‘Failler hızlı bir şekilde cezalandırılmalı’

Güncelleme Tarihi:

‘Failler hızlı bir şekilde cezalandırılmalı’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2023 12:32

Yılbaşı gecesi yaşanan olayların ardından gençlik şiddetine karşı bir zirve düzenleyeceklerini açıklayan Berlin Eyalet Başbakanı Franziska Giffey, faillerin hızlı ve tutarlı bir şekilde cezalandırılması gerektiğini söyledi. Toplantının ne zaman yapılacağı ve kimlerin katılacağı ise henüz bilinmiyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın başkenti Berlin ve diğer şehirlerdeki acil durum ve kurtarma ekiplerine yılbaşı gecesi havai fişeklerle saldırı gerçekleşmişti. Bazı durumlarda yangın söndürmeye giden itfaiyeciler de polislerle birlikte saldırıya uğramıştı. Sadece Berlin’de 33 itfaiyeci yaralandı. 145 kişi geçici olarak gözaltına alındı ancak ifadeleri tamamlandıktan sonra hepsi serbest bırakıldı. Gözaltına alınanların yaklaşık üçte ikisi 25 yaşın altında, 27’si ise reşit değil. 145 şüphelinin 139’u erkek. Berlin Başbakanı Franziska Giffey Giffey, tagesschau24’e verdiği röportajda, yılbaşı gecesi yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu. Olayların, kentin belirli bölgelerinde meydana geldiğini ifade eden Giffey, gençleri ve çevrelerini tanıyan yerel sosyal hizmet görevlilerine ve şiddet önlemeye yönelik çalışma yapan görevlilere danışmak gerektiğini söyledi. Giffey, “Tedbirlere sadece siyasi masada karar vermemiz değil, aynı zamanda görev başında olan ve her gün işlerinin başında olan insanları da şu anda alınmakta olan ek tedbirlere dahil etmemizin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Gençlere yönelik şiddetin bu türüne karşı ortak bir çaba içinde hareket edilmesi gerektiği çok açıktır” dedi.

‘Failler hızlı bir şekilde cezalandırılmalı’
‘YASAK ÜLKE ÇAPINDA UYGULANMALI’
Faillerin hızlı ve tutarlı bir şekilde cezalandırılması gerektiğini belirten Giffey, bu ‘büyük saygısızlık’ ve şiddete karşılık verilmesi gerektiğini kaydetti. Giffey, olayların ortaya çıkmasından hemen sonra harekete geçilebilmesi için özel savcılık ofisinin kurulduğunu söyledi. Çocuk suçluların suç işledikten hemen sonra uygun cezayı almaları gerektiğini söyleyen Giffey, “Bunun da bilinmesi, bu konuda bir farkındalık olması çok önemli” diye konuştu. Giffey ayrıca acil durum hizmetlerinin korunmasına yönelik güvenlik güçlerinde vücut kameralarının yaygınlaştırılacağı ve acil durum araçlarındaki araç içi kameraların da önemli bir nokta olacağını söyledi. İçişleri bakanları düzeyinde uyarıcı tabancaların veya ciddi yaralanmalara neden olabilecek bazı havai fişeklerin yasaklanması konusunun da ülke çapında tartışılması gerektiğini vurguladı.
‘Failler hızlı bir şekilde cezalandırılmalı’

Berlin Başbakanı Franziska Giffey

Haberin Devamı

MERZ: EYALET HÜKÜMETİ SORUMLU
CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, yılbaşı gecesi çıkan olaylardan Berlin eyalet hükümetini sorumlu tuttu. Münchner Merkür’a konuşan Merz, “Çoğu göçmen kökenli olan bu kaotik insanlar, isyanlarıyla küçümsedikleri devlete meydan okuyorlar” derken, Berlin eyaletinin ‘durumla başa çıkamadığını’ söyledi. Berlin Senatosu’nun ‘siyasi nedenlerle yıllardır polisin haklarını ve görevlendirme seçeneklerini kısıtladığını’ ifade eden Merz, “Bu tutum devam ettiği sürece yılda iki kez yani 1 Mayıs ve yılbaşı gecesi kurtarma görevlilerine ve polis memurlarına karşı bu tür ciddi suçlar işlenirse şaşırmamalıyız” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!