Göç ve Uyum Sorumlusu Piening:

Güncelleme Tarihi:

Göç ve Uyum Sorumlusu Piening:
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 11:18

İsviçre'de geçen hafta sonunda düzenlenen referandumla ülkede yeni minare inşa edilmesinin yasaklanmasına tepki gösteren Berlin Senato Göç ve Uyum Sorumlusu Piening, bu kararın büyük bir skandal olduğunu söylediler. Müslüman kuruluş temsilcileri kararı kınadılar.

Haberin Devamı

İSVİÇRE'de yapılan referandumla camilere minare yasağının getirilmesine karşı yurtiçinden ve yurtdışından tepkiler sürüyor. Demokratik bir devletin, din özgürlüğünü sağlaması gerektiğine işaret eden Berlin Senatosu'nun Göç ve Uyum Sorumlusu Günter Piening, dinlerarası diyaloğun hoşgörü ve birlikte yaşamı pekiştirdiğine dikkat çekti.

İMAJ ZEDELENDİ
Piening, “İsviçre'deki minare yasağı bir skandaldır. Toplumlarda her insanın ve dinin yeri olmalıdır. İsviçre'nin girişimi Avrupa'nın imajını da zedeledi. Sorunlar isnatsız gerekçelerle değil karşılıklı tolerans, hoşgörü, angajman ve sağduyulu yaklaşımla birbirini tanıyarak çözülebilir. Bu tür yasaklarla insanlar arasına sınır koymak ve dışlamak barışa ve huzura zarar verir. Bunun Almanya'da özellikle de Berlin'de yeri yoktur” dedi.

KİM NE DEDİ

Pınar Çetin (DİTİB Berlin Genel Sekreteri):
Minareler dini özgürlük olduğu gibi burada yaşadığımızın ve çoğulcu toplumun bir parçası olduğumuzun ifadesidir.

Burhan Kesici (Berlin İslam Federasyonu): Karar, tehlikeli, saçma ve o kadar da üzücüdür. İsviçre'nin tutumu dinlerarası diyalog, hoşgörü, birlik ve beraberlik ruhuna ters bir girişimdir.

Serdar Kaya (Berlin İslam Kültür Merkezleri Birliği): Minareleri bahane gösterip büyük bir dinin üyelerine cephe almak çağımızda yanlış ve yakışık olmayan bir tutumdur. Karar gözden geçirmeli.

Aydan Özoğuz (SPD Federal Milletvekili): İsviçre’deki referandum, siyasetçiler tarafından İslam’ın nasıl alet edildiğinin bir göstergesi. Konu sadece camilerin minaresi değil.

Prof. Şefik Alp (Nürnberg Metropol Bölgesi Türk Toplumu sözcüsü): İsviçre'deki referandum sonucunu kınıyorum. Almanya ve diğer ülkelerden güven verici bir duruş bekliyoruz.

Memet Kılıç (Yeşiller Federal Milletvekili): İsviçre'deki ırkçı inisiyatifin “başarı” kazanması üzücüdür. Temel haklar ve hürriyetler, populist halkoylamaları ile sınırlandırılamaz.

Filiz Polaz (Yeşiller Aşağı Saksonya Eyalet Milletvekili): İsviçre'deki referandumdan sonra Almanya'da İslamfobisi'nin artmasından endişe duyuyorum. İnsanlar, bu konuda aydınlatılmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!