Gül'den "Siyasete atılın" çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Gülden Siyasete atılın çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 16:33

Frankfurt'ta Türk sivil toplum örgütü temsilcileriyle uzun bir toplantı yapan Cumhurbaşkanı Gül, "Yaşadığınız ülkede aktif siyasete atılarak siyasi kararlara katılın" mesajı verdi. Cumhurbaşkanı Gül, çifte vatandaşlıktan anadile, vize sorunundan pasaport uzatmaya kadar gelen tüm soruları cevapladı.

Haberin Devamı

60. Uluslararası Kitap Fuarı için Almanya'nın Frankfurt kentine gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, temaslarını dün de sürdürdü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün sabah Frankfurt Ticaret ve Sanayi Odası'nda (İHK) kahvaltılı bir toplantıya katılarak burada Alman işadamları ile bir araya geldi. İHK Başkanı Hans-Joachim Tonnellier'in Cumhurbaşkanı Gül'ü sıcak bir şekilde ağırladığı toplantıya Fraport Genel Müdürü Dr. Wilhelm Bender de katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra kaldığı otele geçerek burada Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile bir toplantı yaptı. Cumhurbaşkanı Gül'ün kaldığı otelde yapılan toplantıya Almanya genelinden 70 Türk sivil toplum örgüt temsilcileri katıldı. İkibuçuk saat Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle görüşen Cumhurbaşkanı Gül, "Yaşadığınız ülkede aktif sİyasete atılarak siyasi kararlara katılın" mesajı verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Alman vatandaşlığına geçişte vatandaşların zaman zaman çekindiklerini, ancak buralı olduklarını, artık burada etkin olmaları gerektiğini söyleyerek, bu çekinceye gerek olmadığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, "Başlangıçta geri dönüşü düşünüyordunuz. Ama şimdi kalıcısınız. Sizler Türkiye ile Almanya arasında bir bağsınız. Burada kalıcı olun" diye konuştu.

Gül, Almanya'da yaşayan Türkler'e siyasi partilere girerek siyasette aktif olmaları gerektiğini belirtti. Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder'in Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemesinin ardında bu parti içindeki Türk kökenli üyelerin aktif olmasının yattığını kaydetti.

Seçim hakkı çıkacak

Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileri Cumhurbaşkanı Gül'e, çifte vatandaşlıktan anadil eğitimine, vize sorunundan pasaport uzatmaya kadar yaşadıkları sorunları yönelttiler. Cumhurbaşkanı Gül, vize konusunda misilleme yapılamayacağını çünkü Türkiye'ye bu yıl 25 milyon turist geldiğini belirtti. Vize kaldırılması ile ilgili görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, çifte vatandaşlık konusuna da değindi.

Günümüzde artık herşeyin saydam olduğunu tapu kayıtlarının açık olduğunu, internetten bile takip edilebileceğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Gül, bu konuda Merkez Bankası örneğini gösterdi ve bir çok vatandaşın mağdur olduğunu söyledi. Gül, Türk sivil toplum temsilcileri aracılığıyla "Siz artık buralısınız. Burada kalıcısınız. Yaşadığınız ülkenin vatandaşı olun" mesajını verdi.
Türkçe'yi ihmal etmeyin

Gül, velilerin çocuklarına iyi bir eğitim vermesini ve Türkçe'yi de ihmal etmemeleri gerektiğini söyleyerek Türkiye'de seçme ve seçilme hakkı ile ilgili mektupla oy kullanılmasının karara bağlandığını ancak Anayasa Mahkemesi'nin bunu iptal ettiğini belirterek önümüzdeki seçimlerden önce bu yasanın çıkacağı haberini verdi. Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında çok yakında dünyanın bir çok yerinde Yunus Emre Kültür Enstitülerinin açılacağı müjdesini de verdi.

KİMLER KATILDI

Toplantıya Türk- Alman İşadamları Dernekleri, Avrupa Türk İşadamları Dernekleri, Alevi Dernekleri Federasyonu, Atatürkçü Düşünce Derneği, Eğitim ve Kültür Dernekleri, DİTİB, Milli Görüş, Türk Alman Sağlık Vakfı, Avrupa Demokrasi Vakfı, Avrupa Türk İslam Birliği, Üniversite Dernekleri, Türk Alman dostluk dernekleri, Avrupa Türk Nakliyatçılar Birliği (TİTAB), Türk Dernekleri Koordinasyon Kurulları gibi Almanya'nın önde gelen Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Dernek temsilcileri Cumhurbaşkanı Gül'e Almanya'daki sorunlarını anlatma fırsatı buldu ve bazı dernek yöneticileri Cumhurbaşkanı Gül'e bu sorunları içeren bir dosya verdi.

SICAK KARŞILAMA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler 60. Kiptap Fuarı'nı birlikte gezdiler. Fuara konuk Cumhurbaşkanından önce gelen Hort Köhler, Abdullah Gül'ü kapıda karşıladı. Bir süre başbaşa görüşen iki cumhurbaşkanı daha sonra fuar alanına geçerek standları gezdiler.

Hayrünnisa Gül Goethe'nin evini ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Alman düşünür ve şairi Wolfgang Amadeus Goethe'nin Frankfurt'taki evini ziyaret etti. Hayrünnisa Gül yanında Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın eşi Gülten Günay ile birlikte kaldığı İnter Continental otelinden dün sabah çıkarak doğru Alman düşünürü Goethe'nin 25 yılını geçirdiği ve bugün müze olan evini ziyarete gitti. Hayrünnisa Gül'ü müze yetkileri karşıladı ve sadece Gül için özel bir tanıtım yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!