Esnaf Ramazan'a hazır

Güncelleme Tarihi:

Esnaf Ramazana hazır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2007 17:33

Bu akşam ilk iftar sofraları kuruluyor. Almanya'da Türk esnaf Ramazan hazırlıklarını tamamlandı. Baklavacılar talebi karşılamak için çift vardiya çalışırken, restoranlar ise her zevke uygun mönüleriyle hizmet veriyorlar.

Haberin Devamı

ALMANYA'da esnaf bu akşam kurulacak ilk iftar sofrasının heyecanı içinde. Oruç tutanlara güzel bir iftar sofrası hazırlamak için kolları sıvayan restoranlar ve iftar sofralarının vazgeçilmezi baklavalarla ağızları tatlandıracak olan pastaneler bereketli bir ay geçirmeyi ümit ediyorlar.

Ramazan ayının gelmesiyle süpermarketler dolup taşıyor. Gerek satıcılar gerekse müşteriler fiyatlardan şikayetçi. Köln Weidengasse'deki Ankara marketin satış sorumlusu Kayserili Yılmaz Kaya (35) Ramazan ayının gelmesiyle satışların daha da hareketlendiğini belirterek şunları söyledi:

'Fiyatlar Ramazan'dan önce arttı. Ramazan ayının başlamasıyla özel bir artış olmadı. Satışlarımız her Ramazan olduğu gibi bu yıl da tavan yapıyor. Özellikle Ramazan için özel dizayn ettiğimiz hurma reyonumuz büyük ilgi görüyor. Hurmanın yanı sıra en çok ıspanak başta olmak üzere sebze, pirinç, fasulye ve nohut satışları patladı. Meyvelerden ise taze incir, üzüm ve kavun satışlarımız yükseldi.'

Düsseldorf'un Rath semtinde Westfalen Caddesi'nde 14 senedir market işleten Fehmi Kızılkule şunları söyledi:
'Fiyatların yükselmesi hem bizim için hem de vatandaş için kötü oldu. Alış fiyatları pahalanınca biz de otomatik olarak fiyatlarımıza zam yapmak zorunda kalıyoruz' dedi.

İLK İFTARLIKLARINI ALDILAR

Ramazan alış verişini yapıp poşetleri dolduran büfeci Ali Duymaz (40), 'Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan'ı heyecan içinde karşılıyoruz. Bugün ilk iftar sofrası için et, sebze ve meyve aldım' dedi.
Düsseldorf kentinde Ramazan alışverişleri yapan, Kayserili Sevgi Alpkaya ise, 'Bu sene gıda fiyatları'nın yükselmesinden dolayı geçen seneye nazaran artık sofralarımız eskisi kadar dolmayacak. Geçen sene 30 Euro'luk yaptığımız alışverişte iki haftalık iftar soframızı donatıyorduk. Ama bu sene biraz daha fazla' diye konuştu.

BAKLAVACILAR MESAİDE

Köln'deki Hasret Pastanesi'nin sahibi Karslı Mustafa Sancarbarlas'a göre her zaman olduğu gibi Ramazan ayının favori tatlısı baklava. Talebi karşılayabilmek için çift vardiya çalıştıklarını belirten Sancarbarlas, "İnsanlar iftarı açtıktan sonra tatlı yemek istiyorlar. Ramazan'da satışların artacağına inanıyorum" dedi. Ancak pastanelerde sadece baklava yok. Kadayıflar, şekerpareler ve diğer tatlılarda Ramazan sofralarını süsleyecek.

HER ZEVKE UYGUN MÖNÜ

Öte yandan restoranlar da herkesin zevkine göre iftar sofrası kuracaklar. Keup Caddesi'nin tanınmış restoranlarından Kervansaray'ın sahibi Süleyman Ertürk, Ramazan'a özel olarak hazırlandıklarını söyledi. Almanya'da, Türkiye'deki Ramazan sofralarını aratmayacaklarını dile getiren Ertürk, "Yemeklerden yarım saat önce restoranımızda ilahiler ve Kuran okunacak. Ayrıca iftar saatinde bir din görevlisi ezan okuyacak" şeklinde konuştu. Restoranların kebaplar, döner, sulu yemek ve tatlı çeşitleriyle süslenecek olan sofralarında yemeğin ardından güzel bir Türk kahvesi veya çay içmek de mümkün.
Kreuzberg iftarı: Resimlmer b-ifta ile ifta 5 arasında

Güveçte kuru, hindi suyunda bulgur

Berlin Kreuzberg semtinde birbirinden leziz olarak yaptığı tencere yemekleriyle ünlenen Demirel Baba, Ramazan ayında yaptığı yenilikle iftar menüsüne güveçte kuru fasulyeyi koydu. 15 yıldan beri Kreuzberg'te baba mesleği olan lokantacığlığı sürdüren Demirel Baba, Türkiye'den özel olarak gettirtiği güveçle kuru fasulye yemeğini bu akşamki ilk iftar yemeğinde müşterilerine sunuyor. Hindi suyuna yapılmış nohutlu pilavı da kurunun yanında tavsiye eden Demirel Baba 'Müşterilerimize Ramazan sürprizi yapmak istedim. Güveçte yapılan kuru fasulyenin tadı bir başka. Kuru fasulye helme helme oluyor ve toprak kabın içindeki pişimiyle lezzetini alıyor. Ben yanına bulguru ve üzüm hoşafını tavsiye ederim. Ayrıca Ramazan boyunca her yıl olduğu gibi çorbalar da yine bizden. On çeşidi aşkın yemeğimiz var.Niyetli insanlarımıza Ramazan boyunca ayrıca sürprizlerimiz de olacak' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!