Göçmen için vatan neresi?

Güncelleme Tarihi:

Göçmen için vatan neresi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2011 14:10

Almanya’ya türk göçünün 50’nci yıldönümü dolayısıyla Böhmer’in himayesindedüzenlenen ‘Heimat Almanya’ adlı yarışmada, ‘kalbi iki ülke arasındabölünen’ gençlerden ‘vatan’ kavramını anlatmaları isteniyor.

Haberin Devamı

HEIMAT Almanya adlı yarışma, Uyum Bakanı Maria Böhmer’in girişimiyle düzenleniyor. ‘Heimat’ Almanca’da ‘vatan’ demek. Yarışma kapsamında göçmen kökenli ve Alman gençlerden, ‘Vatan nedir?’ sorusuna yanıt aramaları isteniyor.

Gençler yarışmaya şarkıdan fotoğrafa kadar farklı dallarda katılabilecek. Yarışmaya şarkıcı Bahar Kızıl, sunucu Nazan Eckes, sinema oyuncusu Fahri Ogün Yardım, futbolcu Serdar Taşçı, oyuncu Denis Moschitto, dansçı Kadir ‘Amigo’ Memiş, komedyen Carolin Kebekus gibi Almanya’da tanınan isimler destek veriyor. Bakan Böhmer, “Bu yarışmayla Frankfurt, Leipzig veya Berlin’de doğan, ancak ailesi Bodrum, İstanbul veya Gaziantepli olan biri için vatan ne anlama geliyor ve göçmen kökenli olarak Almanya’da yaşamak nasıl sorularına yanıt arıyoruz” diyor. Göçle birlikte ‘Almanya’nın çehresinin değiştiğini’ belirten Böhmer, “Ülkemizde m kimliğin tartışılması gerekiyor. Bu yarışma da bu tartışmaya önemli bir ivme kazandıracak” diye de ekliyor. Gençlerin kendilerini nereye ait hissettiklerini anlatmaları istenen yarışmayla ‘Almanya’da hayatını başarıyla şekillendirebilirsin’ mesajı vermek istediklerini belirten Böhmer, gençlere örnek olabilecek isimlerin de yarışmaya destek olduğuna dikkat çekiyor.

Eski Monrose grubunun üyelerinden Bahar Kızıl, yarışmaya destek veren isimlerden. Kızıl, göçmen bir ailenin kızı olarak, ‘Kalbinin iki ülke, Türkiye ve Almanya arasında bölündüğünü’ söylüyor. Ancak Almanya’da yaşadığını ve bunun için minnettar olduğunu söyleyen müzisyene göre henüz nereye ait olduğuna karar veremeyen gençler yarışmaya katılarak ‘vatan’ kavramını sorgularlarsa karar vermeleri de kolaylaşacak. Son olarak Berlin Film Festivali’nde gösterilen ‘Almanya’ adlı filmde rol alan oyuncu Fahri Ogün Yardımcı da nereye ait olduğu konusunda karar veremeyenlerden. Herhangi bir ‘ulusal kimliği’ benimsemekte zorlandığını belirten Yardımcı, kendini doğum yeri olan kentten yola çıkarak ‘Hamburglu’ olarak tanımlıyor. Göçün 50’nci yılı nedeniyle her iki ülkede de çeşitli etkinlikler planlanıyor. ‘Heimat Almanya’ yarışması, Alman hükümetinin düzenlediği etkinliklerin ilki. Ekim sonunda yapılması planan kutlamaya, Başbakan Erdoğan’la Almanya Başbakanı Merkel’in de katılması planlanıyor.

BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR
Hürriyet Gazetesi’nin medya partneri olduğu Heimat Almanya yarışmasına başvurular devam ediyor. Yarışmaya katılmak isteyen gençler, 25 Eylül’e kadar Vatan kavramıyla ilgili düşüncelerini, video görüntüsü, ses kaydı, makale veya fotoğraf olarak ifade edip, internet üzerinden başvurabilecek. Başvurular, heimat-almanya.de adlı internet sitesi üzerin-den yapılabilecek. Gençler, istedikleri formattaki çalışmalarını internet sitesine yükleyecek. Daha sonra in-ternet sitesi üzerinden yapı-lacak oylamada dereceye gi-renler belirlenecek. Yarışma birincisine İstanbul gezisi hediye edilecek.
- Murat TOSUN / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!