Göçmen çocuğa eğitim garantisi

Güncelleme Tarihi:

Göçmen çocuğa eğitim garantisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2007 20:18

Berlin'de 16 eyaletin Kültür ve Eğitim Bakanları yaptıkları toplantıdan sonra ülkedeki 9 göçmen sivil toplum çatı örgütüyle bir protokol imzalayarak göçmen gençlere iyi bir eğitim garantisi sözü verdi.

Haberin Devamı

BERLİN'de Berlin'de toplanan Eyalet Kültür ve Eğitim Bakanları göçmen kökenli çocukların eğitimlerinin iyileştirilmesi için göçmen çatı örgütleri ile 'Uyum bir Şanstır daha Fazla şans eşitliği için ortaklık' adlı protokol imzalandı. Berlin Belediye Sarayında önceki gün imzalanan ortak protokole 16 Eyalet Kültür ve Eğitim Bakanları ile birlikte Almanya Türk Toplumu, Almanya Göçmen Dernekler Birliği, Alman-Arap Dernekler Birliği, İtalyan Eğitim Birliği, Polonya Sosyal Konseyi, İki Uluslu Aileler Birliği, Yunan Cemaati, Dien Hong Derneği ve Rus Göçmenler Birliği temsilcileri imza koydu. Protokolde ağırlıklı olarak göçmen çocuklarının iyi eğitim almalarını sağlamak ve Almanca ile ana dil bilgisini desteklemek yer aldı.

Bir ilk gerçekleşti

Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat 'İlk defa Almanya tarihinde tüm eyaletlerin Eğitim ve Kültür Bakanları göçmen örgütleriyle birlikte bir anlaşmaya imza attılar. Göçmen örgütleri bu anlaşma gereği çocukların eğitim konusunda bir takım kampanyanlar yapmayı ve Eğitim Bakanları da bundan sonra göçmen örgütleriyle ortak çalışmayı taahhüt ediyorlar. Bu anlaşma ilk adım. Ama hemen bugünden yarına herşeyin değişeceğini söyleyemeyiz' diye konuştu

Önlerine koyarız

Kolat 'Bu anlaşmanın içinde ‘Biz iki dilli eğitim yapacağız, Türkçe eğitim yapacağız’ şeklinde kesin maddeler yok. Ama yine de eğitimde ‘iki ve çok dilliliğin önemli olduğu’ ifadesi bu anlaşmaya alındı. İki dilliliğin çok önemli olduğu kabul edilmiş durumdadır. Yani bundan sonra Alman ve Türk kamuoyunda iki dillilik konusunda Türkçe'nin yasaklanması gibi konular gündeme geldiği taktirde önlerine bu anlaşmayı koyacağız. Bu konuda herhangi bir eyalette böyle bir sorun çıkarılırsa o eyalete imzaladıkları bu anlaşmayı göstereceğiz' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!