Güney Kore için bir ilk

Güncelleme Tarihi:

Güney Kore için bir ilk
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2012 08:59

Sonuçlar netlik kazanırsa, Park Güney Kore'nin ilk kadın devlet başkanı olacak.

Haberin Devamı

Sandık çıkışı anketlerini yayınlayan KBS, SBS ve MBC televizyon kanallarının bildirdiğine göre, oyların yüzde 70'inin sayımının tamamlandığı seçimleri muhafazakâr kimliğiyle tanınan Park kazandı.

Açıklanan resmi rakamlara göre, iktidardaki Saenuri partisinden Park oyların yüzde 51.6'sını alırken, liberal rakibi Moon Jae-in yüzde 48 civarında kaldı. Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap, Demokratik Birleşik Parti'den Moon Jae-in bir açıklama yaparak yenilgiyi kabul ettiğini bildirdi.

Bu durumda Park, yasal olarak beş yıllık görev süresi dolan Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak'ın yerine geçecek.

ANKETLERDE ÖNDEYDİ AMA...
Moon Jae-in, seçimden önce yapılan kamuoyu yoklamalarında Park Geun-hye'i geride bırakıyordu.

Güney Kore'de 20'li yaş grubunun desteğini alan yazılım imparatoru Ahn Cheol-soo, geçen ay devlet başkanlığı yarışından çekilmişti.

Haberin Devamı

Eski diktatörün muhafazakar kızı olan Park Geun-hye'ye en güçlü desteğin 50-60 yaş, Kuzey Koreli mültecilerin liberal oğlu Moon Jae-in'e de 30-40 yaş grubundan geldiği belirtiliyor.

Ülkede seçmenlerin çoğu, Kuzey Kore'ye karşı sert tavrı dahil olmak üzere Devlet Başkanı Lee Myung-bak'dan memnun değil.

YOLSUZLUKLAR VE KUZEY KORE
Ülkeye, ekonomiden duyulan derin endişe ve Devlet Başkanı Lee Myung-bak'a yakın yardımcılarının yolsuzluk skandallarına karıştığı iddialarının neden olduğu olumsuz hava hakim.

Seçmenlerin büyük bölümü, Lee'nin katı görüşlerinin, Kuzey Kore'yi, nükleer ve füze denemeleri yapmayı teşvik ettiği görüşünde. Bazıları, Kuzey-Güney arasındaki bu sertleşmenin, Pyongyang yönetiminin sorumlu tutulduğu, 2010 yılında 50 Güney Korelinin ölümüyle sonuçlanan 2 saldırının düzenlemesine neden olduğunu söylüyor.

Ülkede seçim için 13 binden fazla oy verme merkezi kuruldu, bugün resmi tatil ilan edildi.

Park Geun-hye, oy verdikten sonra başkent Seul'da yaptığı konuşmada, “Bugün soğuk ancak umarım hepiniz oy verirsiniz ve her birinizin arzu ettiği yeni dönemi açarsınız” dedi.

BABASI ADINA ÖZÜR DİLEDİ
1961-1979 yıllarında ekonomik bir başarıya imza atan Güney Kore'yi yöneten, muhalifleri acımasızca bastıran eski General Park Chung-hee'nin kızı olan 60 yaşındaki Park, Eylül ayında babasının iktidarında işlenen insan hakları ihlalleri nedeniyle özür dilemişti.

Haberin Devamı

Park'ın hem annesi hem de babası suikasta kurban gitmişti. Babası General Park Chung-hee, 1979 yılında kendi istihbarat şefi, annesi de 1974'de Kuzey Kore yanlısı silahlı bir kişi tarafından vurularak öldürülmüşlerdi.

Moon Jae-in'in ebeveynleri de Kore Savaşı patlak verdikten 6 ay sonra 1950 yılı Aralık ayında ABD askeri gemisiyle Kuzey Kore'nin liman kenti Hungnan'dan Güney'e kaçmışlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!