Frankfurt unutmadı

Güncelleme Tarihi:

Frankfurt unutmadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2015 10:02

Türk Halk Müziği sanatçısı Sümeyra Çakır, ölümünün 25’inci yıldönümünde, son nefesini verdiği Almanya’nın Frankfurt kentinde anıldı.

Haberin Devamı

 ‘Dilden Dile İnsiyatifi’ ile ‘Frankfurt Türk ve Alman Edebiyatı Dostları Derneği’, ‘Kadınlarımızın Yüzleri ve İnsan Hakları’ adıyla Frankfurt Merkez Kütüphanesi’nde Sümeyra Çakır’ın anısına şiir ve müzik akşamı düzenledi.

Frankfurt unutmadı

Soldan sağa: Anka Hirsch, Tülay Yorgancı, Erich Schaffner, Hüseyin Erdem, Hasan Çakır

Etkinlikte şiirler okundu, birçok müzikseverin, Sümeyra ve hocası Ruhi Su’nun yorumlarıyla hatırladığı eserler seslendirildi... Kadınlar, insan hakları ve türküler üzerine konuşmalar yapıldı.

Sümeyra’nın eşi Hasan Çakır tarafından sunulan programda Anka Hirsch çellosuyla, Tülay Yorgancı’nın türkülerine ve şiirlerine eşlik etti. Erich Schaffner, Nazım Hikmet’in şiirlerini Almanca sundu. Yazar Hüseyin Erdem’in, ‘Ruhi Su’dan Sümeyra’ya halk türkülerimiz’ sunumunu, eğitimci Server Erol’in, ‘İnsan Hakları ve Kadınlarımızın Yüzleri’ başlıklı sunumu takip etti.

Frankfurt unutmadı


SILA HASRETİ İÇİNDE ÖLDÜ

İstanbul’da bir yandan mimarlık eğitimini sürdürürken diğer yandan konservatuvarda klasik batı müziği
Frankfurt unutmadı

eğitimi alan Sümeyra Çakır, müziğine hayran kaldığı Ruhi Su’nun öğrencisi olmuştu.
Sümeyra, ustasıyla ve daha son tek başına yürüttüğü çalışmalarıyla Türk halk müziğine unutulmaz eserler kazandırmıştı.
12 Eylül darbecilerinin hakkında açtığı davalardan dolayı, konser için geldiği Almanya’da kalan ve Türkiye’ye dönmeyen Sümeyra Çakır, yaşamını Frankfurt’ta sürdürmüştü. Ancak bir daha ülkesini görememişti. Yakalandığı hastalıktan kurtulamadı ve 5 Şubat 1990’da 44 yaşındayken aramızdan ayrıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!