Hacivat ve Karagöz Almanya'da

Güncelleme Tarihi:

Hacivat ve Karagöz Almanyada
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2010 14:28

Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncusu Hayali Ahmet Aksoy, geleneksel gölge oyunu Hacivat ve Karagöz’ü Almanya’da sahneledi.

Haberin Devamı

Aksoy, Mersin’in kardeş kenti Oberhausen’da gerçekleştirilen kültür festivali kapsamında yazdığı ”Karagöz Almanya’da” adlı eseri çocukların beğenisine sundu. Ayrıca workshop çalışması ile çocuklara Hacivat ve Karagöz’ü anlattı. Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) üyesi Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ”Hacivat ile Karagöz” oyununu, yıllardır profesyonelce sergilediğini söyledi.

Oyunu bugüne kadar il, ilçe ve köylerde birçok kez sahnelediğini belirten Aksoy, ”Geleneksel kültürler arasında yer alan ’Hacivat ile Karagöz’e Türkiye’de yeterince sahip çıkılmıyor. Bu nedenle Yunanistan’ın sahip çıkmaya çalışarak çeşitli uluslararası ortamlarda bu oyunu sahnelediğine tanık olduk” dedi. Genç kuşaklara mümkün olduğunca Hacivat ve Karagöz’ü tanıtmaya çalıştığını vurgulayan Aksoy, ayrıca yurt dışından çeşitli davetler aldığını kaydetti.

Bu çerçevede Almanya’dan gelen davet üzerine Oberhausen’de geçen hafta gerçekleştirilen kültür festivaline katıldığını bildiren Aksoy, şöyle konuştu: ”Davet üzerine yazdığım ’Karagöz Almanya’da’ oyunu Alman sanatçı Tolsten Bauer’le beraber sahneledik. Oyunu yazarken, Almanya’da yaşadığına inanılan ve Nasrettin Hoca’ya benzetilen Till Eulenspiegel’i Hacivat ve Karagöz’le aynı sahnede buluşturdum. Oyuna müzikleri ile Ercan Karahan eşlik etti. Almanlar tarafından beğenilen oyunun sahnelenmesi için değişik bölgelerden talepler de geldi. Ayrıca, oyuna medya da ilgi gösterdi.”

Aksoy, ayrı gerçekleştirdiği workshop çalışmasıyla çocuklara Hacivat ve Karagöz tasvirlerinin yapımını öğrettiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!