Göçmen erkeklere kota uygulaması

Güncelleme Tarihi:

Göçmen erkeklere kota uygulaması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2009 11:30

Lünen’de aynı kişiye ait iki spor salonunun, güney ülkelerinden gelen göçmen erkeklere kota uyguladığı ortaya çıktı. Salona üye olmak isteyen Şengül ve Özen Ersan çiftinin başvurusunu, “yer yok” gerekçesiyle reddeden salon yetkililerinin, telefonda Alman ismi vererek üye olmak isteyen çifte "Hemen kaydınızı yapalım" teklifinde bulundu.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Lünen kentinde aynı kişiye ait olan "Fitness Hall Horstmar" ve "Health & Fitness Centers" adlı jimnastik salonlarının, güney ülkelerinden gelen göçmen erkeklere kota uyguladığı öne sürüldü. Lünen-Gahmen’de yaşayan Tuncelili Şengül ve Özen Ersan çiftinin iddialarına göre, ağustos ayı başlarında üyelik için başvuran çiftin isteği salon görevlileri tarafından "Yerimiz yok" iki hafta sonra deneyin denilerek reddedildi. İki hafta sonra tekrar üye olmak isteyen çift yine “Boş yerimiz yok, doluyuz” denilerek gönderildi.


Gazete ilanıyla üye aranıyor
Bölge gazetelerinde sürekli yeni üye arandığına ilişkin ilanların yayınlanması üzerine “Anlaşılan yer boşaldı” düşüncesiyle tekrar salona giden Ersan çifti, yaşadıkları hakkında şunları söylediler: “Gazetede gördüğümüz ilan üzerine geldiğimizi söyleyince görevli bizim yanımızdan ayrılıp başka bir görevlinin yanına gitti. Daha sonra yanımıza gelerek, 'yerimiz kalmamış sizi üye yapamayacağım' dedi. Görevlinin tutumundan şüphelendiğimiz için ertesi gün telefonda Alman ismi vererek üye olmak istediğimizi, gazete ilanının hala geçerli olup olmadığını sorduk. 'Yerimiz mevcut, gelin hemen kaydınızı yapalım' diyerek bizi salona davet ettiler.”

Haberin Devamı

Kadınlar rahatsız oluyormuş
Daha önce üye olmak için eşiyle birlikte salona geldiğini ancak yer yok cevabı verildiğini, ayrımcılık yapıldığını söyleyince görevlinin, 'Alman kadınlar rahatsız oluyor' diye salonda belirli sayıda göçmen erkek alındığını kendisine söylediğini belirten Şengül Ersan, bunun ayrımcılık olduğunu dile getirdi. Unna Belediyesi’nde hukuk danışmanı olarak çalışan Ersan, "Hep uyumdan bahsediliyor. Almanya’da doğup büyüdüm. Hukuk fakültesi mezunuyum. Bundan daha iyi nasıl uyum sağlanır" diyerek yaşadıklarına tepki gösterdi.


DENGEYİ SAĞLIYORUZ
Öte yandan Ruhr Nachrichten gazetesine konuya ilişkin açıklama yapan salon sahibi Ronny Mallwitz, uygulamanın ayrımcılık olarak algılanabileceğini belirterek, "Ben para kazanmak istiyorum. Uygulama belki ayrımcılık olarak görünebilir. Ancak Alman kadın müşterilerim salonda çok sayıda göçmen erkek bulunmasından hoşlanmıyor. Biz de dengede tutabilmek için kota uyguluyoruz. 300’e yakın güney ülkelerinden gelen göçmen erkek mevcut. Bu sayının artmasını istemiyoruz” diyerek kendisini savundu.

Haberin Devamı

Hürriyet gazetesi olarak telefonla görüşüne başvurduğumuz fitnes stüdyosundan adını açıklamak istemeyen bir bayan yetkili ise, firma sahibinin izinli olduğunu ve konuyla ilgili kendisinin bir açıklama yapamayacağını söyledi.


AVUKAT: BU AYRIMCILIK
Kölnlü Avukat Oryal Ertan şunları söyledi: “Belirli bir kontenjan koymak, ayrım yapmamak şartıyla, her şirketin veya firmanın hukuki hakkıdır. Bu tür kontenjanlar insanların güvenliği veya emniyeti açısından konulabilir. Örneğin, bir eğlence yerinde yeterince yer olmadığı taktirde giriş belirli bir sayıya kısıtlanabilir. Ancak, 'Biz sadece Alman müşteri alıyoruz. Yabancı vaya Türk müşterileri almıyoruz' şeklindeki bir açıklama, kontenjan anlamına gelmez. Resmen ayrımcılık olur. Buna karşı Almanya'da hukuksal işlem yapılır. Bunun yasal dayanağı da vardır. 14 Ağustos 2006 tarihinde Almanya'da yürürlüğe giren Eşitlik Yasası'na (AGG) (Allgemeines Gleichbehandlunggesetz) göre; bir şahısa ırk, dil, din, siyasi görüş, cinsiyet veya cinselliğinden ötürü ayrımcılık yapıldığı taktirde, AGG'nin 19 ve 22. maddelerine göre işlem yapılır ve tazminatla ödemekle yükümlü olabilir. Hatta bununla ilgili mahkeme kararları da vardır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!