Frankfurt'ta kitap şöleni

Güncelleme Tarihi:

Frankfurtta kitap şöleni
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2007 18:57

Dünyanın en büyük kitap fuarı sayılan Frankfurt Kitap Fuarı, bu yıl 59'ncu kez kapılarını ziyaretçilere açacak. 10-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuara 47 yayınevi ve 50 yazar ile katılan Türkiye, gelecek yıl fuarın konuk ülkesi olacak.

Haberin Devamı

Almanya'da bu yıl düzenlenecek 59. Frankfurt Kitap Fuarı, kapılarını 10 Ekim tarihinde açıyor. İlk üç gün yayınevleri ve yazarlara, 13 ve 14 Ekim tarihlerinde de tüm ziyaretçilere açık olacak olan fuarda, Türkiye 47 yayınevi ve 50 ile temsil edilecek. Bu yıl Katalan Kültürü'nun konuk seçilirken, önümüzdeki yıl yapılacak 60'ncı Frankfurt Kitap Fuarı'nın konuk ülkesi ise Türkiye olacak.

GENİŞ KATILIM
Türkiye Yayıncılar Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası, İLESAM (İhsan Işık), Basın Yayın Birliği ve PEN'in içinde olduğu bir komite, "Tüm Renkleriyle Türkiye" konseptiyle, 2007 Frankfurt Kitap Fuarı'na katılacak. Fuarda, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı, eleştirmen ve yazar Doğan Hızlan, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, Yayınlar Dairesi Başkanı Ümit Yaşar Gözüm, Türkiye Yayıncılar Birliği Çetin Tüzüner, Basın Yayın Birliği Başkanı Hayati Bayrak ve Frankfurt Kültür Ataşesi Dr. Tahsin Yılmaz da fuarda hazır bulunacaklar.

TÜRKİYE TANITIMI
Yazar Elif Şafak'ın konuk olarak katılacağı Türkiye fuar standında, önümüzdeki yıl için bir dizi tanıtım çalışmaları yapılacak. 11 Ekim tarihinde de, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, konuk ülke Türkiye'nin tanıtımı amacıyla "Geleceğe Bakış" sloganıyla düzenlenecek basın toplantısı, saat 10.30'da 6.2 numaralı salonda gerçekleştirilecek. Bunun yanı sıra Türk yayınları, bu yılki fuarda 3, 5 ve 6 nolu salonlarda düzenlenecek çeşitli aksiyonlarla tanıtılacak. 13 Ekim'de Literaturhus Frankfurt'ta saat 14.00-16.00 arasında bir hikaye okuyacak olan yazar Elif Şafak, erkesi gün de Katalan yazar Baltasar Porcel ile birlikte düzenlenecek toplantıda, Katalan'dan Türkiye'ye geçecek konuk ülke devir teslim törenine katılacak.



5 milyon Euro
bütçe ayrıldı
Türkiye Kültür Bakanlığı ve Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun bu yılki fuar katılımı için sadece 150 bin Euro civarında bütçe ayırdığı, gelecek yıl için 5 milyon Euro'luk kaynak ayrıldığı, bu rakamın 7.5-8 milyon Euro'ya çıkarılabileceği açıklandı. Toplam 110 ülkenin 7 bin sergi alanıyla katıldığı Frankfurt Kitap Fuarı'nın ziyaretçileri 6 ayrı salonda okuma ve tartışma formları gibi etkinliklere katılabilecek. Her yıl edebiyat dünyasının en ünlü isimlerinin konuk olduğu fuar için yapılan harcamanın miktarı ise 12 milyon Euro. Toplam 250 metrekarelik Türkiye standında, Kültür Bakanlığı yayınları dışında 700'e yakın yayınevine ait kitaplar sergilenecek.


SAYILARLA FRANKFURT KİTAP FUARI

- Fuar, 10-14 Ekim tarihleri arasında açık kalacak.
- 110 ülkeden 7 bin 275 katılımcı 171 bin 790 metrekarelik alanda 390 bin kitap ve medya ürününü sergileyecek.
- Fuar sırasında Frankfurt'un tümüne yayılan 2 bin 450 sanat etkinliği düzenlenecek.
- Fuara bu yıl 300 bin civarında ziyaretçi bekleniyor.
- Frankfurt 2007'nin konuk ülkesi ise Katalan kültürü ve Katalan edebiyatı.
- Fuarın bu yılki iki ana teması "Eğitim ve Dijitalleşme" olacak.
- Bu yıl ilk kez Ekonomi Kitabı Ödülü verilecek.
- Türkiye'den 47 yayınevi ve 50 yazar katılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!