Grevler sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Grevler sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2006 00:00

Almanya´da kamu çalışanlarının grevi sürüyor. Dün bir çok eyalette yine çöpler toplanmadı, hastanelerde sadece acil ameliyatlar yapıldı ve bazı kreşler kapalı kaldı.

Haberin Devamı




Ver.di Grevi
Baden Württemberg´den 15 bin kişi Strasbourg´da gösteri düzenleyerek AB genelinde yürürlüğe girmesi beklenen genel bir uygulamaya karşı çıkacak.

Almanya´da grev dalgası yayılıyor. Ücret artışı olmadan günde 18 dakika daha fazla çalışmaya karşı çıkan yaklaşık 40 bin ver.di üyesi çeşitli eyaletlerde iş bıraktı.

Dün Birleşik Hizmetler Sendikası´nın çağrısı üzerine Hessen dışındaki eyaletler de yapılan eylemlere 40 binin üzerinde kamu çalışanı katıldı. Grev nedeniyle çöpler toplanmadı, hastaneler kısıtlı hizmet verdi.

Yol hizmetleri, kent temizliği ile ilgili birimler ve sosyal işlere bakan birimler de çalışmadı. Grev dalgasının Almanya genelinde son 14 yılın en geniş kapsamlı grevi olduğu kaydedildi.

Hamburg´da 2 bin kişi

Dün Hamburg´da iki bin temizlik ve çöp hizmetleri işçisi iş bıraktı. Kent idaresine ait sekiz temizleme merkezi ve 15 çöp dönüşüm merkezi hizmet vermedi, ev çöpleri sokaklarda kaldı. Evler önünde çöp dağları oluştu.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaletin´de bulunan sekiz üniversite kliniğinde de hasta bakıcılar, temizlik, ulaşım hizmetlerinde çalışanlar işi bıraktı.
Rheinland Pfalz Eyaleti´nde de çalışanlar iş bıraktı. Ludwigshafen´de bulunan beş okulda görevli 40 öğretmen grev çağrısına olumlu yanıt verdi.

Baden Württemberg Eyaleti´nde bulunan Stuttgart, Karlsruhe ve Mannheim kentlerindeki hastaneler büyük ölçüde hizmetlerini asgariye indirdi. Grevin yol hizmetleri ve üniversitelere de sıçradığı kaydedildi.

Hastaneye dava

Stuttgart´ta yaşayan Olaf Chartens, yedi aylık çocuğuna grev nedeniyle ameliyat yapılmadığı için Ver.di sendikasına karşı dava açtı. Çocuklarının doğuştan böbrek hastası olduğunu belirten baba, "Tedavi için üç defa kliniğe geldik. Ameliyatın gerçekleşebilmesi için çocuğuma antibiyotik tedavisi uygulandı.

Profesörün sekreteri telefon ederek ameliyatın grev nedeniyle ertelendiğini söyledi. Bunun üzerine Ver.di sendikası Baden Württemberg Başkanı Bernd Riexinger hakkında gerekli yardımın yapılmasını engellediği gerekçesiyle dava açtım.

Çocukların greve alet edilmesi kabul edilemez" dedi. Klinik sözcüsü yaptığı açıklamada ailenin kaygılarını anlayışla karşıladıklarını, acil vakaların ameliyat edildiğini, diğer ameliyatların ise grev nedeniyle ertelendiğini belirtti.

FRANKFURT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!