Eserlerimizi birer birer geri alıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Eserlerimizi birer birer geri alıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2007 20:26

Almanya'ya kaçırılan tarihi eserlerimizi birer birer geri alıyoruz. İki hafta önce geri verilen şarap ve bereket tanrısı Dionysos başından sonra dün de M.Ö. 3. yüzyıla ait 80-100 kilo ağırlığındaki zırhlı imparator heykel başı Münih Başkonsolosluğumuza teslim edildi.

Haberin Devamı

SON yıllarda Türkiye’den kaçırılan tarihi eserlerin merkezi haline gelen Münih’te tarihi eser kaçakçılarına bir darbe daha vuruldu. İki hafta önce geri verilen şarap ve bereket tanrısı Dionysos başından sonra dün de zırhlı imparator heykel başını Almanya’dan teslim aldık.

Münih polis yetkilileri 2001 yılında Balıkesir Saraylar Beldesi Açık Hava Müzesinden kaçırılan M.Ö. 3. yüzyıla ait 80-100 kilo ağırlığındaki eseri Türkiye’ye götürülmesi üzere Münih Başkonsolosluğumuza geri verdi. Heykel başını polis yetkilisi Martina Geide Strunk, Münih Başkonsolosluğu’nda konsolos Taner Tavas ve Melih Karalar’a teslim etti. Teslim töreninde eserlerle ilgili hukuki çalışmaları yürüten Münih’li avukat Temel Nal da hazır bulundu. Münih Başkonsolosluğu Alman makamlarının eserin ülkemize iadesinde sergiledikleri yaklaşım ve işbirliğini övdü.

ORMANA ATMIŞLAR

Münih Asayiş Şubesi komiserlerinden Martina Geide Strunk eserle ilgili şu bilgiyi verdi: 'Tarihi eseri Otoyolda devriye gezen Münih polis ekibi 27.09.2005 tarihinde yol kenarındaki ormanda buldu. Büyük bir ihtimal polis kontrolüne yakalanacağını düşenen kaçakçılar eseri TIR’dan yol kenarına atmış olabilir.'

1980’de Balıkesir Saraylar Beldesindeki kazılarda bulunan zırhlı imparator heykel başının koparılarak kaçırılması üzerine Türkiye harekete geçerek, eserin kaçırıldığını duyurdu ve eserin bulunması için interpol devreye girdi. 2005 yılında Münih yakınlarında otoyol kenarına atılan eserin Türkiye’den kaçırılan eser olduğu anlaşıldı. Türkiye ve Alman yetkililer arasında eserin iadesi için gerekli çalışmalar tamamlandıktan sonra, eser dün teslim edildi. Münih’te el konulan hitit rölyefi, arabaları, mezar kapakları, gümüş kemer ve Efes parası gibi birçok eser daha Türkiye’ye teslim edilmek için sıra bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!