Evimizi nasıl iyi ısıtabiliriz?

Güncelleme Tarihi:

Evimizi nasıl iyi ısıtabiliriz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2011 11:20

Sonbahar ve soğuk kış aylarını fazla üşümeden nasıl atlatabileceğiniz ve tasarruflu ısıtma konularında sizler için hazırladığımız bu yazıyı mutlaka okuyunuz.

Haberin Devamı

Ev sahibinin kaloriferi ne zaman açması gerekir?

- Bu konu hakkında yasal bir yönetmelik olmamasına rağmen, genel olarak 1 Ekim ile 30 Nisan arasındaki dönemde kaloriferlerin mutlaka çalışır vaziyette olması gerekiyor. Öte yandan mahkeme kararlarına göre, ev sahiplerinin gün içerisinde oda sıcaklığının 16 ile 18 derecenin altına düşmesi halinde kaloriferleri hemen çalıştırmalarını şart koşuyor. Çünkü bu durumda sağlığı tehdit edici sınır aşılmış oluyor.

Kaloriferler çalışmadığı taktirde kira bedelinden indirim yapılabilinir mi?

- Evet. Eğer kalorifer çalışmaz veya yeterli ısınma olanağı sağlanmaz ise duruma göre kiradan düşme hakkı doğabilinir. Oda sıcaklığı 16 ile 18 derecenin altına düştüğü anda kalorifer yeterli çalışmaz ise kiradan yüzde 20 oranında bir düşme yapılabilinir. Kaloriferler eğer ısınma döneminde hiç çalışmaz ise o zaman yüzde 75, hatta yüzde 100 oranında kirayı az ödeme hakkı doğabilir.

Kışın kaloriferlerin düzgün çalışması için neler yapmam gerekir?

- Kalorifer termostatını sonuna kadar çevirmenize rağmen ısınma sağlanamıyor ve kalorifer peteklerinin içinden su sesi geliyorsa, bu peteklerin içinde hava oluştuğunu işaret eder. Bunun için kaloriferdeki havanın alınması gerekir. Bu kaloriferin yan tarafındaki musluktan özel bir anahtar sayesinde gerçekleştirilebilir. Bu konuda ev sahibine, ev idaresine veya kapıcıya danışabilirsiniz.

- Kaloriferlerinizi çalıştırmadan önce petek üzerlerinde biriken tozları silmeyi unutmayınız. Isınmayla birlikte tüm tozlar odanın içine yayılmaya başlar. Özellikle toz alerjisi olanlar bundan olumsuz şekilde etkilenirler.

- Odanızı aşırı derecede ısıtmayın. Normalde 18 ile 23 derecedeki sıcaklık yeterlidir. (Oda sıcaklıklarının ne olması gerektiğini aşağıdaki tabeladan görebilirsiniz) Odadaki bir derecelik eksik ısıtmanın yüzde 6 oranında tasarruf sağlayacağını kesinlikle unutmayın.

- Kaloriferlerin yanma döneminde peteklerin önlerinin açık olmasına dikkat edin. Önünde mobilya olmamasına ve perdelerle peteklerin önünün kapatılmamasına önem verin. Yoksa sıcaklığın odanın içine rahat bir şekilde yayılmasını önlemiş olursunuz.

- Dikkat: Elektrikli sobalar ile sıcak hava veren vantilatörleri gerektiği taktirde kullanın. Bu aletler çok fazla elektrik harcar.

- Kalorifer yakıcılarının yılda bir kez uzman tarafından kontrol edilmesi gerekir. Yapılan araştırmalarda bir çok kalorifer yakıcısının yanlış ayarlandığı tespit edilmiştir. Bu gibi kontroller yüzde 30 oranında enerji kaybınını önler.

- Sık sık ısıtılmayan odaların kapılarını kapatmayı unutmayın. Var ise akşamları pencere ve balkonlardaki kepenk ve jaluzileri aşağı indirin. Bunlar da enerji tasarrufuna katkısı olur.

- Tüm pencere ve kapılardan içeri giren soğuk havayı önlemek için yapı marketlerde satılan izolasyon bantlarını yapıştırabilirsiniz.

- Tatil veya çeşitli nedenlerden ötürü uzun süre evinizi kullanmıyorsanız kaloriferinizi kapatabilirsiniz. Kalorifer yakıcısını donmaya karşı (Frostschutz) ayarlayarak, don tehlikesine karşı da önlem alabilirsiniz.

Kaloriferin termostatını sonuna kadar çevirerek açmam gerekir mi?

-
Kalorifer termostatının üzerindeki 2'den 3 numaraya kadar olan bölüm genelde 20 derece sıcaklığı gösterir. Bu genelde normal oda sıcaklığı için yeterlidir. Ayrıca termostatı sonuna kadar açmak evin hemen ısınmasını sağlamaz.

Evi nasıl havalandırmam gerekir?

- Pencereleri kesinlikle devamlı üstten açılı (Vasistas) vaziyette bırakmayın. Bunun yerine pencereleri tamamen açarak odayı gün içerisinde bir kaç kez 3-5 dakika havalandırın. Pencerelerin üst kısmını devamlı açık tutmadığınız taktirde yaklaşık 200 Euro civarında tasarruf sağlarsınız.

Dikkat: Havalandırma sırasında termostatları kapatın. Ayrıca odada oluşabilecek hava cereyanını göz önünde bulundurarak içerideki kapıların hızla çapmasını önlemeyi de unutmayın.

Genel olarak evi havalandırmak duvarlarda küflenmeyi önler. Özellikle içeride asılan çamaşırlar ve kurutma makinelerinin çalışması durumunda odanın sık sık iyi bir şekilde havalandırmasını gerektirir.

Odanın içindeki hava çok kuru olursa ne yapabilirim?

- Kaloriferle odanın ısıtılmasıyla birlikte içerideki nem oranı da azalır. Sonucunda göz yanmaları, burun ve boğazda kuruluk hissi yaşanabilir. Bunu önlemek için aşağıda nelerin kullanılması veya nelerden kaçınılması gerektiğini öğrenebilirsiniz:

1-) Havaya nem veren elektrikli aletler: Nefes alma sorunu olanlar için mantıklı olabilir. Ancak bu aletlerin satın alımı konusunda uzmanlara danışılması gerekir. Bazı aletler oda içerisinde küf yapabiliyor.

2-) Su kapları: Kaloriferler üzerine konulan su kapları pratik olmasına rağmen bakterilerin en sevdiği yerler olarak bilinir.

3-) Oda çiçekleri: En ideal çözüm. Çiçekler odaya günde bir ile iki litre su verirler. Örneğin, Hasırotu bunun için çok ideal bir çiçektir.

İŞTE EN İDEAL ODA SICAKLIKLARI

Oturma odası: 20-22 Derece
Çocuk odası : 20-22 Derece
Yatak odası : En fazla 16 Derece
Mutfak : Yaklaşık 20 Derece
Banyo : En fazla 23 Derece
Koridor : Yaklaşık 16 Derece
Hobi odası : Yaklaşık 16 Derece

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!