Gümrükçü baskını kırtasiyeciyi üzdü

Güncelleme Tarihi:

Gümrükçü baskını kırtasiyeciyi üzdü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2013 11:47

Türkiye’den45 şirketin katıldığı Frankfurt’taki DünyaKırtasiyeciler Fuarı Paperworld’ü Alman gümrükmemurları bastı. Türk Kırtasiyeciler Birliğiyöneticisi İzel Rosental, sahte ürün kontrolüyapan memurların baskınından büyüküzüntü duyduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük kırtasiye fuarlarından Frankfurt Paperworld’da, Dünya Kırtasiyeciler Birliği’ne başkanlık eden Türk katılımcılar büyük şok yaşadı. Patent ihlallerini araştırdıklarını açıklayan Alman gümrüğü, hafta sonunda üniformalı 15 memurla Türk standlarını dolaşarak sahte ve kaçak ürün araması yaptı. Fuar yönetiminden Sevda Obut, gümrükçülerin Uzakdoğu standalarının yanı sıra bu yıl Türk standlarını da mercek altına aldığını doğruladı. Verilen bilgiye göre, iki Türk standı tek tek arandı. Gümrükçüler, sadece bir standtan bir ürünü numune olarak aldı, diğer standda ise patent ihlali tespit edilemedi. Ürünlerin incelemesinin bile kendilerini çok zor durumda bıraktığını kaydeden Türk Kırtasiyeciler Derneği (TUKİD) yöneticisi İzel Rosental, yıllarca verilen emeğin ve kazanılan itibarın ayaklar altına alındığını belirterek baskına tepki gösterdi.

İMAJIMIZ ZEDELENİYOR

Ürünleri hazırlayıp dünya patenti almak için binbir emek harcadıklarını kaydeden TUKİD Yönetim Kurulu Üyesi Rosental, “Artık Türk kırtasiye sektörü, yenilikleriyle bütün dünyada ses getirmeye başladı. Belli ki bu durumdan rahatsız olanlar var. Standlarımıza bu şekilde baskın düzenlenmesi çok çirkin ve imajımızı zedeleyen bir görüntüydü. Türk şirketleri, fuara canlılık getiriyor. Bu tür baskınların bir daha olmamasını istiyoruz” dedi. TUKİD Genel Sekreteri Cansel Can da, Türk girişimcilerin ürünlerini Avrupa’nın ‘Ric’ standartlarına göre ürettiklerini belirterek, “Biz insan sağlığını ön planda tutuyoruz. Geri dönüşümlü, sağlıklı, çevreye duyarlı ürünlerimiz bütün dünyada büyük beğeni topluyor. Ric standartlarının ülkemizde uygulanması için de geçtiğimiz iki yılda büyük çaba sarfettik. Kalitemiz hep takdir ediliyor” dedi.

GÜMRÜK: RUTİN KONTROL

Darmstadt Gümrük Başmüdürlüğü Basın sözcüsü Kirsen Jung, gazetemize baskınlarla ilgili yaptığı açıklamada, her yıl Avrupa Birliği dışından gelen özellikle Çin, Hindistan, Pakistan gibi Uzak doğu ülkelerine ait standlarda, patent ihlali olup olmadığını denetlediklerini söyledi. Jung, “Kontrollerimizi, şüphe veya ihbar olmasa da rutin olarak yapıyoruz. Geçen yıl söz konusu ülkelerden gelen 1.022 standı kontrol ettik. Türk standları geçmiş yıllarda hep temiz çıktı ve herhangi bir patent ihlali görülmedi. Korsan ürünleri tespit etmek için yaptığımız bu kontrollerimizi sadece Paperworld’de değil, Ambiente, Tendence, Automechanika gibi fuarlarda da yapıyoruz. Kontrollerimiz bir kaç gün süreceği için elde ettiğimiz ihlallere ilişkin bilgi veremiyorum” dedi.

Yeni yatırımlar yaptık
Salih Karabulut (Mas): Akıllı telefonların ofis masasına kazandırılması, kalem, not defteri, silgisiyle beraber olması yönündeki konseptimiz büyük ilgi görüyor. Dünyada bir ilki gerçekleştirip bunun patentini aldık. Avrupa halen krizi atlatamamışken biz yeni yatırımlarla üretim bandımızı genişlettik, Japonya ve Avustralya’dan Avrupa’ya geniş bir coğrafyaya ihraç ediyoruz.

Türk malına güven arttı
Ersin ve Hüseyin Doğan (Asildoğan): 1994 yılından beri ürettiğimiz zarfları 20’den fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Her kıtada varız. Türk mallarına güven çok arttı.

Doğa dostuyuz
Reşit ve Muhiddin Keskin (Keskin Color): Dönüşümlü ‘kraft kağıt’a ağırlık veriyoruz. Kestikleri ağaçların yerlerine yenileri diken şirketlerin kağıtlarını kullanıyoruz.

Tek farkımız fiyatımız
Mehmet Tekin (Tekiner): Avrupa ile aynı makine ve kaliteyle üretiyoruz. Avrupa’dan tek farkımız fiyatımız.

Beğeniliyoruz
Nedim Göksoy (Le Color): Biz Türkiye’de ilklerin şirketiyiz. Özel kilit sistemli, lastikli, iç cepli, yuvarlak köşeli, çevreci fsc sertifika kağıtlı ajandalarımız büyük beğeni görüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!