Estetik ameliyatlara dikkat

Güncelleme Tarihi:

Estetik ameliyatlara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2010 15:11

Sağlıklı nefes alıp vermenin önemli olduğunu belirten Kulak, Burun ve Boğaz Uzmanı Dr. İlkay Kazak, burun estetiğine dikkat çekip, “Konuşmanın kazanılması işitmenin normal olmasına bağlıdır” dedi.

Haberin Devamı

BERLİN'de Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzman Dr. İlkay Kazak, burun estetiği ameliyatına dikkat çekip “Güzelleşmek isterken sağlığınızdan olmayın. Sağlıklı nefes alıp verme önemlidir. Sağlıklı burun işlevi estetik ameliyatların öncelikli hedeflerinden biridir. Burun estetiğinde mutlaka uzman doktorlara başvurulmalıdır. Aksi halde güzel bir buruna sahip olmak isterken, sağlığınızı tehlikeye sokabilirsiniz. İyi nefes alıp verme insan yaşamında en önemli fonksiyondur” dedi.


İşitme zihinsel gelişmede önemli
İşitmenin anlama, konuşma ve çocuk zihninin gelişmesinde etken rol üstlendiğini kaydeden Dr. Kazak “İşitme mekanizmasında oluşan herhangi bir bozukluk, konuşmanın doğal yollarla öğrenilmesini engeller. Almanya'da doğan her bin bebekten üçü ileri derecede kalıcı işitme kaybıyla doğuyor. Çocuklukta geçirilen hastalık, kaza, kulak enfeksiyonu, kullanılan yanlış ilaç ve tedavi bu oranı binde 6'ya kadar çıkartıyor” diyerek ailelerin çocuklarının kulak sağlığı ile yakından ilgilemelerini istedi.

Haberin Devamı


İşitme kaybı çocuklarda konuşma sorununa neden olur mu?


Okul çağındaki çocuklarda, özellikle 7 yaşın altındakilerin yüzde 10 ile 35'inde orta kulakta sıvı birikmesinden dolayı işitme kaybı görülmektedir. Bu da çocukların konuşma sorunlarına yol açar. Uzun süre duyma sorunu olan çocuklar konuşma yeteneğini geliştiremezler. Bu gibi sorunlar çocukların eğitimindeki başarısını etkiler.


Burada erken teşhis galiba önemli öyle mi?


İşitme kaybının erken teşhisi çok önemlidir. İlk iki yaş çocuğun konuşmasını geliştirebilmesi açısından dikkat edilmesi gereken en önemli dönemdir. Bu zamanda çocukları dikkatli gözlemle takip edip, zamanında sağlık kontrollerinin yapılmasına özen gösterilmelidir. Aksi taktirde herhangi bir gecikme çocuğun hayatına etki eder.


Burun estetiği konusunda neler söyleyeceksiniz, burun estetiği nedir?


Rinoplasti veya nazoplasti olarak da adlandırılan burun estetiği burnun şeklini, yüzün diğer yapılarıyla uyumunu değiştirmeye yönelik cerrahi işlemdir.


Nefes almada sorunu olanlar estetik ameliyatla yaptırmaları halinde yararı veya zararı var mıdır?


Nefes alma sorunu olanlar estetik ameliyatı esnasında da bu sorunu çözülmektedir. Sağlıklı burun işlevi estetik ameliyatların öncelikli hedeflerinden biridir. Burun kaynaklı nefes alma sorunu olan hastalarda, aynı anda burun boşluğunda (ortada) bulunan ve 'septum' adı verilen dikey yönde uzanan yapıyı düzeltmek gerekir. Burun tıkanırlığına neden olabilen diğer bir sebep ise, burun boşluğunun yan duvarlarında bulunan “konka” adı verilen mukoza kıvrımlarını kalınlaşması ve hava yolunu tıkamasıdır. Bu durumda konkanların büyüyen kısmının ya koterize edilerek yakılması, ya da kısmen kesilerek çıkarılması gerekir. Ancak gereğinden fazla konka çıkarılması da zararlı olup burunda kuruluklara ve enfeksiyona neden olabilir. Çıkarılacak kısmın miktarının çok hassas ayarlanması gerekir.


Estetik burun ameliyatı öncesinde değerlendirme nasıl yapılır?


Burun estetiği yaptırmak isteyen hasta günümüzde bilgisayarda hazırlanan özel programla (Aestheticwork) yapılacak estetiğin tüm detaylarını resimlerde görebiliyor. Hastanın önce burnunun iç ve dış muayenesi yapılır. Dış muayenede kemik, kıkırdak ve onu çevreleyen deri değerlendirilir. Muayene sonrası dijital fotoğrafları çekilip özel bilgisayar programımızla (AestheticWork) hastanın hayal ettiği burun ve beklentileri üzerine değerlendirmeler yapılabilir. Böylece hastanın istediği burun yapısı kendi resmini görerek doktoruyla birlikte bir karar vermesi sağlanır.

Haberin Devamı

Estetik ameliyatla burun yapısının herhangi bir ünlüye benzetilmesi mümkün mü?


Böylebir beklenti sağlıklı değildir. Çünkü herkesin yüz yapısı farklıdır. Bu nedenle herkesin yüz yapısına uygun başka bir burun ameliyatı şekli palanlanmalıdır. Bilgisayar ortamında simulasyon programı özellikle yardımcı olmaktadır. Yapılan simulasyonla her hastada mümkün olabilen değişiklikler gösterebilmektedir.


Göz kapaklarında, yüzde şişme ve morarma normal midir? Herkeste olur mu?


Göz kapakları ve yüzün burun çevresi yapılarında bir dereceye kadar şişme ve morarma normal olduğu gibi herkeste değişen derecelerde gözlenir. Burun iskeleti kemiğine yapılan işlemler ne derece fazlaysa burdun çevresinde kanama ve morarma olma olasılığı da o derecede artar. Bu morluklar yaklaşık iki haftada düzelir.


Her ameliyat aynımıdır? Her ameliyatta burun kemiğinin kırılması şart mıdır?


Her burun ameliyatı birbirinden tamamen farklıdır ve kişinin durumuna göre özel palanlanması gerekir. Burundaki tüm yapılar milimetrik olarak analiz edildikten sonra düzeltme işlemi de aynı hassasiyetle yapılmalıdır. Yöntemlerin uygulanış biçimi kişilere göre değişmektedir. Türklerde estetik rinoplasti uygulamalarında çoğunlukla burun kemiğine işlem yapılmasına gerek duyulurken, bazılarında burun kemiğine doğrudan girişim yapılmadan estetik ameliyatı yapılmaktadır.

Burun estetik ameliyatları erkek veya kadınlar için farklı mıdır?


Değerlendirme ve ameliyat teknikleri açısından bazı farklılıklar vardır. Örneğin erkeklerde burun kemikleri daha kalın ve yapılıdır. Ayrıca erkek ve kadın yüz iskeletleri ile üzerine oturan yumuşak dokularda bazın oransal ve yapısal farklılıklar vardır. Erkek hastalarda daha önce travma geçirmiş olma olasılığı daha fazladır.

Haberin Devamı

Estetik ameliyatı sonrası hasta nelere dikkat etmelidir?


Ameliyattan sonraki dönemde her ameliyatta olduğu gibi kanamayı artırıcı ilaç kullanımından, basıncı artıran hareket ve pozisyonlardan mutlaka kaçınılmalıdır. Doktorun yazdığı reçetedeki ilaçlar kullanılmalı ve ameliyat sonrası ilk iki aylık dönem ise burun her tür darbeden mutlak suretle korunmalıdır.


Başka estetik ameliyatları yapıyor musunuz?


Kepçe kulak estetiği(Otoplasti), göz kapağı estetiği Blefaroplasti), Betox ve Hyaluronsaeure ile kırışıklıkların giderilmesi.


Şu anda nerede hizmet sunuyorsunuz, hastalar size nasıl ulaşabilir?


Tempelhof-Schöneberg İlçesi Bayerische Platz'da merkezi ve Westend semtinde de ikinci özel muayenehanem bulunmaktadır. Burada Kulak, Burun Boğaz ve plastik cerrahi üzerine hizmet sunmaktayım. İlgi duyan ve bu konularda bilgi almak isteyen Türk hastalarım telefonla veya www.hno-dr-kazak.de internet aracılığıyla bana ulaşıp bilgi alabilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!