Gençlik dairesi kıskaçta

Güncelleme Tarihi:

Gençlik dairesi kıskaçta
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2013 14:01

Hürriyet’in geniş yankı bulan haberleri üzerine Backnang’daki yangın faciasında hayatını kaybeden Türk aileyle ilgili Backnang Gençlik Dairesi’nde alarma sinyalleri çalmaya başladı.

Haberin Devamı

EYALET bakanlığının da ilgili kurumlar hakkında inceleme başlatması üzerine sorumlu bölge valiliği basın sözcüsü Harald Knitter, açıklama üstüne açıklama yapmak zorunda kaldı. “Aileye sadece para değil, çocuklarla ilgilenmek üzerine eve günü birlik bakıcı aile de gitti” diye yazılı cevap veren sözcü, yangına neden olduğu öne sürülen teknik arızadan dairelerinin sorumlu olmadığını yineledi.

AÇIK BİR TEHLİKE YOKTU

“Aile gençlik dairesine güvenlikle ilgili bir eksiklik olduğunu bildirmedi” ifadesine yer veren Knitter, “Çocuklarla ilgilenmek üzere her hafta en az bir defa gezici aile ekibi eve gitti. Bunun dışında küçük çocuklara bakmak üzere günü birlik ‘bakıcı aile’ görevi yerine getirildi.

Aile ile sosyal grup çalışması, derslerine yardımcı olma gibi konularda sosyal pedagoglar, ailenin devamlı yanındaydı. Bu durum itibarıyla ailenin çok basit yaşam koşullarına sahip olduğu gençlik dairesi tarafından biliniyordu. Fakat acil bir tehlike ile karşı karşıya oldukları görünmüyordu. Bunun dışında gençlik dairesi çalışanları ne teknik konulardan sorumludur, ne de ev alt yapısı ve teknik durumu hakkında karar verebilecek bilgi donanımına sahiptirler.

Aileden de bu konuda dairemize herhangi bir uyarı gelmemiştir. Çalışanlarımız ancak çok açık tehlike durumlarını konu edip, aile ve ev sahibini uyarırlar” açıklamasını yaptı.

ACİL NOTUYLA AÇIKLAMA

Hürriyet’in haberleri üzerine çok taraflı kıskaç altına alınan gençlik dairesi, tüm redaksiyonlarla gönderilmek üzere acil notuyla şu açıklamayı yaptı: “Gençlik dairesinin danışma toplantılarında evin yapısına dair tehlikeli bir işarete rastlanmamıştır.

Ev donanımı çok basitti, fakat sakinleri için açık bir tehlike görünmüyordu.” Ne aileye yapılan yardım dökümanlarında, ne de görevlilerin raporlarında evin teknik durumuyla ilgili önlem alınması yönünde bir ibare bulunmuyor. Son olarak eldeki bilgiler teker teker incelendi, fakat bu konuda hiç bir ipucuna rastlanmadı.

EVİ GENÇLİK DAİRESİ BULMUŞ

Açıklamaya göre, Aile 2010 yılından önce daha kötü bir evde oturuyordu. Gençlik dairesi tam olarak 2010 yılının başlarında aile ile ilgilenmeye başladı. Önceki evin durumu görülerek başka eve taşınması önerildi.

Aile dairenin desteği ile yanan evi kendisi buldu. 2010 yılının Haziran ayında yeni eve taşındı. Fakat yeni ev, eski eve göre daha iyi olmasına rağmen tadilat gerekiyordu. Aileye nerelerden yardım alarak tadilat yapılacağı anlatıldı. Baba evi kendisi tamir etti. Bu süreçte gençlik dairesinden bir görevli aileye devamlı inşaat malzemesi bulma ve diğer işlerinde yardımcı oldu. Yetkili kişi ayrıca kiracı ile ev sahibi arasındaki ilişkiye de destek verdi.
HAREKETE GEÇMEMİZE NEDEN YOKTU

Konuyla ilgili en yüksek yetkili olduğu belirtilen Bernd Friedrich ise şunları söyledi: “Görevliler açısından harekete geçmek için herhangi bir neden yoktu. Aileye yardımcı olmak üzere gençlik dairesi yılda birkaç defa çalışma planı hazırladı. En son hazırlanan çalışma planın tarihi 11 Şubat 2013. Daha önceki çalışma planlarının tarihi ise Ekim 2012. Bu plan ve raporlarda aile ile ilgili tüm bilgiler yer alıyor. Fakat 2011 yılından sonra evin tadilatı ile ilgili hiçbir konu gündeme gelmemiş.”

OTOPSİ ELEŞTİRİSİ

Yangında hayatını kaybedenlere Türkiye’de de otopsi yapılacak olmasına Almanya’dan eleştiri geldi. Konuyla ilgili açıklamada yapan Baden-Württemberg Uyum Bakanı Bilkay Öney, bunun iki ülke arasında ne kadar çok güven eksikliği bulunduğuna işaret ettiğini söyledi.

Ön otopsi raporu açıklandı

Ölümlerin nedeni duman zehirlenmesi .

Backnang kasabasındaki faciada hayatını kaybeden 8 Türk vatandaşının ön otopsi raporu açıklandı.

İleride yazılı olarak açıklanacak raporda ölümlerin ana nedenin duman zehirlenmesi olduğu belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Wablingen Polis Şefi Ralf Michelfelder, “Yangın yerindeki büyük tahrip nedeniyle iz bulma çalışması çok zor şartlar altında yapılıyor. Hariçte bırakmama yöntemi ile hareket ediyoruz. Tüm olasılıkları teker teker incelemeye aldık. Birini bitirip diğer olasılığa bakıyoruz.

Önceki gün kundaklama olasılığına karşı molotof kokteyli izleri var mı diye inceleme yapıldı. Bunun için özel eğitilmiş köpek ve teknik dedektörler kullanıldı. Yangından alınan enkaz örnekleri şu an kriminal dairesinde. Evin tüm teknik aksamı inceleniyor. Soba ve elektrik hatları kontrol ediliyor” diye konuştu.

İkinci otopsi iç hukuk gereği

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yangında hayatını kaybeden 8 kişiye lmanya’dan sonra Türkiye’de de otopsi yapılmasının iç hukuk kuralları çerçevesinde gerçekleştiğini belirtti. Bozdağ, otopsiyle, spekülasyonların da önüne geçilmesinin amaçlandığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!