En kalbi kırık yer "Munzur" dur

Güncelleme Tarihi:

En kalbi kırık yer Munzur dur
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2012 12:56

AVRUPA Parlamentosu’nda önceki gün ‘Dersim Katliamı’ konulu bir toplantı düzenledi.

Haberin Devamı

AP Türkiye Karma Parlementerler Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre’un moderatörlüğünde TBMM Dilekçe Komisyonu Katip Üyesi ve AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak’ın da yer aldığı oturuma, Türkiye’den çok sayıda sanatçı, politikacı ve gazeteci katıldı. Yeşiller ve Birleşik Sol gruplarının ev sahipliğinde düzenlenen oturumda, ‘Dersim katliamı’ ele alındı.

“Kürt sorunu ile terörü ayırmak gerekir” diyen AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, “Kürt sorununu kabul ediyoruz ancak asıl sorun terör gerçeğidir” dedi. İnsanların can güvenliğinin olmadığı yerde, sorunların aşılmasının güç olduğunu vurgulayan m Aydın, “Bu aşamada birtakım reformların yapılması güçleşiyor. Başbakanımızın ‘Tek dil, tek din’ şeklinde bir beyanı olduğu söylendi. Bu doğru değildir. Osmanlı İmparatorluğu gibi, çok dinli, çok dilli, çok kültürlü bir dönem sonrasında maalesef İttihat ve Terakki’cilerin çok dar bir bakış açısıyla Türkiye’nin milliyetçilik tanımını yapmaları şu an yaşadığımız sorunların temelini oluşturuyor” diye konuştu.

Kıyıma uğradılar
Türkiye’de birlikte yaşamanın büyük tehlike altında olduğunu ileri süren CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey ise Fazıl Say’ın görüşlerinden dolayı mahkemeye çıkmak durumunda olduğunu söyledi. Pavey, medeniyetler ittifakı sürecinde barış taahhütünde bulunulduğunu ancak bunun gergin olan siyasetini daha da çıkılmaz bir hale getirdiğini savunarak,

“Suriye konusunda bile nefret konuşmaları yapılıyor ve bu toplumun bütün katmanlarına yayılıyor. Aleviler ve Süryaniler ayrı gelenek ve geçmişten geliyorlar ama aynı bile olsa bu yaklaşım demokratik kültüre aykırıdır. Bu sadece kara siyasi emellere yardımcı olur. Kökten dincilik, gücünü aldığı kaynağa bir gün baş eğecektir. Aleviler için hayat hiçbir zaman kolay olmadı. Kıyımlara maruz kaldılar, yakıldılar, evleri yağmalandı. Bizim coğrafyamızda, ‘en kalbi kırık’ yer Munzur’dur. Bu, köklerini büyük sosyal tahrifattan alan bir gerçektir. Tarihin acıları maalesef çıplak gözle görünmez ama türkülerde deyişler görülür. Bu herkesin bildiği bir sırdır. Dersim, devlet ve kamuoyunun bir olduğu, Sünni fikirlerin ön plana çıktığı bir geniş coğrafyadır. Bugünün sorumluluklarından kaçmak için tarihin arkasına saklanıyoruz. Barışa giden her yolda tarihi sorumlu tutuyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!