Göç Treni Münih'te

Güncelleme Tarihi:

Göç Treni Münihte
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2011 11:48

Almanya’nın daveti üzerine 50 yıl önce davul zurnayla Münih Tren Garı’nda karşılanan Türkler, göçün 50’nciyılı anısına aynı tren garında kırmızı halıyla karşılandılar. 50 yılın anısına Sirkeci’den kalkan ‘Göç Treni’ni karşılamakiçin Türkler Tren Garı’na akın etti. Trenin perona girmesiyle duygu ve heyecan dolu anlar yaşandı.

Haberin Devamı

Türkiye’den göçün 50’nci yılı anısına İstanbul Sirkeci Tren Garı’ndan kalkan ‘Göç Treni’, dün Münih Tren Garı’na ulaştı. İçinde bakan, gazeteci ve birinci kuşaktan yolcuların bulunduğu tren, Münih Tren Garı’nda büyük bir törenle karşılandı.

Trenin girdiği 12 numaralı perona kırmızı halı serildi. ‘Göç Treni’ni karşılamak isteyen Türkler Münih Tren İstasyonu’na akın etti. Yüzlerce Türk 50 yıl önce başlayan göçü yeniden yaşamak için garı tıka basa doldurdu. Göç Treni’nin garın 12 numaralı peronuna girmesiyle duygulu ve heyecan dolu anlar yaşandı.

Münih Tren Garı’nda 11 ve 12 numaralı peronun önüne yığılan Türkler, “Biz bir tarih yazdık. Bugün bizim için tarihi bir gün. 50 yıl önce geldiğimiz ‘Göç Treni’ni şimdi kendimiz karşılamak, bu tarihi günde burda olmak istedik” dediler.

Müzikle karşıladılar

Sirkeci’den kalkan ‘Göç Treni’ne Yurtdışı Türklerden Sorumlu Devlet Bakanı Bekir Bozdağ ile Almanya Uyum Bakanı Maria Böhmer, Salzburg’tan binerek eşlik etti. ‘Göç Treni’, dün saat 14.40’ta Münih Gren Garı’nda 12 numaralı perona girdi. Yolcuları karşılamak için 12 numaralı perona kırmızı halı serildi ve gara kurulan sahnede ünlü müzisyen Burhan Öçal ve grubu Türk müziği çaldı. Trenden inen Bakan Bozdağ ile Böhmer’i Almanya’nın Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann ile Münih Büyükşehir Belediye Başkanı Christian Ude karşıladı. TRT ve Bavyera Televizyonu (BR) ‘Göç Treni’nin Münih Tren Garı’na girişi ve buradaki programı canlı yayınladı.

Tarihi karşılama

Tren yerel saatle 14.55’te Münih Tren Garı’nda 12 numaralı perona girerken, Türkler alkış tufanına tuttu. Ellerinde Türk bayraklarıyla Münih Tren Garı’nı dolduran Türkler, “Türkiye, Türkiye” diye tezahürat yaptılar. Münih Tren İstasyonu’nda ince belli bardaklarla Türk çayı ikram edildi. Aynı zamanda 50 yılın anısına paketlerle elma ve muz dağıtıldı. Türkiyem Folklor ekibi, treni çiçeklerle karşıladı. Trenden ilk önce Uyum Bakanı Maria Böhmer ile Yurtdışı Türklerden Sorumlu Bakan Bekir Bozdağ indi. Tarihi olayı görüntülemek için tam bir kargaşa yaşandı. Bakanlara 50 yılın anısına çiçek ve yiyecek paketi verildi. Treni 12 numaralı peronda Express Brass Band adlı Alman grup Karadeniz ve Bavyera parçalarıyla karşıladı.

Ekonomik mucizemize katkı sağladılar

Treni karşılayan Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, bugünün kutlamaya değer tarihi bir gün olduğunu vurguladı. Herrmann, şunları söyledi: “Treni karşılayacağım için çok seviniyorum. 50 yıl önce gelenler de ‘hoşgeldi’, şimdiki tren de ‘hoşgeldi’. Türk işçileri bizim ekonomik mucizemize büyük katkıda bulundu. Çoğunluğu iyi entegre oldu. 50 yıl bir başarı tarihi. Özellikle Bavyera’da başarılı bir entegrasyon var. O nedenle Sarrazin’in söyledikleri Bavyera için geçerli değil.” Herrmann, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Almanya’ya PKK eleştirisiyle ilgili bir soruya ise, Bavyera’da PKK da dahil tüm aşırı grupları takip ettiklerini ve PKK’ya göz açtırmadıklarını belirtti.

Vize insan haklarına aykırı

Bakan Böhmer ile Bozdağ, trende birinci kuşak göçmenlerle bir toplantı düzenledi. Burada emekliler, çifte vatandaşlık, vize uygulaması, seçilme seçme hakkı taleplerini dile getirdiler. Bozdağ, vizenin insan haklarına aykırı bir uygulama olduğunu söyledi. Böhmer ise buna katılmadığını ve insan haklarına aykırı olduğu görüşünü esefle karşıladığını belirtti. Böhmer ise Almanca dil kurslarının faydalı olduğunu vurguladı ve “Ben bizzat ziyaret ettiğim dil kurslarında hiçbir zaman ağlayan gelin görmedim. Hepsi gülüyordu” dedi.

Yiyecek paketi dağıtıldı

Treni karşılamak için Münih Tren Garı’na gelen birinci kuşaktan Şükran Kurşun, Recep Bulut, Cahit Inık ve Hacı Mavi adlı vatandaşlar, “50 yıl önce gelişimizi yeniden anmak için geldik. Burada yiyecek paketi dağıtılınca, o günlere gidip çok duygulandık. Almanların bizi sevdiklerini biliyorduk. Bugün bizi böyle törenle karşılayınca, bizi sevdiklerine tanık olduk. Biz de Almanları çok seviyoruz” dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!