Emeklilik yaşını 65'e düşürelim baskısı

Güncelleme Tarihi:

Emeklilik yaşını 65e düşürelim baskısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2010 11:42

Almanya'da emeklilik yaşı tartışmaları iyice kızıştı. Emeklilik yaşının 67'den 65'e indirilmesi istenirken emeklilik yaşının 70'e çıkarılmasını savunanlar da var. Vatandaşlar ise öfkeli.

Haberin Devamı

ALMANYA'da emeklilik yaşı tartışmaları yeni boyut kazandı. 2029 yılına kadar 65'ten kademeli olarak 67'ye çıkması kararlaştırılan emeklilik yaşının aşağı çekilmesi tarışmalarının ardından şimdi de 70 yaşında emeklilik gündeme geldi. Alman Ekonomi Enstitüsi Prof. Dr. Klaus Zimmermann, Almanya'da demografik yapının değiştiğine dikkat çekerken emeklilik primi için yapılan kesintilerin artırılması gerektiğini belirtttı. Prof. Dr. Zimmermann “Sistem çökme tehtidi altında. Emeklilik için yapılan kesintlerin artırılmaması ve emekli maaşların düşürülmemesi durumunda emeklilik yaşının 70'e çıkarılması gerekir. Devlet ancak belli bir standartta emekli maaşı ödeyebilir” dedi.

SPD içinde tartışma

Sosyal Demokrat Parti SPD ise gelecek ay yapacağı genel kongresi öncesi parti içinde emeklilik yaşını tartışmaya açtı. SPD içinde emeklilik yaşının 67'den 65'e indirilmesi taraftarları artarken SPD eski Genel Başkanı ve Rheinland-Pfalz Başkanı Kurt Beck ise emeklilik kararının çalışanlara bırakılmasını istedi. Beck, uzun süre çalışmak isteyenlere ekstra emeklilik primi verilmesini önerdi.

Sendikalar bastırıyor

Metal İşçileri Sendikası (IG Metall) ise SPD'ye çağrıda bulunarak parti kongresinde 67 olan emeklilik yaşından vazgeçildiğine dair karar alınmasını istedi. IG-Metall Yönetim Kurulu üyesi Hans-Jürgen Urban “Bizim sözde çözümlere ihtiyacımız yok. 67 olan emeklilik yaşının kayıtsız şartsız daha aşağılara çekilmesini istiyoruz” dedi. Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi ise SPD ve Yeşiller'e ortak çağrıda bulunarak “Üç parti olarak emeklilik için ortak düşünmeliyiz. 67 yaşında emeklilik temelde yanlış” dedi.

Emeklilikten sonra ortalama 16 yıl yaşıyorlar

Almanya'da daha önce 65 olan emeklilik yaşı SPD-CDU/CSU koalisyon hükümeti döneminde alınan bir kararla 67'ye yükseltilmişti. Ülkede emeklilerin yaşam süresi ise son yıllarda artış gösterdi. Buna göre 1960'lı yıllarda erkekler emekli olduktan sonra 9 yıl 7 ay gibi ortalama yaşam sürerken kadınlarda bu süre 10 yıl 7 aydı. Son yıllarda ise emekliler daha uzun süre yaşamaya başladı. Emekli olduktan sonra erkekler yaklaşık 16 yıl emeklilik maaşı alırken kadınlarda ise bu süre yaklaşık 21 yıl.

AVRUPA'DA EMEKLİLİK YAŞI

Almanya 65 (2029'da 67)
Avusturya 65 (kadınlar 60)
Yunanistan 65 (kadınlar 60)
Çek Cumhuriyeti 62
İspanya 65
Polonya 65 (kadınlar 60)
İtalya 65 (60)
Fransa 60

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!