler yapan kişiler olarak Türk diplomatlarını çok iyi tanıyoruz. Bugüne kadar çalışanlar ve bundan sonra gelecekler olsun hepsinin amaçlarından ikisi de şudur; Birincisi Türkiye-Almanya arasındaki dostluğu pekiştirmek, ikincisi de Türkiye ile AB ilişkilerini geliştirmek. Bu iki konuda da çok duyarlı olan bir diplomatımızın böyle bir ifade de bulunacağına ben inanmıyorum.”


Karalama kampanyasına izin vermeyiz


Düsseldorf Başkonsolosu Hakan Kıvanç'ın, Almanya'yı ırkçılıkla suçladığı iddialarına, merkezi Neuss'ta bulunan Umut Yıldızı Derneği tepki gösterdi. Bazı Kürt, Rum ve Ermeni derneklerinin oluşturduğu inisiyatifin Türkiye karşıtı olduğunu öne süren dernek başkanı Kamil Altay yapılanları “komplo” olarak değerlendirdi. İnisiyatifin bu güne kadar yaptığı çalışmaların ortada olduğunu belirten Altay şöyle konuştu: “Türkiye aleyhine çalışmalar yapan bu inisiyatif, şimdi de Türkiye Cumhuriyeti'nin bir başkonsolosu üzerinden oyunlar planlıyor. Bu nedenle başkonsolosumuz ile ilgili ortaya atılan bu iddialara kesinlikle inanmıyoruz. Başkonsolosumuzun bu dernekleri çok iyi tanıyan birisi olarak, onlarla bir araya geldiği bir ortamda böyle bir konuşma yapması ihtimal dahilinde olamaz. Yapılanlar tamamen art niyetlidir. Açıkçası, bunu sadece başkonsolosa değil Türk halkına yapılmış bir komplo olarak görüyoruz.” Yardıma muhtaç çocuklar yararına hizmet veren derneklerine başkonsolosun desteklerinden de bahseden Altay sözlerini şöyle sürdürdü: “Hakan Kıvanç göreve başladığı günden beri uyum konusunda yoğun çalışmalar yaptı. Daha ilk tanışmamızda bize, 'İhtiyacımız olduğunda desteğinize hazırım' demişti. Kısa sürede verdiği hizmetler ortada. Türkiye Cumhuriyeti'nin temsilcisine karşı yapılan haksızlığın her zaman karşısındayız. Karalama kampanyasına izin vermeyiz.”



Kasıtlı çıkarılmış

Haberin Devamı

Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz: Yani çok komik ve zorlama. Eğitim almış bir diplomat asla bu tür şeyleri söylemez. Çünkü çok cahilce ve basit bir sokak söylemi bunlar. Toplantıda hazır buluna bazı kurumlar dikkate alınırsa ortaya atılan iddiaların nedeni de biraz belli olur. Türkiye Cumhuriyeti'nin ne bir ferdinin, ne de başkonsolosunun böyle abuk subuk şeyler söyleyeceğine inanmıyorum. Aklı başında kimse de inanmaz zaten


İnandırıcı değil, iftira


Türk Alman iş adamları Birliği Başkanı Remzi Kaplan: Yurt dışı diplomatlarımız bir çok konuda olduğu gibi özellikle hassas konularda çok daha duyarlıdır. Ben sayın başkonsolosun böylesine ucuz laflar edeceğine inanmıyorum. Sıradan bir insan bile bu kadar iddialı laflar edecekse üç defa düşünür. Kaldı ki konsolos düzeyinde mümkün değil. Ayrıca çok ırkçı bir söylem ve kim olursa olsun kabul edilemez. Bence burada konsolosluğumuza karşı bir iftira ve kasıt var.


Art niyetli bir kampanya

Haberin Devamı

Başkonsolos Hakan Kıvanç'ın Almanlar ile ilgili ırkçı konuşmalar yaptığı şeklindeki iddialara bir tepki de Avrupa Demokrasi Vakfı(ADV) Başkanı Aydın Yardımcı'dan geldi. Yapılanları art niyetli bir kampanya olarak değerlendiren Yardımcı şunları söyledi:


“Artık bu tür karalamaları sık sık görmeye başladık. Kısa bir süre önce Prof.Faruk Şen'in açıklamaları çarpıtılmıştı. Şimdi de başkonsolosumuza karşı asılsız iddialar ortaya atıldı. Ben kendisiyle de görüştüm. Kesinlikle böyle bir açıklamanın söz konusu olmadığını biliyoruz. Başkonsolosumuz Hakan Kıvanç hem Türkiye'nin, hem de Almanya'nın menfaatleri için çalışan, her iki ülke arasında sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda köprüler kurulmasına hizmet eden bir insan. Bu iddiaları ortalığı karıştırmak ve iki toplumun arasına nifak tohumları ekmek amacı güdenler ortaya atıyor. Kurumlar olarak yapılan bu kampanyaya karşı gereken mücadeleyi vermeye devam edeceğiz.”


Kıvanç: İddialar asılsız

Haberin Devamı

Düsseldorf Başkonsolosu Hakan Kıvanç, Alman basınında kendisiyle ilgili ortaya atılan iddia ve söylentilerin asılsız olduğunu açıkladı. Başkonsolos Kıvanç, bu konuda yaptığı yazılı açıklamasında şu satırlara yer verdi: “Mor Gabriel Manastırı’nın Türkiye’de yargıya intikal etmiş olan davasına ilişkin olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin Almanya’daki diğer temsilciliklerince de yapıldığı gibi Başkonsolosluğumuzca görev bölgemizdeki kurum, kuruluş ve şahıslar dönemsel olarak bilgilendirilmektedir. Bu çerçevede, 22 Şubat Pazar günü bana düzenlenen öğle yemeğinde de, anılan konu hakkında bilgi verilmiştir. Yemek sonrasındaki sohbet sırasında her türlü ayrımcı yaklaşımın hiçbir şekilde tasvip edilmesinin mümkün olmadığı tarafımca vurgulanmış, bunun ötesine giden veya başka şekilde tefsir edilebilecek bir ifade tarafımdan sarf edilmemiştir. Bazı basın mensuplarının, Türkiye’ye yönelik menfi tavırları malum çevrelerin gerçek dışı ve maksatlı beyanlarına itibar etmelerinin ve tarafımca yapılmamış bir beyanı, bunun doğru olup olmadığını tarafıma sormaksızın yapılmış gibi göstererek haber yapmalarının basın adabına ne ölçüde uygun olduğu elbette kamuoyu tarafından takdir buyurulacaktır. Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin seviyesinden rahatsızlık duyan ve iki ülke arasındaki ilişkileri bozulmasından fayda uman çevrelerin tüm çabalarına rağmen Türk ve Alman dostluğunun daha da derinleştirilmesi, Almanya’daki Türk vatandaşlarının barış ve huzur içinde Alman dostlarıyla bir arada yaşamaları için Alman makamlarıyla sürdürdüğümüz yakın ve samimi işbirliğine bundan böyle de devam edeceğimi belirtir, saygılarımı sunarım.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!