Emekliye temmuzda yüzde 3.5 zam

Güncelleme Tarihi:

Emekliye temmuzda yüzde 3.5 zam
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 10, 2024 12:19

Almanya’da emekliler için 2024 yılında neler değişeceğini konu ettiğimiz yazı dizimizin bugünkü bölümüne, yaklaşık 21 milyon emeklinin yüzünü güldürecek bir müjdeyle başlayalım. Alman Emeklilik Sigortası verilerine göre 2020 yılı itibariyle 400 bini Türk olan 20 milyonu aşkın emekliye temmuz ayında zam kapıda.

Haberin Devamı

Â

Emekliye temmuzda yüzde 3.5 zam
FEDERAL Alman hükümetinin 2023 emeklilik raporuna göre, 1 Temmuz’dan itibaren emeklilere yüzde 3.5 oranında zam yapılacak. Söz konusu zammın tüm yaş haddinden emekli olanların yanı sıra, iş gücü kaybı ve dul aylıkları, yasal kaza emekliliği ve tarım emeklilik fonundan aylık alanlar için de geçerli olacak. Kesin zam oranının önümüzdeki ilkbahar aylarında, ülke genelindeki gelir istatistiklerinin belirlenmesiyle birlikte kesinleşecek.
Alman Emeklilik Sigortası, ülke genelinde kaydedilen ortalama gelirden hareketle, her bir takvim yılı için emeklilik puanı veriyor. Eğer bir sigortalı, ortalama gelir tutarında yıllık kazanç elde ettiyse, emeklilik hizmet cetveline o yıl için bir emeklilik puanı işlenir. Yıllık geliri, ortalama kazancın yarısı kadarsa o zaman 0.5 puan, iki katı kadarsa azami olarak iki puan işlenir. Çalışma hayatı boyunca biriktirilen emeklilik puanları emeklilik öncesi toplanır ve emekli aylığın belirlenmesi için baz alınır. Her emeklilik puanının karşılığındaki parasal değeri, ülkenin ekonomik göstergelerine göre her yıl yeniden belirleniyor. 2024 yılı için geçici olarak ortalama yıllık kazanç 45 bin 358 Euro olarak belirlendi. 2022 yılında ise Almanya genelinde elde edilen ortalama kazanç 43 bin 142 Euro tutarındaydı.

Haberin Devamı

DOÄžU VE BATIDAKÄ° EMEKLÄ° AYLIKLARI
Bu yıl aslında, Almanya’nın doğu ve batı eyaletlerinde emekli aylığı hesabında baz alınan emeklilik değerinin eşleşmesi yolunda bir adım daha atılacaktı. Mevcut yüzde 99.3’lük eşleşme oranı 01.07.2024 itibariyle 0.7 puan artırılarak, ülkenin doğu ve batısındaki emeklilik değerleri eşit hale gelmiş olacaktı. Ancak geçen yıl Almanya genelindeki gelirlerde kaydedilen büyük artış nedeniyle, 1 Temmuz 2024 için öngörülen emeklilik değeri eşleştirmesi 01.07.2023 tarihinde yapılarak, planlanandan bir yıl önce gerçekleştirilmiş oldu.

BÄ°R PUAN 37.60 EURO OLDU
Almanya’nın doğu ve batı eyaletlerinde ödenen emekli aylıklarının eşleştirme süreci, 01.07.2018’de yürürlüğe giren ve ülkenin iki kesimi arasındaki uyum sürecini başlatan bir yasa ile start almıştı. Bu yasa ile amaçlanan emeklilik aylığı hesabı için baz alınan bir emeklilik puanı karşılığındaki parasal değer konusunda doğu ve batı eyaletindeki farkı eşitlemek ve bu sayede doğudaki emekli aylıklarının batıdakinin seviyesine yükseltmekti. 01.07.2023 tarihi itibariyle ülkenin hem doğu ve batısı için eşitlenen bir emeklilik puanı karşılığındaki parasal değer 37.60 Euro olarak belirlendi.
BÄ°TTÄ°

Haberin Devamı

KÄ°MLERÄ°N VERGÄ° ORANI ARTIYOR?
2024 yılında emekli olacakları bekleyen diğer yenilik, kendilerine bağlanacak aylıktan daha fazla vergi kesilecek olmasıdır. Diğer bir ifadeyle, bu yılın ocak ayı itibariyle ilk kez emekli aylığı alacakların vergiye tabi emekli aylığı payı yüzde 83’ten yüzde 84’e çıkacak. Böylece ilk tam brüt yıllık emekli aylığının sadece yüzde 16’sı vergiden muaf kalacak. 2024’ten önce emekli olanlar ise bu artıştan etkilenmeyecek. Federal Alman hükümeti, emekli aylıklarının vergiye tabi paylarını yarı yıl başına yüzde 1 oranında artırmak istiyor. Ancak konuyla ilgili yasama süreci henüz sonuçlanmadı.

Ä°STEÄžE BAÄžLI PRÄ°MLERDE ARTIÅž
1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, Almanya’da yasal emeklilik sigortasına isteğe bağlı prim yatırmak isteyenler için belirlenen asgari aylık miktar 96.72 Euro’dan 100.07 Euro’ya, azami miktar ise 1.357.80 Euro’dan 1.404,30 Euro’ya yükseldi.
Bilindiği gibi Almanya’da ikamet eden ve en az 16 yaşında olanlardan yasal emeklilik sigortasında zorunlu sigortalı olmayan herkes isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilir. Bu koşullar altında, yurtdışında ikamet eden Alman vatandaşlarının da isteğe bağlı prim ödemesi mümkün. Ancak, normal emeklilik yaşına ulaşmış ve tam emekli aylığı alanlar, gönüllü sigorta kapsamında değildir. Gönüllü sigorta prim miktarında, Almanya’nın batı yani eski ve doğu, yani yeni eyaletler arasında da fark olmadığını da belirtmiş olalım.

Haberin Devamı

- BUNU NOT EDÄ°NÄ°Z-

SAHTE Ä°Åž Ä°LANLARINA DÄ°KKAT!

İNGİLİZCESİ Phishing olan internet ortamındaki tuzaklara bir yenisi daha eklendi. Dolandırıcılar, sahte iş ilanlarıyla iş ve kariyer arayışı içinde olanları kirli emellerine alet etmek istiyorlar. Kariyer ağlarında veya iş ilanı sitelerinde gezinenlerin beklentisi, profesyonel bir internet ortamında bulunmaktır.
Esnek çalışma saatleri ve harika koşullarla hızlı para kazanabileceğiniz vaatlerinin verildiği kariyer ağlarından, sizi ilk görünüşte kaçırılmaz iş tekliflerine yönlendiren bağlantılar içeren mesajlar alıyorsanız, bundan hemen şüphelenmelisiniz. Avrupa Tüketici Merkezi Almanya (EVZ), profesyonel iş portallarında bile dolandırıcıların cirit attığı uyarısında bulunuyor. EVZ tarafından yapılan uyarıda, kariyer ağları aracılığıyla kişisel verileri çalmak için iletişim girişimlerinde bulunan dolandırıcıların, elektronik postalar aracılığıyla ‘phishing’ adlı tuzaklar kuruyor veya iş arayanları kara para aklama işlerine karıştırmaya çalışıyorlar. İşte sıkça kullanılan iki taktik:
EN SIK KULLANILAN YÖNTEMLER
1- Bir ağ içinde bir kişi ile iletişime geçilir ve başlangıçta zararsız mesaj alışverişi yapılır. Ardından bir bağlantı gönderilir. Bu, görünüşte güvenilir bir web sitesine yönlendirir. Ancak EVZ’ye göre, arka planda bilgisayara zararlı yazılım yüklenir veya hazırlanmış web siteleri aracılığıyla e-posta hesaplarına veya online bankacılık hesaplarına erişim sağlanır.
2- İnternet ortamında birden bir iş teklifi ortaya çıkar ve içerik açısından hiç olmayacak kadar gerçekçi ve inandırıcı gelir. Örneğin çok az çalışma karşılığında son derece yüksek bir maaş hem de homeoffice ortamında yapılacak bir işle. Sanal ortamda bu tarz ilanlar okursanız da hemen şüphelenmelisiniz.
HER YOLU DENÄ°YORLAR
Eğer başvuru sürecinde sizin adınıza bir banka hesabı açmanız veya özel hesaba para transferi yapmanız istenirse, o zaman ciddi anlamda tehlike vardır. EVZ’ye göre, bunun arkasında, başvuru sahiplerini kara para aklama işlerine karıştırmak yatıyor. Bu bağlamda, sözde iş görüşmesini SMS veya Whatsapp gibi başka bir haberleşme veya mesajlaşma kanallarına taşımaya çalışmak da yaygın bir yöntemdir. Bu, dolandırıcıların mağdurlara doğrudan ulaşmasını sağlar.

Haberin Devamı

BUNDAN NASIL KORUNABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z?
Kullanıcılarla iletişime geçildiği internet profilinin, son zamanlarda oluşturulmuş ve dikkat çekici şekilde az bağlantıya sahip olması durumunda, alarm zilleri çalmalıdır. Profildeki özgeçmiş, hesabın arkasında muhtemelen sahte bir profil olup olmadığına dair ipuçları da verebilir. EVZ yetkilileri, kendi adınıza banka hesabı açmanız veya özel hesaba para transferi yapmanız istenirse, hemen iletişimi kesmenizi ve dolandırıcıyı ağın işletimine bildirmenizi öneriyorlar. Dolandırılmış olabileceğinden korkanlar, kanıtları saklayıp bunlarla polise şikâyette bulunmalılar. Delil olarak ekran görüntüsüyle kaydedilmiş sohbetler gibi olası kanıtlar olabilir.

Haberin Devamı

GELECEK HAFTA: Soru ve cevaplarla Almanya’da karara bağlanan yeni Vatandaşlık Yasası.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!