Genç virtüöze oturma izni şoku

Güncelleme Tarihi:

Genç virtüöze oturma izni şoku
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2011 19:54

Türkiye’de geleceğin Fazıl Say’ı olarak görülen piyano vitüözü Emrecan Yavuz, Almanya'da oturma izni alamıyor. Hannover Yabancılar Dairesi oturma izni verilmemesine gerekçe olara, Emrecan'a kefil olan kişinin aylık gelirinin asgari düzeyden 150 Euro düşük olmasını gösteriyor.

Haberin Devamı

Genç virtüöze oturma izni şoku


Altı yaşından beri piyano çalan, müzir otoritelerince Türkiye’de geleceğin Fazıl Say’ı olarak gösterilen Emrecan Yavuz (20), eğitimini Hannover Üniversitesi Müzik Yüksekokulu'nda sürdürmek için geldiği Almanya'da altı aydır oturma izni almak için çabalıyor.

Yeşil pasaportlu olmasına ve Hannover Yabancılar Dairesi’nin de olumlu yaklaşımlarına rağmen, Oturma İzni Kanunu'nda öngörülen şartları yerine getirmediği için Emrecan Yavuz'a oturma izni verilemiyor. Öğrenci olduğu için yasal olarak bankada adına bloke edilmiş 8 bin Euro para yatması ve yüksek gelirli bir kişinin kendisine kefil olması gerekiyor.

TERCİHİ ALMAN HOCA
Bilkent Lisesi’nde okurken Fazıl Say’dan dersler alan ve 2006-2010 yılları arasında Viyana Konservatuvarı’nda eğitim gören Yavuz, son senesini okumak için dünyanın en iyi müzik okulu olarak gördüğü Hannover kentindeki müzik yüksekokulunda okumak istediğini belirterek, şunları söyledi:

“Hannover’de dünyanın en önemli piyano hocalarından Karl-Heinz Kämmerling var. Birçok öğrencisi çok iyi yerlere gelmiş durumda. 30'a yakın öğrencisi Alman müzik kurumlarında hocalık yapıyor. Alman hocanın öğrencileri birçok uluslararası yarışmalarda ödüller kazanmış. Tek hedefim müzikte çok iyi yerlere gelebilmek. Bunun için de bana yararlı olacağını, beni hedeflerime ulaştıracağına inandığım bir hocadan ders almak istiyorum."

AVUSTURYA'DA DAHA KOLAY
Oturma izni konusunda yabancılar dairesinin aslında yardımcı olmaya çalıştığına işaret eden Yavuz, "Sorun finansal durumdan kaynaklanıyor. Avusturya’da 4 bin 700 Euro yatırıp makbuzu gösterdiğinizde oturma iznini sorunsuz alabiliyorsunuz. Parayı ertesi gün geri çekebiliyorsunuz. Almanya’da ise yaklaşık 8 bin Euro'nun bir hesapta bloke edilmesi veya biri kefil olması gerekiyor. Burada da kefil olarak gösterdiğim kişinin istenilen miktardan 150 Euro altında geliri olduğundan oturma izni vermediler. Şu an nisan ayına kadar geçici oturma iznim var. Acaba Almanya’da bu kadar parayı bir arada bulan kaç kişi vardır ki?” diye konuştu.

BAŞKAN: MÜDAHALE ETMELİYİZ
Konuyu aktardığımız Hannover Belediye Başkanı Stephan Weil, şu açıklamayı yaptı:

“Belediye başkanlığı olarak maalesef bu noktada elimizden bir şey gelmiyor. Halihazırda yürüyen prosedürlere müdahale etme durumumuzun olmayacağını anlayışla karşılamanızı rica ederiz. Oturma izni alma koşulları Hannover Belediyesi tarafından değil, Almanya’nın tümünü kapsayacak şekilde yasal olarak düzenlenmektedir. Kim aranan şartları yerine getirirse, oturma izni alır.”

KEFİL: BEN DE YAŞADIM
Emrecan Yavuz'a kefil olan Dr. Meltem Sert, genç müzisyenle tanışmasını şöyle anlattı:

"Hannover’de Türk Dernekleri Yuvarlak Masası'nın düzenlemiş olduğu bir etkinlikte Emrecan Yavuz’la tanıştım. Orada sohbet sırasında müzik alanında kariyer yapmak istediğini fakat Almanya’da oturma izni almada zorluklar yaşadığını öğrendim. Türkiye’den gelip yurtdışında okumanın zorluklarını bizzat doktora tezimi yaparken yaşayan biri olarak, sanat alanında ülkemizi ileride en iyi şekilde temsil edeceğine de inandığım için Emrecan Yavuz’a kefil oldum. Kurumların yardımcı olmaya çalışmalarına rağmen yasalar gereği gelirimin şart koşulandan 150 Euro düşük olmasından dolayı kendisine hala oturma izni verilmiyor. Bu tabii ki üzücü bir durum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!