En büyük mahkeme 60 yaşında

Güncelleme Tarihi:

En büyük mahkeme 60 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2012 11:54

TÜRKLERİN Avrupa Birliği hukukundan doğan haklarının verilmesinde kilit rol oynayan ve AB’nin en yüksek yargı organı olan Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) 60. kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Yarınki kutlamaya Lüksemburg’da üst düzey katılımın yanı sıra üye devletlerden de konuklar katılacak. 1952’de kurulan mahkeme, üye ülkeler ülkeler arası farklı uygulamalarda son kararları veriyor.

ABAD’ın aldığı kararlar AB ülkelerini bağlayıcı özellik taşıyor. Türkiye, 1963 yılında yapılan Ankara Anlaşması’na dayanarak ABAD’ın kapısını birçok kez çaldı.

Mahkeme 50’den fazla davayı Türk vatandaşlarının lehine sonuçlandırdı. Özellikle vize konusunda ABAD, AB’deki genel tutumun aksine Türkiye lehine kararlar verdi. Ancak bu kararlar AB’de henüz tam olarak uygulanmıyor.

ABAD son olarak Türklere vize zorunluluğunu kaldıracak önemli bir kararla uğraşıyor. Türk vatandaşı Leyla Ecem Demirkan’ın vize aleyhine açtığı dava olumlu sonuçlanırsa, Türkler sadece pasaport çıkararak, üç aylığına Avrupa’ya gelebilecek. Kararın mart ayında açıklanması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!