Fakirlerin sayısı 1 milyona çıktı

Güncelleme Tarihi:

Fakirlerin sayısı 1 milyona çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2010 13:54

Hollanda'da "2010 Yoksulluk Raporu"na göre, üçte biri çocuk olmak üzere 971 bin kişi yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Sosyalist Parti (SP) milletvekili Sadet Karabulut, “Geçmiş hükümetlerin yanlış politikaları sonucu bu noktaya gelindi. Sorun daha da büyüyecek” diyerek uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

HOLLANDA’da İstatistik Bürosu ile Sosyal Kültürel Planlama Bürosu’nun ortaklaşa hazırladığı “2010 Yoksulluk Raporu” uyarınca, 2009 yılı itibariyle üçte biri çocuk olmak üzere 971 bin kişi fakirlik sınırının altında yaşıyor. 16 milyon insanın yaşadığı Hollanda için hazırlanan yoksulluk raporuyla ilgili olarak Hürriyet’e değerlendirmede bulunan Sosyalist Parti (SP) Milletvekili Sadet Karabulut, “Geçmiş hükümetlerin yanlış politikaları sonucu bu noktaya gelindi. Yeni hükümetin de herhangi bir çözümü yok. Önümüzdeki süreçte sorun daha da büyüyecek” diye konuştu.

HÜKÜMET SORUNU ÇÖZMELİ

Konuyu daha önce parlamentoda gündeme taşıdığını anımsatan Karabulut, yoksullukla mücadelenin hükümetin öncelikli hedefleri arasında yer alması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“971 bin kişinin yoksulluk sınırının altında bir yaşam sürmesi kabul edilemez. İş dünyası küresel krizi gerekçe göstererek, çalışanların haklarını kısıtlamayı ve baskıyı daha da arttırmaya çalışıyor. Binlerce çocuk ailelerinin maddi sıkıntıları nedeniyle okula aç olarak gidiyor. Önceki hükümetler gibi bu hükümet de sorunla mücadele konusunda isteksiz bir tavır sergiliyor. Hükümetin öncelikli hedefi yoksullukla mücadele olmalı.”

AYLIKLAR ARTIRILSIN

Maaş ve ödeneklerin yükseltilmesi gerektiğini belirten Sadet Karabulut, “Zengin ile yoksul arasındaki uçurum kapatılmalı. Sorunun çözümü için adil paylaşım şart. Yanlış politikaların faturası dar gelirlilere kesiliyor” derken Gıda Bankası tarafından yapılan açıklamada, sorunun her geçen gün arttığına dikkat çekildi. 2002 yılından bu yana ülkenin çeşitli kentlerinde faaliyet gösteren Gıda Bankaları’na başvuranların sayısının ekonomik krizin etkisiyle daha da arttığını belirten yetkililer, “Sorunun hangi boyutlara ulaştığını görmek için bu tür pahalı araştırmalara gerek yok. Yoksulluk nedeniyle yardım isteyenlerin sayısı artarken, bağışlar ise düşüyor. Talepleri karşılamada büyük zorluklar yaşıyoruz” diye açıklamada bulundular.

EMEKLİLER AÇLIK SINIRINDA

Mustafa Ayrancı (Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği Başkanı-HTİB): Yoksulluk sınırı altında yaşayanlar kira, su, gaz, elektrik ve sigorta primlerinden oluşan sürekli giderlerini ödeyemiyor. Özellikle 65 yaş üzerindeki emekliler açlık sorunu ile karşı karşıya. İnsanların sessiz kalması, bu tabloların ortaya çıkmasında da çok önemli rol oynuyor. Hollanda gibi refah düzeyinin yüksek olduğu bir ülkede böylesi bir tablonun oluşması son derece düşündürücü. Azınlık hükümeti yapacağı kısıtlamalarla toplumun alt kesimlerine önümüzdeki dönemde çok daha zor günler yaşatacak.

ENDİŞE VERİCİ TABLO

Veyis Güngör (Hollanda Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Başkanı-UETD): Rapor endişe verici bir tablo ortaya koymakta. Artan yoksulluk nedeniyle insanlar en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda yaşam mücadelesi vermekte. 311 bin çocuğun yoksulluk sınırının altında olması çok kaygı vericidir. Kurban Bayramı etkinliklerimizle yoksullukla mücadeleye katkıda bulunmaya çalıştık. Bize ve toplumdaki tüm kuruluşlara daha çok sosyal sorumluluk düşmektedir. Gelecek yıllarda da hem yoksullukla mücadelede, hem sosyal dışlanmışlıkla mücadelede etkin olmalıyız.”

ÇOCUKLU DULLAR RİSKLİ GRUPTA

HOLLANDA’
da yoksulluk sınırının altında yaşayanların sayısının hızla arttığı belirlendi. İstatistik Bürosu ile Sosyal Kültürel Planlama Bürosu tarafından ortaklaşa yapılan araştırmaya ilişkin hazırlanan raporda, 971 bin kişinin fakirlik içinde yaşam sürdüğüne dikkat çekildi.

Haberin Devamı


2008 yılında yüzde 5,5 olan yoksulluk sınırı altında yaşayanların oranının geçtiğimiz yıl yüzde 6,2’ye yükseldiği belirtilen raporda, fakirlik içinde büyüyen 0-17 yaş grubundaki çocuk sayısının da yüzde 8,1’den 9,1’e tırmandığı kaydedildi. Artış sonrası bu gruptaki çocuk sayısının 311 bine ulaştığına vurgu yapılan raporda, özellikle çocuklu dullar ile Türkler'in de dahil edildiği batılı olmayan yabancıların risk grubunu oluşturdukları ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!