Genç Ödülleri Solingen'de verildi

Güncelleme Tarihi:

Genç Ödülleri Solingende verildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2008 12:27

Solingen faciasında beş ferdini yitiren Genç Ailesi adına verilen Genç Ödülü Solingen'deki törenle verildi. Ödüle cami yapımına verdiği destekten ötürü Köln Anakent Belediye Başkanı Fritz Schramma ile Ludwigshafen yangınında yakınlarını Kamil Kaplan layık görüldü. Gecede Mevlüde Genç gözyaşlarını tutamadı.

Haberin Devamı

TÖRENDEN RESİMLER İÇİN LİNKE TIKLAYIN
http://www.hurriyet.de/?navi=fotogaleri&kat=88&banner=0

ALMANYA'nın Solingen kentinde 15 yıl önce meydana gelen ırkçı saldırıda beş bireyini yitiren Genç Ailesi adına ilk kez dağıtılan "Genç Ödülü" Solingen Konser Salonu'nda sahiplerini buldu. Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in himayesinde, Türk-Alman Sağlık Vakfı tarafından verilen ödüle, Köln'de Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı olarak inşa edilecek minareli camiye, yoğun muhalefete rağmen verdiği destekten ötürü Köln Anakent Belediye Başkanı Fritz Schramma (CDU) ile Ludwigshafen'de meydana gelen yangında eşi, çocukları ve akrabalarını yitiren Kamil Kaplan layık görüldü. 10 bin Euro değerindeki Genç Ödülü'nü Kaplan'a Almanya Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) Milletvekili Emine Demirbüken Wagner verdi. Schramma ise ödülünü Hürriyet Avrupa Yazıişleri Müdürü Halit Çelikbudak'tan aldı.

Solingenç'in dünya prömiyeri

Yaklaşık 500 kişinin izlediği törene Solingen'de beş evladını yitiren Mevlüde-Durmuş Genç çiftinin yanı sıra Türkiye'den Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, Federal Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Uyum Bakanı Armin Laschet, Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet, eski Cumhurbaşkanı Johannes Rau'nun eşi Christina Rau, Solingen Belediye Başkanı Franz Haug, Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı Dr. Yaşar Bilgin ile çok sayıda davetli katıldı. Betin Güneş yönetimindeki Turkish Chamber Orkestrası'nın, Solingen olayına atfen Güneş tarafından bestelenen ve dünya prömiyeri gerçekleştirilen SolinGenç eserinin de yer aldığı bir konser de verdiği etkinliğin açılış konuşmasını Solingen Belediye Başkanı Franz Haug yaptı.

Mevlüde: Acımız hala dinmedi

Törende çok duygulanan ve gözyaşlarını tutamayan Mevlüde Genç, olayın üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen acılarının hala taze olduğunu belirterek, '15 sene oldu. Ama acımız dinmedi. Kaplan ailesi evlatlarını kaybetti, Kamil Kaplan'ın acısı çok daha taze. Onların acısı da benim acım. Alman devletimizden de Türk devletimizden de Allah razı olsun. Hep yanımızda oldular. Bizimle birlikte. Çocuklarımıza sahip çıkalım. Kinle bir yere varılmaz' dedi.

15 yıl önce ırkçılar yaktı

29 Mayıs 1993 tarihinde beş ırkçı Alman genci tarafından kundaklanan evde Mevlüde Genç'in evli kızı Gülsüm İnce ve çocukları Saime ile Hülya Genç ve Mevlüde Genç'in kızı Hatice Genç hayatını kaybetmişti. Yangında ayrıca, ailenin Türkiye'den misafiri olan, Mevlüde Genç'in yeğeni Gülistan Öztürk ölmüştü.

Kaplan: "Teşekkür ederim"

İlk ödülü Kamil Kaplan CDU Milletvekili Emine Demirbüken Wagner'den aldı. Ödül almaktan ötürü çok mutlu olduğunu söyleyen Kaplan, bu tür yakın ilgi sayesinde acısının hafiflediğini belirterek, tüm yetkililere teşekkür etti. Çok duygulandığı gözlenen Kamil Genç, daha sonra yeğeninin yanan binadan kucağına attığı polis memuruna sarıldı. Bu manzara karşısında salonda bulunan konuklar duygusal anlar yaşadılar.

Cami ile gurur duyuyorum

Daha sonra Köln Anakent Belediye Başkanı Fritz Schramma, ödülünü Hürriyet Avrupa Yazıişleri Müdürü Halit Çelikbudak'tan aldı. Sahnede Schramma'yı kucaklayan Çelikbudak, Türk dostu belediye başkanını yanaklarından öperek kutladı. Gördüğü ilgi karşısında sevincini gizleyemeyen Schramma, cami inşaatına verdiği destekten ötürü kendini yalnız hissettiği zamanlar da olduğunu belirterek, 'Bu ödül beni, camiye verdiğim destekten ötürü kınayanlara, eleştirenlere yönelik en anlamlı yanıttır' dedi. Caminin tamamlanması için desteğinin süreceğini belirten Schramma, 'Bu cami yapılacak. Köln çağdaş bir ibadethaneye kavuşacak. Dostum DİTİB Başkanı Mehmet Yıldırım'la bu projeyi gerçekleştireceğiz. Almanya'nın en güzel camisini yapacağız ve ben bundan ötürü gurur duyuyorum' şeklinde konuştu.

NE DEDİLER:

Schaeuble: Hep yanınızdayız

Törene katılan Federal İçişleri Bakanı Schaeuble Solingen anısına düzenlenen törenin ve anma etkinliklerinin insanların kendileriyle muhasebe yapmalarına olanak sağladığını belirterek, 'Bu insanların neden öldüklerini düşündüğümüzde sorunun temeline inilmiş olur. Mağdurların hep yanlarında olacağımızı bilmelerini isterim. İki ailenin de yaşadıkları karşısında gösterdikleri metanet taktire şayandır. Barış, hoş görü mesajı verdiler, şiddetten uzak durdular. Devletin görevi vatandaşlarının can güvenliğini sağlamaktır. Bunun için gerekirse videolu gözetleme de yapılmalıdır.

Laschet: NRW sizinle gurur duyuyor

Törende konuşan NRW Uyum Bakanı Armin Laschet 'Solingen'deki kundaklama sadece Türk kökenlilere değil, Almanya'ya ve anayasaya da yapılmış bir saldırıdır' dedi. Laschet sözlerini şöyle sürdürdü: '15 yıl önceki olayda dört genç bir ailenin yaşamını alt üst etti. 16 ve 23 yaşlarındaki bu gençler aynı zamanda iki ulusu öfke, üzüntü ve korkuya saldılar. Türkleri ve Almanları dehşete düşürdüler. Sadece Genç Ailesi'nin bireylerini değil, insanların sınıf arkadaşlarını, dostlarını, bizim halkımızı elimizden aldılar. Öfke 15 yılda geri çekildi ama keder kaldı. Türk kökenlilerde ise korku kısmen sürüyor. Ludwigshafen'deki yangından sonraki gelişmeler bu korkunun bir göstergesidir. Ama artık biz yabancılardan söz etmiyoruz, göç kökenli insanlardan bahsediyoruz. Almanya'nın bir göç ülkesi olup olmadığını tartışmıyoruz, bunun öyle olduğunu biliyoruz. Bugün çocuklarımızın ülkemize 'Evet' demeleri için çalışıyor, sürekli dedelerinin geldiği ülkeye dönme düşüncesiyle yaşamamaları için çalışıyoruz.'
Laschet Durmuş ve Mevlüde Genç çiftine dönerek sözlerini Türkçe olarak şöyle tamamladı: 'Size çok teşekkür etmek istiyorum. İnanılmaz gücünüzle, insanlara olan bitmeyen sevginizle bir çok insanın başaramadığını başardınız. Kuzey Ren Vestfalya sizinle gurur duyuyor. Unutmayın, biz daima sizin yanınızdayız.'

Acet: Korkmayın ve yılmayın

Törene katılan Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet de şunları söyledi: 'Irkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi hasta zihniyetler, ne yazık ki fırsat verildiğinde yeşerecek zemin bulabilmektedir. Bazen de siyasi oluşumların gölgesine sığınabilmektedir. Buna karşı dikkatli olmalıyız. Kamu düzenini tehdit eden potansiyel virüsler böyle ortaya çıkmaktadır. Kuşkusuz toplumun güvenliğini tehdit edenlere karşı mücadele hükumetlerin temel görevlerinin başında gelmektedir. Alman Hükümeti'nde bu iradeyi görmek bizim içimizi rahatlatmıştır. Zira nerede olursa olsun korku ve kuşku içinde yaşamanın doğuracağı sonuç güvensizlik; güvensizlik içinde yaşamanın doğuracağı sonuç ise içe kapanmadır. Buradan vatandaşlarımıza da seslenmek istiyorum. Korkmasınlar ve yılmasınlar. Zira Alman ve Türk Devleti kendilerine sahip çıkacak, huzur ve refah içinde, toplumla bütünleşmiş olarak iç içe yaşamaları yükümlülüklerini yerine getirecektir. İki ülke olarak sizlerden beklentimiz, evrensel değerler temelinde anavatanınızda ve bugün yurt bildiğiniz Almanya'da sorumlu bireyler olarak toplumsal düzene katkıda bulunmanızdır. Asla tahriklere kapılmadan onurlu bir şekilde günlük yaşamınızı sürdürün.'

Böhmer: Acı birliktelik doğurdu

Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer Genç ve Kaplan Ailelerinin yaşadıkları felaketlerden sonra sergiledikleri tutumdan ötürü övgüye değer olduklarını belirterek şunları söyledi: 'Solingen'deki kundaklama ve Ludwigshafen'deki yangın felaketi kurbanlar aldı. Ancak Mevlüde Genç ve Kamil Kaplan'ın acılarına rağmen sarf ettikleri uzlaşma içerikli sözleri, bu acıdan birlikteliği doğurdu. Solingen failleri dinleri, kültürleri ayırmak ve germek istediler. Ancak burada yaşayanlar buna direndiler. Onlar, 'Aramıza nifak tohumu ektirmeyiz. Burası bizim ortak ülkemiz. Burası bizim vatanımız' dediler.'

Bilgin: Bir barış ödülü

Genç Ödülünü vermeyi iki yıl önce kararlaştırdıklarını ifade eden Türk-Alman Sağlık Vakfı Başkanı Dr. Yaşar Bilgin, 'Amacımız bu kötü olayı hatırlatmanın yınında mağdur ailenin olaydan sonraki örnek tutumunun da vurgulanmasıydı. Bu nedenle Genç Ödülü aynı zamanda bir barış ödülüdür' dedi. Dr. Bilgin 20 kişilik bir arkadaş grubunda kararlaştırdıkları Genç Ödülü'nün 7 kişilik bir jüri tarafından Schramma ve Kaplan'a verilmesinin uygun bulunduğunu belirtti.

Yazıcıoğlu: Ödül, sağduyunun ifadesi

Solingen'de 15 yıl önce meydana gelen olayın bir insanlık ayıbı olduğunu belirten Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu ise şöyle konuştu: 'Bu elim olayın sağduyuya dönüşmesiyle doğan yakınlaşmanın bir neticesi de ahiren ihdas edilen ve bu seçkin topluluğu bir araya getiren 'Genç Ödülü'dür. Bu ödülle, yangın sonrasında Genç Ailesi tarafından sergilenen ve hafızalardan silinmeyen örnek tutuma dikkat çekilirken, diğer taraftan yabancı düşmanlığını kınamakta ve karşılıklı uzlaşma temelinde birlikte yaşam kültürü teşvik edilmektedir. Şayet bugün bu salonda Türkler ve Almanlar elele, Solungen'de 15 yıl önce sahnelenen ilkelliğin açtığı yarayı hatırlamak ve bundan ders çıkarmak için bir araya geldiyse, bunu Mevlüde Genç'in olay günü yaptığı, 'Çocuklarımızın ölümü bizi birbirimize yaklaştırsın' çağrısına borçluyuz. Günümüzde de önyargılar temelinde yabancı düşmanlığını körükleme gayretleri maalesefe mevcuttur. Alman dostlarımızla birlikte çalışarak, bu tehlikeli gidişata dur diyeceğimize inanıyorum. Almanya'nın yabancı düşmanlığının üstüne kararlılıkla gitmeye devam edeceğinden en ufak bir şüphe duymuyorum. Biz de Türkiye olarak gereken her türlü desteği vermeye hazırız ve bundan önce olduğu gibi bundan sonra da olayların takipçisi olacağız.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!