Güçlü omuz daha fazla yük taşıyacak

Güncelleme Tarihi:

Güçlü omuz daha fazla yük taşıyacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2012 14:27

Hollandalı Sosyal Demokratlar, genç liderleri Diederik Samsom ile eski güçlerine kavuşabilmeyolunda bu kez daha umutlular. 12 Eylül için ‘daha güçlü ve daha sosyal bir Hollanda’ sloganını partiprogramının başına koyan PvdA’nın milletvekili aday listesinde 8 Türk kökenli aday da yer alıyor.

Haberin Devamı

ÜLKE siyasetinin en önemli partilerinden olmasına rağmen son yıllarda aradığı lideri bulabilmekte bir hayli zorlanan ve bu mücadelede seçmen kitlesinin önemli bölümünü Sosyalistlere, hatta popülistlere kaptıran İşçi Partisi’nde (PvdA) ‘eski günlere’ dönüş umudu tavan yapmış durumda.

Genç liderleri Diederik Samsom ile yeni bir rüzgar yakalayan ve 12 Eylül için ‘daha güçlü ve daha sosyal bir Hollanda’ sloganını parti programının başına koyan Sosyal Demokratlar, seçmene ‘Hollanda’nın yeni bir yola girme zamanı geldi. Bu büyümenin ve olumluluğun yolu olmalı’ mesajı veriyor.

Şu an Temsilciler Meclisi’nde 30 sandalyeye sahip olan İşçi Partisi’nin milletvekilliği aday listesinin 26’ncı sırasında Keklik Yücel, 27’nci sırasında Tunahan Kuzu, 39’uncu sırasında Selçuk Öztürk, 42’nci sırasında Sultan Günal Sezer, 44’üncü sırasında Yasemin Çegerek, 45’inci sırasında Yasin Torunoğlu, 52’nci sırasında Nurten Karışlı ve 53’üncü sırasında da Emre Ünver adlı Türk kökenli adaylar bulunuyor. İşte PvdA’nın seçim programı:

SOSYAL İŞLER VE İSTİHDAM
65 yaşını dolduranın işten çıkarılmasına son verilecek. İşsizlik ödeneğinin miktarı ve süresi değişmeyecek. İşverenler işsizlik ödeneğinin ilk 6 ayını ödeyecek. Emeklilik yaşı 2025 yılına kadar üç aşamada 67 yaşına yükseltilecek. Orta ve büyük ölçekli işletmelere malulen emekli ya da uzun süreli işsizleri işe alma zorunluluğu getirilecek. Çocuk parasında gelir dikkate alınacak. Köken, din, etnik farklılık ya da cinsel tercih gözetilmeksizin Hollanda’da herkes eşit öneme sahip olacak.

EKONOMİ VE MALİ İŞLER
Orta ve Küçük Ölçekli İşletmeler İnovasyon Fonu bütçesi yılda 125’ten 375 milyon Euro’ya yükseltilecek. Bankaların orta ve küçük ölçekli işletmelere daha kolay kredi vermelerini sağlamak için devlet garantisi uygulaması genişletilecek. Dükkanların pazar günleri açık olup olamayacağına belediyeler karar verecek. Finans sektöründe primler maaşın yüzde 20’si ile sınırlandırılacak.

Ev-iş yol masrafı vergilendirilmeyecek. İlk kez ev sahibi olanlar konut alım vergisinden muaf tutulacak. Konut alım vergisi diğer alıcılar için yüzde 2’ye indirilecek. Krizin faturası adil bir şekilde paylaştırılacak, güçlü omuzlar daha fazla yük taşıyacak. Bankaların tasarruf sahiplerinin paralarıyla riskli maceralara atılmaları önlenecek.

EĞİTİM
1040 saat ders uygulamasına son verilecek. Ders sürelerini okullar belirleyecek. Meslek liseleri ve meslek yüksek okullarındaki branş sayısı azaltılacak. Engellilerin eğitiminde kısıtlama yapılmayacak. Üniversite ve meslek yüksek okullarındaki gecikme cezası kaldırılacak. Teknik üniversite öğrencilerinden harç alınmayacak. Eğitim alanında dünya sıralamasında ilk beşte yer almayı hedefliyoruz.

UYUM
Çifte vatandaşlığa dokunulmayacak. Hollanda’daki partner, partnerinin bakımını üstlendiği sürece aile birleşimi mümkün olacak. Hollanda’ya kabul edilmiş olan mültecilerin uyumunu devlet karşılayacak. Hollanda’ya gönüllü gelenler uyum giderlerini kendileri ödeyecek.

Romanya ve Bulgaristan’dan çalışmak üzere gelenler 2014 yılından sonra da çalışma izni almak zorunda olacak. Uzun yıllar Hollanda’da bulunan mülteci çocukları ile ülkeye yalnız gelmiş olan sığınmacı çocuklar sınır dışı edilmeyecek. Hollanda’ya yönelik beyin göçü iş dünyasının ihtiyaçlarına göre düzenlenecek, bürokratik engeller kaldırılacak. Burka, eğitim ve toplu taşımacılık gibi tehlike oluşturabileceği durumlarda yasaklanacak. Genel bir burka yasağı uygulanmayacak.

SAĞLIK
Aile doktoru için katkı payı ya da ek ödeme talep edilmeyecek. Temel sağlık sigortası priminde gelir dikkate alınacak ve buna bağlı olarak sağlık yardımı kaldırılacak. Katkı payı ve ek ödemeler gelire göre düzenlenecek. Kişiye bağlı bütçede (PGB) değişiklik yapılmayacak.

Semt hemşirelerinin sayısı artırılacak. Sağlık hizmetlerinde serbest piyasa ve rekabet ortamı sınırlandırılacak. İnsanların sağlık hizmetlerine ulaşmasına maddi durum engel oluşturmamalı. Sağlık kurumları bize göre kar amacı güdemez. Ruh sağlığı hizmetlerinde kişisel katkı payı kaldırılacak.

AVRUPA
Sağlık ya da sosyal konut gibi Hollanda’ya dönük kamu hizmetlerinde Avrupa genelinde ihale uygulanmayacak. Avrupa Parlamentosu’ndaki en büyük parti Avrupa Komisyonu başkanlığını üstlenmeli. Hollanda’nın AB’ye maddi katkısı düşürülmeli.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde insanlar diğer ülkelerdeki adaylara da oy kullanabilmeli. Avrupa parlamentosu ile ulusal parlamentoların gücü arttırılmalı, Avrupa Konseyi’nin gücü azaltılmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!