Eyaletler Meclisi de ‘SINAV KALKSIN’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Eyaletler Meclisi de ‘SINAV KALKSIN’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2015 10:56

Türkiye’den aile birleşimi yoluyla Almanya’daki eşlerinin yanına gelmek isteyenlere ulgulanan dil şartının kalkması için baskılar artıyor.

Haberin Devamı

Avrupa Adalet Divanı, geçen yıl 10 Temmuz’da verdiği ‘Doğan’ kararında, aile birleşiminde dil şartının Avrupa hukukuna aykırı bulmuştu. Almanya ise bazı istisnalar getirerek, dil testine devam ediyor. Geçen aralık ayı sonunda Münih İdari Mahkemesi, Tolga C.’nin açtığı davada Türklere Almanca dil testinin geçerli olamayacağına hükmetti. Bir önceki hafta de Berlin Yüksek İdari Mahkemesi, bir Türk kadının davasında ‘Türklere Almanca dil şartı kayıtsız şartsız kalkmak zorundadır’ kararını verdi.

Hükümetin, Almanya’da kalma hakkıyla ilgili yeni yasa taslağını görüşen Eyaletler Meclisi, cuma günkü oturumunda dil testinin kaldırılmasını talep etti. Eyaletler Meclisi, Avrupa Adalet Divanı’nın ‘Doğan’ kararı ve çok sayıda istisnalar nedeniyle dil şartı uygulamasının kalkması gerektiğini vurguladı. Yeşiller, Eyaletler Meclisi’nin talebi doğrultusunda dil testinin bir an önce kaldırılmasını istedi. Yeşiller iç politika sözcüsü Volker Beck, “Eşlerin aile birleşiminde vize alabilmesi için Almanca şartı artık istenemez. Koalisyon hükümeti, bu uyum düşmanı uygulamayı Eyaletler Meclisi’nin talebi doğrultusunda kaldırmalıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!