FİFA maç takvimini değiştiriyor

Güncelleme Tarihi:

FİFA maç takvimini değiştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2011 16:40

Dünya’da futbol ligleri artık yazın oynanacak, futbol şampiyonaları Şubat-Mart’ta yapılacak. FİFA ve UEFA’nın yeni futbol takvimi üzerindeki çalışmaları devam ediyor.

Haberin Devamı

FİFA 2022’de yapılacak Dünya Futbol Şampiyonasını Katar’a verdi. Ardından yaz ayında katar’da futbol turnuvası çok tehlikeli dendi. Sonra futbol şampiyonasını kışın düzenleyelim fikri ortaya atıldı. Kabul gördü. Ama ülkelerin maç takvimi buna uygun değildi. FİFA ve UEFA şimdi kulüp ve milli takımların maç takvimini değiştirmeye hazırlanıyor. Ligler yazın oynanacak, futbol şampiyonaları Şubat-Mart aylarında yapılacak.

MAÇ TAKVİMİ DEĞİŞİYOR

FİFA başkanı Blatter ile UEFA Başkanı Platini Uluslar arası maç takviminde değişikliğe gitmeye hazırlanıyorlar. Bu öyle ufak, bir defalığına mahsusu bir değişiklikten çok devrim nitelinde bir değişim olacak. Sportbild gazetesinin haberine göre Kulüp takımları maçlarını artık Ağustos-Mayıs ayları arasında değil, Şubat-Kasım ayları arasında oynayacaklar. Dünya ve Avrupa Futbol Şampiyonaları artık düzenleneceği yılın başında Şubat-Mart aylarında yapılacak.

FUTBOLCULARA KIŞ TATİLİ

Yeni maç takvimine göre büyük futbol şampiyonaları yılın başında düzenlendikten sonra takımlara kulüpler yedi ay boyunca lig ve kupa mücadelelerini yapacaklar. Ekim ayına gelindiğinde lig şampiyonları belli olmuş olacak. Kasımdan itibaren milli takımların kendilerini turnuvalara, şampiyonalara hazırlaması için önlerinde altı haftalık bir süre olacak. Bu süreyi milli takımlar hazırlık ve eleme maçları oynayarak geçirecekler. Aralık ayının ortası ile Ocak ayının başına kadar futbolcular tatil yapacaklar. Ardından da tekrar yeni sezon için hazırlıklar başlayacak.

MART’TA RESMİ TANITIM

FİFA ve UEFA’nın dünya futbolunda maç takvimi devrimini Mart ayında resmi olarak tanıtacağı belirtildi. UEFA başkanı Platini “1998 yılında yine bu takvim gündeme gelmişti. Ama İtalya ve İspanya Federasyonları yaz aylarında sıcaklarda maç oynayamayacaklarını belirtip öneriye şiddetle karşı çıkmışlardı” dedi. Ama şimdi katar’da 2022 yılında düzenlenecek Dünya Futbol Şampiyonası öncesi bu plan yeniden yürürlüğe sokulmak isteniyor. FİFA’nın 24 kişilik komitesinin bu öneriyi onaylarsa, en erken 2015 yılından itibaren yeni plan işletilmeye başlanacak.

KULÜPLER KARŞI

Bu yeni maç takvimi önerisine başta İspanya ve İtalya kulüp yöneticileri karşı çıkıyor. Yaz ayında lig maçlarının Akdeniz ülkelerinde oynanmasının çok zor olduğu belirtiliyor. Liglerin yazın oynanacak olmasının getireceği bir başka problem de seyirci sayısının düşmesi olarak gösteriliyor. Avrupa ülkelerinde bir çok kişinin yaz aylarında tatile çıktığı düşünülürse statların boş kalmasından korkuluyor. Sonuçta katar 2022 Dünya Futbol Şampiyonasını düzenleme hakkını elde etti. Küçük ve çölün ortasında olan bir ülke olmasına rağmen bunu kazandı. Şimdi de şampiyonanın düzenlenebilmesi için Dünya da futbolun takvimi değiştiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!