Evde bakım yapan desteklenmeli

Güncelleme Tarihi:

Evde bakım yapan desteklenmeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2011 22:14

Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal meclis Milletvekilleri Hilde Mattheis ve Gerold Reichenbach Gernsheim kentinde düzenlenen, 'Bakım, yaşlanan toplumumuzun en önemli işi' adlı toplantıya katıldılar.

Haberin Devamı

SPD Sağlık Komisyonu sözcüsü Hilde Mattheis, "Şu anda Almanya genelinde 2 milyon 250 bin bakıma muhtaç insan var. Bunların yüzde 68'i evlerde bakılıyor. Bakım yapanların büyük bir oranı kadın. Bu kadınlar arasında annesine, babasına, eşine bakmak için mimarlık, öğretmenlik gibi işlerini bırakanlar mevcut. Araştırmalar insanların bakıma muhtaç duruma geldikleri zamanda evlerinde, alışılagelmiş ortamlarında bakılmak istediklerini ortaya koyuyor. İnsanların yüzde 80'i bu talebi dile getiriyor. Maalesef eğitim konusunda da olduğu gibi, dar gelirli olanlar bakım konusunda da zorlukla karşılaşıyor. Biz bütün insanların bakıma muhtaç hale geldiklerinde eşit bakım hizmetlerinden yararlanmaları için düzenlemeler yapmaya gayret ediyoruz. Bakıma muhtaç insanların evlerinde akrabaları tarafından bakılmaları devlete milyarlar kazandırıyor. Ancak bakım yapan insanlar devlet tarafından yeterli destek görmüyor. Bakıma muhtaç akrabalarının bakımlarını üstlenenlerin daha iyi desteklenmeleri gerekir. Bu sektörde çalışanlarında maaşlarının iyileştirilmesi şart" dedi.

Milletvekili Mattheis bakım elamanlarının azlığından devamlı şikayet edildiğini, ancak bu sektörde geçtiğimiz yıl içinde 200 bin kişinin işten çıkarıldığını da hatırlatarak, "Bakım sektöründe 400 Euro sınırında işler veriliyor. Genelde "1 Euro'luk işler" diye bilinen anlaşma ile insanlar istihdam ediliyor. Toplumummuz yaşlanıyor, bakıma muhtaç olanlar artıyor. Şu anki duruma göre değerlendirildiğinde, tıpta önemli bir gelişme kaydedilmezse 2030 yılında Almanya'da bakıma muhtaç insanların sayılarının iki kat artacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden bu sektörde çalışanların gelir durumları iyileştirilerek insanlara hak ettikleri hizmet verilmeli, bakım yapanlarda haklarını alabilmeli" dedi.

TOPLUM YAŞLANIYOR
SPD milletvekili Gerold Reichenbach refah düzeyinin artması ile birlikte insanların ömürlerinin arttığına dikkat çekti. Reichenbach, "Tıpta elde edilen gelişmeler insan ömrünü uzatıyor. Artan yaşlılıkla birlikte bakıma muhtaç olan insanların sayısı da buna doğru orantılı olarak artıyor. İş hayatının getirdiği hareketlilik nedeniyle insanlar artık doğdukları yerde yaşlanmıyor. Aile içi ilişkiler de bu nedenle eskisi gibi değil. İnsanlar alıştıkları ortamlarda bakımlarının gerçekleşmesini arzuluyor. Diğer yandan yüksek kalite standardı ve arzu eriliyor. Bu hem bakıma muhtaç insan için, hemde bakımı yapan kişi için arzu ediliyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!