Güç kavgası sonu mu olacak

Güncelleme Tarihi:

Güç kavgası sonu mu olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2012 17:58

ALMANYA’nın en saygın yayınevleri arasında bulunan Suhrkamp, ortaklar arasında süren güç kavgası nedeniyle kapanmanın eşiğine geldi.

Haberin Devamı

Sait Faik, Yakup Kadri, Orhan Pamuk gibi çok sayıda Türk yazarın kitaplarını Almanca yayınlayan Suhrkamp’ta, hisselerin yüzde 61’ini elinde bulunduran Ulla Unseld-Berkewicz ile yüzde 39’una sahip Hans Barlach arasında devam eden yetki tartışmasında son sözü mahkeme söyleyecek.

Barlach, merkezi Berlin’deki yayınevinin hisselerini satın aldığı 2006 yılından beri yönetime girmeye çalışıyor. Unseld-Berkewicz ise tüm gücüyle buna karşı çıkıyor.

Berlin Eyalet Mahkemesi, Barlach’in yaptığı itirazı haklı bularak şu anki yönetim kurulu başkanı Ulla Unseld-Berkewicz’in görevinden alınmasına karar verdi. Gerekçe olarak ise genel kurulun 2011’de aldığı, ancak bugüne kadar hayata geçirilmeyen kararlar gösterildi.

Suhrkamp Yayınevi gelişmeler üzerine mahkeme kararına itiraz edeceklerini bildirirken “Karar bizi hem şoke etti hem de şaşırttı” açıklamasını yaptı. Yayınevinin avukatı ise, mahkeme kararı kesinleşene kadar yönetimde herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceğini söyledi.

Barlach, Unseld-Berkewicz’in görevden alınması ile yetinmedi ve yayınevinin kapatılması için Frankfurt Eyalet Mahkemesi’ne de başvurdu. Mahkemenin bu başvuru ile ilgili kararını 13 Şubat’ta vermesi bekleniyor.

İki ortak da tek yetkili olmak istiyor
YAYINEVİNİN iki ortağı da, karşılıklı olarak hisselerin tamamını satın alarak tek yetkili olmak istiyor, ancak fiyat konusunda anlaşamadıkları için bunun çok zor olduğu yorumları yapılıyor. Almanya’daki edebiyat dünyası da, kavgalar nedeniyle çalkantılı dönemler geçiren ve yine şimdi zor bir döneme giren yayınevini yakından takip ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!