Enflasyon Avrupa'yı endişelendiriyor

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon Avrupayı endişelendiriyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2008 15:01

Mayıs ayında hayat pahalılığı artışını körükleyen yine enerji ve gıda maddesi fiyatları oldu Hızla artan petrol ve gıda maddesi fiyatları Avrupa Birliği'nde yıllık enflasyon oranının %4'e dayanmasına yol açtı.

Haberin Devamı

15 ülkenin dahil olduğu Euro bölgesinde ortalama enflasyon, Mayıs ayında yüzde 3,7 ile 16 yıllık tarihinin en yüksek düzeyine çıktı. AB İstatistik Kurumu 'Eurostat'ın verilerine göre, enerji ve gıda fiyatlarının sürüklediği enflasyon, bir önceki ay yüzde 3,3 ve geçen yılın aynı döneminde yüzde 1,9 seviyesindeydi. Euro bölgesinde son 12 ayda enerji fiyatlarında artış yüzde 13,7’yi ve gıda fiyatlarındaki artış yüzde 6,4’ü bulurken telekomünikasyon sektöründe fiyatlar yüzde 1,7 geriledi. 27 üyeli AB’de ise geçen yılın aynı döneminde yüzde 2,1 ve bir önceki ay yüzde 3,6 olan enflasyon oranı, Mayıs ayında yüzde 3,9’a ulaştı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet enflasyon artışına daha fazla izin verilmeyeceğini söyledi. Commerzbank’ın başiktisatçısı Jörg Kraemer ise 'Pahalı petrolle Çin’in dünya ekonomisine entegrasyonunun bedelini ödüyor ama aynı zamanda bundan biz de faydalanıyoruz. Petrol fiyatının Almanya’nın büyüme hızını düşüreceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Enflasyonun doğurduğu en büyük sorunlardan biri de gelir dağılımında kendini gösteriyor. Son toplu sözleşme görüşmelerinde sendikalar satın alma gücündeki kaybın çok üzerinde ücret zammı talep etmişlerdi. Commerzbank’ın başiktisatçısı Kraemer enflasyon gibi ücretlerin de normalin üzerinde artmasının enflasyon-ücret sarmalına yol açacağını hatırlatıyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet 'Ücretlerin artması milli ekonominin satın alma gücündeki düşüşü önleyemez. Farkı yüksek zamla kapatmanın sonu enflasyonun artması olur ki, ortaya enflasyonla ücretlerin yarıştığı bir durum çıkar. Henüz bu noktaya gelmedik ama ücretlerin makul düzeyi aşmasının sonuçlarını bütün Avrupa gördü. Enflasyon-ücret sarmalının tehlikelerini sezen Avrupa Merkez Bankası 1970’lerde yaşananların tekerrürünü önleyebilmek için müdahale etmek zorunda kaldı.'

King: Geçici olabilir

İngiltere Merkez Bankası, bu yıl enflasyonun yüzde 4’ün üzerine çıkabileceğini, ancak daha sonra düşeceğini belirtti. Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, enflasyonun Mayıs ayında beklentilerin üzerinde çıkarak yıllık yüzde 3,3’e ulaştığının açıklanmasından sonra Maliye Bakanı Alistair Darling’e yazdığı mektupta, enflasyonun yüksek çıkmasından akaryakıt ve gıda fiyatlarının artmasını sorumlu gösterdi.

Mektupta, enflasyonun, merkez bankasının Mayıs ayı tahminlerinin, beklentilerinin üzerinde olduğunu belirten King, ancak yükselişin muhtemelen geçici olduğunu ve siyaset yapıcıların amacının iki yıl içinde enflasyonu yüzde 2’nin altına çekmeyi sağlamak olduğunu ifade etti. King, enflasyonun, düşmeden önce bu yılın sonunda yüzde 4’ün üzerine çıkarak zirveye ulaşacağını ancak, 2009 yılında da hedefin üzerinde kalmaya devam edeceğini vurguladı. Darling de King’in mektubuna verdiği yanıtta, enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu kabul ederek, hükümetin, merkez bankasının 'ileriye dönük kararlarını' destekleyeceğini belirtti.

Trichet: Şakaya gelmez

1990'lı yıllarda yaşanan petrol krizi ücret enflasyon yarışı başlatmış, Almanya ekonomik krize sürüklenmiş, borçlanma ve sosyal giderler artmış, sendikalar da grev silahıyla %11’lik ücret zammı koparmıştı. Ücret artışı istihdamı olumsuz etkilemiş ve sonunda konjonktür durma noktasına gelmişti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet o yılları hatırlatıp enflasyonun şakaya gelmeyeceğini vurguluyor.'Enflasyon sarmalına müsamaha etmeyeceğimizi herkese açıkça söylüyoruz. Herkesi şartlara uygun davranmaya davet ediyoruz. Son derece ciddiyiz ve gelişmelerin seyrini bekleyeceğiz. Ama risklerin gerçeğe dönüşmesine izin vermeyiz. Mesajımız bu kadar açık.'

Merkez Bankası böylece ana faiz oranını arttıracağının sinyalini de vermiş oldu. Yüksek faiz kredi maliyetlerini arttırıp tüketimi frenleyecek. Şirketler fiyat zammını tüketiciye yansıtamayacak. Taleple birlikte fiyatlar da düşecek. Büyüme hız kaybedince petrol tüketimi de gerileyecek. Tüketimin azalması petrol talebinin düşmesi anlamına geldiğinden petrol ucuzlayacak ve ücretlerle enflasyondaki paralel büyümenin önü alınmış olacak. Avrupa Merkez bankası’nın hesabı böyle...




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!