Frankfurt’ta EZB tartışmaları sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Frankfurt’ta EZB tartışmaları sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2015 00:00

Avrupa Merkez Bankası yeni tartışmaların odağı haline geldi. Semtte emlaklarını değerlendirmek isteyen kimi ev sahiplerinin kiracıları çıkarmak için farklı yöntemlere başvurdukları iddia edildi.

Haberin Devamı

Frankfurt’tun doğusunda eski Sebze Hali binasının üzerine inşaa edilen Avrupa Merkez Bankası‘nın (EZB) açılışı ile ilgili tartışmalar sürüyor.

EZB’nin açılışı sırasında kapitalizm karşıtı bir grubun sabah saatlerinde kentte terör estirerek 94’ü polis, 220 kişinin yaralanmasına sebep olması, sayısız aracı ateşe vermesi siyasilerce sert şekilde eleştirildi.

Polis, açılış sırasında yaşanan şiddet nedeniyle gözaltına alınan 350 kişiden 26’sının tutuklandığını duyurdu. Öğleden sonra 17 bin katıldığı miting ve yürüyüşün olaysız geçerken, gece Bockenheim semtinde bir araç ateşe verildi, bir işyerinin camları kırıldı.

‘ŞİDDETİ BLOCKUPY YÖNETİCİLERİ ÖNLEMELİYDİ'

Fedaral İçişleri Bakanı De Meziere, şiddetten Blockupy yöneticilerinin de sorumlu olduklarını ifade ederek, “Aylar öncesinden belli grupların kentte terör estireceği seziliyordu. Blockupy yöneticileri de bu yönde önlem almalıydı” diye konuştu.

Terörün EZB ve bankaların ekonomi ve sosyal politikalarını haklı kılmadığını kaydeden Hessen Sol Parti lideri Janine Wissler ise polisin 10 bin kişilik ekiple görev yapmasının protestocular üzerinde provakatif etki yarattığını ileri sürdü.

EZB FRANKFURT'U TAMAMEN DEĞİŞTİRECEK

Açılış sırasında dükkanlarını kapalı tutan esnaf, EZB nedeniyle Ostend mahallesinde emlak fiyatlarının astronomik rakamlara ulaştığını söylediler.

Frankfurt’ta EZB tartışmaları sürüyor


Ev sahiplerinin tadilatı öne sürerek kiracıları konutlarından çıkarmak istediğini kaydeden Özcan Ulusoy “Burası sebze hali zamanında çalışanların tercih ettiği bir semtti. Ev kiralarımız ortalama beş yüz euro civarında. Tadilat olanlar ise üç dört katına çıkıyor. Pek çok ev sahibi kiracısını çıkarmak için para bile teklif ediyor. Bankacıların işyerlerimize ilgi göstermesi, işlerin açılması çok zaman alacak. Eskiden gayet hareketli bir yerdi. Semtin tekrar canlanacağı günlere kadar ne yaparız bilmiyoruz” diye konuştu.

Frankfurt’ta EZB tartışmaları sürüyor


YENİ İŞYERİ AÇTI

Avrupa Merkez Bankası’nın tam karşısında ‘Jessi Jams’ adıyla cafe – bar açan Johny Beruk da işlerin en kısa zamanda açılmasını umduğunu söyledi. Çarşamba günleri bankacılar için özel menü hazırladığını kaydeden Beruk, “Avrupa Merkez Bankası’nın yapılacağı duyulmasıyla kiralar yüzde otuz, kırk artmaya başladı. Çok yakın zamanda semtin çehresinin tamamen değişeceğini, kiraları ödeyemeyen kesimin buradan taşınacağını tahmin ediyorum. EZB’nin para politikası bize de bu şekilde yansıyor” dedi.

Esnaf Refik İlderer ise, “Sebze halinin taşınmasıyla emlak konutları yarı yarıya düşmüştü. Şimdi ise üç dört katına çıktı. Olan yine bizlere oluyor. Şuan iş yapamaz haldeyiz” diye konuştu.

Frankfurt’ta EZB tartışmaları sürüyor


Frankfurt’ta EZB tartışmaları sürüyor


Frankfurt’ta EZB tartışmaları sürüyor


Frankfurt kilitlenecek

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!