Gaziantep zeytin üssü oluyor

Güncelleme Tarihi:

Gaziantep zeytin üssü oluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2009 12:26

Gaziantep'te üretim yapılan arazi miktarı 450 bin dekara, ağaç sayısı da 7 milyona ulaştı. Yeni

Haberin Devamı

Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz,yaptığı açıklamada, yüzyıllardır zeytin üretiminde önemli merkezler arasında bulunan Gaziantep'te, son yıllarda sofralık ve yağlık zeytin talebinde ciddi artışlar olduğunu, tüm Türkiye'de olduğu gibi Gaziantep'te de zeytin fidanı dikiminde ciddi artışlar meydana geldiğini bildirdi. Gaziantep'in 10 yıl öncesine kadar 250 bin dekarlık bir alanda yaklaşık 3 milyon zeytin ağacı bulunmasına karşın, son 10 yıl içerisinde Tarım Bakanlığı tarafından verilen teşviklerle 200 bin dekarlık alanda 4 milyon zeytin fidanı daha dikildiğini ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son yıllarda dünya piyasalarında sofralık ve yağlık zeytine büyük bir talep var. İç ve dış talebi karşılamak için Tarım Bakanlığı yeni zeytin bahçeleri kurulması için üreticilere çeşitli teşvikler vermeye başladı. Teşviklerden faydalanmak için son 10 yılda Gaziantep'te kurumumuza başvuran binlerce çiftçiye yaklaşık 4 milyon zeytin fidanı verdik. Bu fidanların zeytin vermesiyle birlikte Gaziantep'in önümüzdeki yıllarda zeytin üretiminde söz sahibi iller arasına girmiş olacak.”
Bu yıl yeterli yağışlar nedeniyle zeytin üretiminde bol ürün beklediklerini dile getiren Yılmaz, “450 bin dekarlık alanda dikili bulunan 7 milyon zeytin ağacı ile önümüzdeki 3-4 yıl içinde Türkiye'nin zeytin üretim üssü olmasını hedefliyoruz. Gaziantep'te bu yıl zeytin üretiminde 60 bin ton rekolte bekliyoruz. Önümüzdeki bir kaç yıl içinde hedefimiz 100 bin ton zeytin üretimine ulaşmak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Zeytin ağacı sayısını artırmak amacıyla teşvik çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Yılmaz, “7 milyon zeytin ağaç sayımızı 10 milyona çıkarmak için yeni zeytin bahçelerinin kurulmasını teşvik ediyoruz. Ürettiğimiz ve İl Özel İdaresi tarafından başka illerden satın aldığımız zeytin fidanlarını üreticilere vermeye devam edeceğiz. Amacımız iç piyasanın sofralık ve yağlık zeytin ihtiyacını karşılamak yanında özellikle komşu ülkelerin taleplerini de karşılamak.”

BİTKİSEL YAĞ AÇIĞI

Yılmaz, Türkiye'de zeytinciliğin geliştirilmesinin çiftçinin refah düzeyinin yükseltilmesi yanında bitkisel yağ açığının giderilmesi için de büyük önem taşıdığını vurguladı. Zeytinin ana vatanının Akdeniz havzası olduğunu, Türkiye'nin bu havzada yer almasına karşılık zeytincilikte olması gereken yerin gerisinde kaldığını savunan Yılmaz, “Hedefimiz çiftçimizin refah düzeyini yükseltme yanında ülkemizin bitkisel yağ açığının giderilmesine katkıda bulunmak” dedi.
Yılmaz, şunları anlattı:

Haberin Devamı

“Zeytin üretimini artırmak için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri son 2-3 yılda büyük çaba harcadı. Türkiye bitkisel yağ açığını kapatmak için yılda 1 milyar dolarlık bitkisel yağ ithal ediyor. Bu açığı üretimi artırarak gidermemiz mümkün, Türkiye bu imkana sahip. İthalat nedeniyle başka ülkelerin çiftçilerinin cebine giren 1 milyar doların bizim çiftçimizin cebine girmesini elbette çok istiyoruz.
Gaziantep toprak ve iklim koşulları bakımından zeytincilik için ideal. Zeugma Antik Kenti'nde yürütülen kurtarma kazılarında ulaşılan zeytin çekirdekleri de Gaziantep'te 5-6 bin yıldır zeytincilik yapıldığını ortaya koyuyor. Bizim hedefimiz de Gaziantep'i Türkiye'nin zeytin üretim merkezi yapmak, biz bunun için çalışıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!