Göçmenler bizi zenginleştirir

Güncelleme Tarihi:

Göçmenler bizi zenginleştirir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2011 13:08

Almanya Başbakanı Angela Merkel, göçmenlerin ülkesini zenginleştirdiğini, ülke kalkınmasına ve refahına büyük katkıda bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Merkel, Yabancı Gazeteciler Derneği (VAP) üyelerine başbakanlıkta yaptığı basın toplantısında, Türkiye’den Almanya’ya yönelik göçün 50. yılında nasıl bir mesaj vermek istediğinin sorulması üzerine, 50. yıl kutlaması için Ekim ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da Almanya’yı ziyaret edeceğini hatırlatarak, "Hangi ülkeden gelirse gelsin, göçmenler bizi zenginleştiriyor" dedi.

Göçmenlerin Almanya’nın kalkınmasına ve refahına katkı sağladığını, günümüzde de Alman toplumunun bir parçası haline geldiğini belirten Merkel, göçmenlerin topluma uyumu konusunda bazı sorunların da yaşandığını, bunların çözülmesi konusunda en önemli unsurlardan birinin de göçmenlerin Almanca öğrenmesi olduğunu ifade etti.

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD), partinin yönetim kademeleri için bir göçmen kotası uygulama kararı alması konusunda ne düşündüğünün sorulmasına karşılık da Merkel, bu kararı önemli bir şey olarak görmediğini, bu tür kararlar almak yerine göçmenlerin topluma uyumu konusuyla daha fazla ilgilenilmesi gerektiğini kaydetti.

Merkel, Almanya’nın Mısır’daki gelişmelere nasıl somut bir şekilde katkı sağlamak istediğinin sorulması üzerine de, Mısır’daki değişimin başarılı bir şekilde sürmesini dilediğini, özgür seçimler ile ülkede bir çok şeyin değişeceğine inandığını belirterek, özellikle Mısırlı gençlerin perspektife ihtiyacı olduğunu, AB ile birlikte yardım etmeye hazır olduklarını, ancak hala yapılacak maddi yardımların kime yapılması gerektiği konusunda görüştüklerini ifade etti. Merkel, Mısırlı eski yöneticilerin dondurulan hesaplarının da ne şekilde kullanılacağını uluslararası alanda ele alacaklarını kaydetti.

Yunanistan’da yaşanan kriz ile ilgili sorulara karşılık da Merkel, Yunanistan’ın zor bir yolda ilerlediğini ve geçen 1 yıl içinde çok cesur adımlar attığını belirterek, bu ülkeye ek yardım yapılması konusunda son değerlendirme raporlarını aldıktan ve bunları analiz ettikten sonra karar vereceklerini söyledi.

Japonya’daki nükleer felaketten sonra Almanya’da sürekli yapılan nükleer santral tartışmalarının yeniden alevlendiğini de ifade eden Merkel, Japonya gibi gelişmiş bir ülkede yaşanan bu felaketten sonra kendisinin de karar değiştirerek, hızlı bir şekilde nükleer enerjiden vazgeçerek yenilenebilir enerji çağına adım atmak istediğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!