Göçmenin işi zorlaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Göçmenin işi zorlaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2010 15:08

Avrupa'da göçmenlere yönelik sert kararlar alan ülkelerin sayısı artıyor. Hollanda, Fransa ve Almanya'da alınan kararlarla göçmenlere sert yaptırımlar öngörülüyor. Son olarak Danimarka da sert bir politika izleme sinyali verdi.

Haberin Devamı

AVRUPA'da yaşayan göçmenleri zor günler bekliyor. Sınır dışını kolaylaştıran, uyum sınavını zorunlu kılan veya alınan devlet yardımlarının kısıtlanması gibi çok sayıda maddede değişikliğe giden ülkelerin sayısı hızla artıyor. Hollanda, Fransa ve Almanya'dan sonra şimdi de Danimarka'da yasaların sertleştirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Alınan kararlar göçmen kuruluşlarının yoğun tepkisine neden olsa da "Bu trend devam edecek" yorumları yapılıyor.

DANİMARKA

DANİMARKA
'da iktidrarı dışardan destekleyen aşırı sağ Danimarka Halk Partisi (DF), yabancılar yasasında değişiklik için hükümetle ve Uyum Bakanı Birthe Rönn Hornbeck ile masaya oturdu. Parti, göçmenlere ancak ülkede 15 yıl ikamet ettikten sonra çocuk parası verilmesini, ayrıca işsiz göçmenlerin haftada iki kez belediyeye görünmelerini istedi. Danimarka Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Peter Skaarup, yabancılar yasasında değişiklik yapılması için hükümetle pazarlık halinde olduklarını ve hükümete 7 öneri sundklarını belirtirken "İşsizlere de ekonomik ve sosyal yardımlar ancak 15 yıllık ikamet sonrasında yapılsın. Emekli paralarının da aynı sisteme göre ödenmesini istiyoruz. Yani 15 yıldan az ikamet edenler bu yardımlara hak kazanmadan tam yardım alamasınlar. Uygulama Danimarka vatandaşlığına geçen göçmenler için de geçerli olsun" dedi.

Haftada iki kez belediyeye gitsinler

Danimarka Halk Partisi hükümetle pazarlıklar sırasında işsiz göçmenlerin haftada en az iki kez belediyenin istihdam dairesine giderek ülke içinde ve iş piyayasına hazır olduklarını göstermelerini de istedi. Skaarup, işsizlik parası ve sosyal yardım alan çok sayıda göçmenin, yasal hakkı olmadığı halde kendi ülkesine giderek belediyeden habersiz uzun süre tatil yaptığını öne sürdü. İktidardaki Liberal ve Muhafazakar Parti azınlık hükümeti ise önerileri desteklediğini açıkladı.

FRANSA

FRANSA'da senatodan geçen kararlar özellikle göçmenleri olumsuz etkileyecek. Alınan karara göre 10 yıldan daha az süreli Fransız vatandaşı olan bir göçmen, güvenlik güçlerine öldürücü bir saldırıda bulunursa, cezasını çektikten sonra vatandaşlığı geri alınacak. Ayrıca hakkında sınır dışı kararı verilip de Fransız topraklarını terk etmeyen yabancılara, yakalanması durumunda bütün AB ülkelerine girme yasağı getirilyor.

Alınan diğer kararlar şöyle:
- AB vatandaşlarının uzaklaştırılması: Üç aylık giriş hakkını suistimal eden yabancılar, AB vatandaşı olsalar bile sınır dışı edilebilecek.
- Gözaltı süreleri: Özel bekleme alanlarında yakalanan ve sınır dışı etme işlemleri başlatılan kaçak göçmenler için öngörülen 32 günlük gözaltı süresi 45 güne çıkarıldı.
- Beyaz evlilik: Oturum hakkı için sahte evlilik yapanlara 7 yıl hapis 30 bin Euro para cezası getiriliyor. Eskiden kişiler sadece sınır dışı ediliyordu.
- Hastalık nedeniyle gelenler: Hastalık nedeniyle ülkeye gelen göçmenleri bedava tedavi etme zorunluluğu ve CMU adı verilen bedava sağlık önlemi sona eriyor. Eğer hasta, ülkesinde tedavi edilebilir durumda ise, bunu yapacak bir hastane geldiği ülkede mevcut ise oturum verilmeyecek.

ALMANYA

ALMAN hükümetinin önceki gün onayladığı yasa tasarısına göre Almanya'da uyum kursuna katılmayanların oturma izinleri uzatılmayacak. Uyum kursu düzenleyen kuruluşlar ile Alman resmi makamlar arasında bu konuda diyalok artırılacak. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, göçmenlerin Alman toplumuna başarılı bir şekilde uyum sağlayabilmesi için Almanca bilmesinin yanı sıra ülkedeki düzen, kültür ve tarih hakkında da bilgi sahibi olması gerektiğini, bu bilgilerin de ülkeye yeni gelen göçmenler için zorunlu kılınan uyum kurslarında verildiğini, bu kurslara katılmayanların oturma izinlerinin uzatılmasının reddedilebileceğini belirtti. Almanya, sahte evliliklere karşı mücadele edebilmek amacıyla asgari evlilik süresini 2 yıldan 3 yıla çıkarttı. Zorla evlilik yapan veya buna katkıda bulunanlar 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

HOLLANDA:

HOLLANDA'da
aşırı sağcı PVV’nin dolaylı desteği ile kurulan sağ azınlık hükümeti yabancılara yönelik sert politikalar uygulayacak. Ülkedeki göçmen ve mülteci sayısını azaltmayı hedefleyen Hollanda'da tartışmalara neden olan maddeler arasında yurtdışındaki "uyum sınavı" kriterlerinin ağırlaştırılması yer alıyor. Hollanda ayrıca vatandaşlığa geçişi zorlaştıracak. Hollanda vatandaşlığına ancak, diğer ülke vatandaşlığından çıktıktan sonra geçilebilecek. Hollanda vatandaşlığına geçişte uyum diplomasının yanı sıra belirli bir eğitim şartı ile geçimini temin edebilecek bir gelire sahip olma şartı aranacak.

Öngörülen diğer uygulamalar şöyle:
- Türklerin uyum zorunluluğu kapsamında kalmalarının sağlanması için kabine Türkiye-AB Ortaklık Anlaşması’nda değişiklik yapılması için çaba sarf edecek.
- AB aile birleşimi yönergesinde (203/86 sayılı) değişiklik yapılmasına çalışılacak. Bununla aile birleşiminde yaş sınırı 24’e yükseltilmeye, ancak 10 yılda bir yurtdışından eş getirilebilmesine, gelir koşulunun asgari ücretin yüzde 120’sine yükseltilmesine, eşler için belirli miktarda teminat talep edilmesine, yabancının Hollanda ile bağının diğer ülkelerle olan bağından daha güçlü olup olmadığını ortaya koyacak bir test uygulanmasına, Hollanda’da şiddet suçu işlemiş kişilerin aile birleşiminden yararlandırılmamalarına çalışılacak.
- Uyum sınavında başarılı olamayanların oturumları iptal edilecek, aile birleşiminde yurtdışındaki eşten bilirli düzeyde eğitim görmüş olması istenecek. Yurtdışındaki eşini getirmek isteyenlerden konut ile sağlık sigortası şartı talep edilecek.
- Bağımsız oturum iznini alabilme süresi 3 yıldan 5 yıla yükseltilecek. 5 yıl dolmadan sosyal ödeneğe düşenlerin oturumları iptal edilecek.
- Zoraki evlilikler yasaklanacak ve suç sayılacak. Ülkede kaçak bulunmak suç sayılacak.
- Burka yasaklanacak. Belirli koşullar altında Hollanda vatandaşlığı geri alınabilecek.
- 12 yıl ya da daha fazla bir hapis cezası gerektiren suçlarda yabancıların Hollanda vatandaşlığı geri alınacak.
- Kişinin davranışı ve kıyafeti iş pazarına girmede engel oluşturuyorsa, ödeneği kesilecek ya da durdurulacak. AB dışına çocuk parası gönderilmeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!