Fatma Şahin Köln’de: ‘Hidrojen yakıtlı otobüsleri inceliyoruz’

Güncelleme Tarihi:

Fatma Şahin Köln’de: ‘Hidrojen yakıtlı otobüsleri inceliyoruz’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2022 11:54

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, beraberindeki heyetle iş ve bir dizi ziyaret için Almanya’ya geldi. Şahin, Gaziantep’in Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nca (EBRD) ‘yeşil şehirler’ katagorisine alınması çerçevesinde, iki gün başta Köln Belediyesi olmak üzere resmi temaslarda bulunacak.

Haberin Devamı

FATMA Şahin 9 Ağustos 2022 Salı günü Türk toplumunun Avrupa’da en yoğun yaşadığı Köln kentinde sivil toplum temsilcileri ve bazı hemşehri dernekleriyle TC. Köln Başkonsolosluğu’nda bir araya geldi. Başkonsolos Turhan Kaya, Şahin ve heyetini makamında kabul etti. Fatma Şahin, Belediye Başkan Yardımcısı Enerjiden Sorumlu Şube Müdürü, Toplu Taşıma ve Dış İlişkilerden Sorumluların olduğu kalabalık bir heyetle geldi. Şahin Köln Başkonsolosluğu konferans salonunda yaptığı selamlama konuşmasında sera gazı salınımının kıtalarda yaptığı değişim, buzulların erimesi ile deniz seviyesinin yükselmesi, bölgesel kuraklık, milyarlarca hektar arazinin çölleşmesi gibi çevreye dikkati çekti.

Fatma Şahin Köln’de: ‘Hidrojen yakıtlı otobüsleri inceliyoruz’
‘SERA GAZI SALIMINDA EN İYİ ALMANYA’
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin şunları söyledi: “Sanayileşirken yeşil sanayiyi ortaya koyamadık. Attığımız su ağacı kuruttu balığı öldürdü. Ülkelerin ortalama sera gazı salımı yüzde 26 Amerika’nın yüzde 12, en iyisi Almanya’nın yüzde 1.2. Türkiye’de aynı katagoride. Ancak Almanya’nın yüksek sanayiye geçmesi güçlü alt yapısına baktığımızda aslında Avrupa’nın ve Almanya’nın Amerika’ya ve Asya’ya göre çok daha duyarlı olduğunu görüyoruz. O yüzden Paris anlaşması imzalandı biz hemen çok hızlı bir şekliyle Cumhurbaşkanımızın direktifiyle parlamentodan 15 gün içerisinde geçirdik. Çevre Bakanlığı’nın ismini değiştirdik.”

‘KÖLN BELEDİYESİ HİDROJEN YAKITINA GEÇTİ’
Şahin, Gaziantep ve Köln’ün Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri kentleri içerisinde şampiyon şehirler inisiyatifinde olduklarını ifade ettiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özellikle Köln Belediyesi toplu ulaşımda hidrojen yakıtına geçti. Bununla alakalı dönüşüm, yapılan çalışmalar, il genel meclisi olarak Almanya’daki toplu ulaşımdaki bu değişimin dönüşümün etkileri, biz Türkiye’de bununla alakalı birlikte neler yapabilir kapasitemizi nasıl artırabiliriz diye bir araya geldik. Büyükelçilik ve Köln Başkonsolosluğu’nun gayretiyle hem bu çalışmalar hem hemşehrilerimizle bir araya gelmek istedik. Bu pandemiyle birlikte içe kapanmadan dolayı her şehir her ülke farklı yöntemler uyguladı. Bu manada sizlerle göz göze birlikte olmak yaptığımız görüşmeleri sizlerle paylaşmak istedik. Sizlerin burada yarım asırdır neler çektiğinizi dedelerimizin gayretlerini biliyoruz. Şimdi üçüncü kuşağın burada Alman ekonomisine Alman kalkınmasına güçlü destek verirken iki ülke arasında da gönül elçisi kültür elçisine köprü olması bizim için çok daha önemli. Diyeceğim özetle o ki biz elektrikli otobüse geçmeye çalışırken Almanya hidrojen otobüsüne geçmiş. Suyu hidrojeni ve oksijeni ayrıştırıyor hidrojeni depoluyor. Elektirik motorunu aküyle depoladığı hidrojeni vererek çalıştırıyor, eksozdan da su buharı çıkıyor. Bu olağanüstü bir şey çünkü hidrokarbon bitiyor. O yüzden suyu enerjiye dönüştüren bir alt yapı var burada. Bizim hızlı bir şekilde bunun altyapısını oluşturmamız gerekiyor. Biz de yap işlet devret modeli çok hızlı bir şekilde işliyor bunu iyi biliyoruz. Ben hiç unutmuyorum. Ankara’da bir patlama oldu biz bir gün sonra uçaklarımızı tekrar uçurduk. Almanya’da bunun onda biri kadar bir olay olmuştu baktık gördük altı aydır her şey olduğu yerde bekliyor.”
Fatma Şahin Köln’de: ‘Hidrojen yakıtlı otobüsleri inceliyoruz’

İKİ MİLYONUN CANI BİZE EMANET
Şahin şöyle devam etti: “Biz o kadar bekleyemeyiz. Biz bu coğrafyada beklersek aç kalırız bizim o coğrafyada çok çalışmamız lazım. Kimi coğrafyaya kaderdir diyor ben ise coğrafya taleplerdir diyorum. İki milyonun canı bize emanet. O iki milyonun malı aklı inancı ailesi bize emanet. Bunları başaramazsak sınıfta kalırız. Biliyor ve inanıyoruz ki biz sınav halindeyiz. Sosyal bir coğrafyadayız Allah’a kadere iman ediyoruz. O yüzden hiçbir çocuğun saçının teline bir şey değmesin. Hiçbir çocuğa bir şey olmasın diye Allah şahit gücümüz ölçüsünde canımızı verdik. Çok zor bir dönem. Kader diyorlar. Ama ‘Kader çabaya aşıktır’ diyor. O çaba çok önemli. Biz gayretten sorumluyuz. O nurunu tamamlayacak.”

HERKES BİRİNCİ SINIF VATANDAŞ
Şahin, “Bu modele geçtiğimizde ne kadar sera gazı salınımı açığa çıkacak. Bunun finansal bedelini nasıl fonlayacağız çünkü yeşil şehir olduk. Niye olduk bunların hepsini ölçümleyip kapsamlı katılımcılığı yaptık ayrımcılık yok bizde. Doğan herkes birinci sınıf vatandaştır dini dili ırkı cinsiyeti ne olursa olsun birinci sınıf vatandaş olarak yaşama mecburiyetindedir. Bizim inancımıza göre yaradılanı yaradandan dolayı hoş görmekle mükellefiz” dedi. Şahin konuşmasının sonunda yöneltilen sorulara cevap verdi. Fatma Şahin Almanya temaslarında Köln ve kardeş şehir olduğu Duisburg kentleri belediye başkanlarıyla görüşecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!