Gözyaşlarıyla uğurlandılar

Güncelleme Tarihi:

Gözyaşlarıyla uğurlandılar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2008 17:43

Ludwigshafen'deki yangın faciasında hayatını kaybeden 5'i çocuk 9 vatandaşımız için cenaze töreni düzenlendi. Beş bin kişinin katıldığı törende gözyaşları sel olup aktı. Cenazeler özel bir uçakla Frankfurt'tan Gaziantep'e gönderildi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Ludwigshafen kentinde geçen 3 Şubat pazar günü feci yangında yaşamını yitiren 5'i çocuk 9 Türk için cenaze töreni düzenlendi. Çoğunluğu Türkler olmak üzere değişik uluslardan 5 bin kişinin katıldığı törende, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Alman Uyum Bakanı Maria Böhmer, Rheinland Pfalz Eyalet İçişleri Bakanı Karl Peter Bruch, Belediye Başkanı Eva Lohse'nin yanı sıra, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başkan Yardımcısı Onur Öymen, CHP İstanbul milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş ile DSP Genel Sekreteri Masum Türker de hazır bulundu.
Törende Müslüman, Katolik, Hıristiyan ve Yahudi dininin temsilcileri dua okudu. İmam Şefit Burhan'ın konuşmasından sonra törende saf tutturan imam Şevket Boyrat, toplu cenaze namazı kıldırdı.
Uçağı hükümet tahsis etti

Cenazeleri Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin tahsis ettiği THY'na ait bir uçak Gaziantep'e götürdü. Önceki gün Frankfurt'a gelen Boeing 738 tipi 165 kişilik Bodrum isimli uçak 9 cenazeyi ve cenazelerin aile yakınlarından 92 kişiyi alarak sat 15.30 civarında havalandı.

Törende neler dediler?

Yangında yakınlarını kaybeden Kamil Kaplan: Herkese teşekkür etmek istiyorum.Acımız büyük. Biz Türk olduğumuz halde burada yaşadık, çocuklarımızı burada dünyaya getirip büyüttük. Tek temennimiz Türk ve Alman'ın kardeşçe yaşamasıdır.

Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu: Türk devleti ve hükümeti olarak yanınızda ve bu olayın sonuna kadar, takipçisi olacaktır. Burada bulunduğumuz günlerde gerek Sayın Devlet Bakanı Maria Böhmer gerekse Ludwigshafen Belediye Başkanı Dr. Eva Lohse ve diğer tüm yetkililerin gayretlerine tanık oldum. İtfaiye ve polisin de çabalarını gördük. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

Uyumdan ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer: Yangın nedeninin ortaya çıkarılmasının ne kadar önemli olduğunu ben biliyorum. Ben elimizdeki tüm olanakları kullanarak, yangın nedenini ortaya çıkarmaya çalıştığımızı bir kere daha vurgulamak istiyorum.

Ludwigshafen Belediye Başkanı Dr. Eva Lohse: Acınızı paylaşıyoruz. Bize güvenin.Bir kilise şarkısından esinlenerek, ölenlere için şunu söylemek istiyorum: Melekler sizlere cennete eşlik etsin.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal: Alman dostlarımızın bu acı olayın üzüntüsünü bizimle paylaştıklarından kuşku duymuyorum.Ümit ederim ki, bu yangının bir kaza olduğu en kısa zamanda anlaşılır ve Almanya'da uyanan bu kuşkular ve endişeler en kısa zamanda giderilir.

Rheinland Pfalz İçişleri Bakanı Karl Peter Bruch: Cenaze sahipleriyle birlikte yas tutuyoruz. Olayın aydınlatılması için elimizden geleni yapacağız. Yabancı düşmanlığının bu ülkede yeri yoktur. Derin acınızı ve yasınız, tüm ülkeyi sardı. Hepimizin başı sağolsun!

İmam Şefik Burhan: 9 insamızımı elim kazada kaybettik. Bu acının, iki toplumu biraraya getirmesini temenni ediyorum. Nedeni ne olursa olsun, iki toplum da bu acıyı derinden hissettiğini gösteriyor. Ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar ve aile yakınlarına da sabır diliyorum.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!