Emekli maaşından prim kesiliyor

Güncelleme Tarihi:

Emekli maaşından prim kesiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2012 15:26

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Ebuzer Çeliker borçlanarak emeklilikhakkında detaylı bilgi verdi. Çeliker, Türkiye’den bağlanan aylıkların daAlmanya’da sağlık sigortası prim kesintisine tabi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Avrupa Yozgat Karabalılar Derneği (AKD) tarafından Hamburg’un Bergedorf semtindeki dernek salonunda ‘Borçlanarak Emeklilik’ konulu toplantı düzenledi. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Hamburg Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Ebuzer Çeliker, konu hakkında detaylı bilgi verdi.

Toplantıya katılımın çok büyük olması yurttaşlarımızın bu konuda çok bilgiye ihtiyaç duyduklarını gösterdi. AKD Başkanı Murat Kaplan’ın yönettiği toplantıda Ataşe Çeliker, önce bir slayt sunumuyla borçlanarak emeklilik yasasını anlattı.

Çeliker, borçlanarak emeklilikten faydalanmak için temel şartın Türk vatandaşı olmak, işsizlik parası, sosyal yardım almamak ve 400 Euro’nun üzerinde kazanç getiren bir işte çalışmamak olduğunu söyledi. Çeliker, “Türk vatandaşlığından çıkmış ama Mavi Kart sahibi olanlar ne yazık ki borçlanarak emeklilikten faydalanmıyor. Ancak bu konu biraz muğlak. Hukuk sürecine gidilirse Mavi kart sahipleri için de faydalanma imkanı doğabilir” dedi.

Yanlış beyanda bulunmayın

Borçlanarak emeklilik hakkına kavuşanların Almanya’da işsizlik parası veya sosyal yardım almaları durumunda büyük mağduriyet yaşayabileceklerine dikkati çeken Çeliker, “Kesinlikle yanlış beyanda bulunmayın. Aksi takdirde hem size ödenen işsizlik parası veya sosyal yardım, hem de ödenen emeklilik aylıklarınız faizi ve cezasıyla geri talep edilir. Kendinizi bu riske sokmayın” dedi. Aktüel borçlanarak emeklilik hakkından faydalanmak isteyenlerin her gün için 9.46 TL ödemeleri gerektiğini belirten Çeliker, altı ayda bir bu miktara küçük de olsa zam yapıldığına dikkat çekti.

Vergi kanununda değişiklik yapıldı

Almanya’da vergi yasasında yapılan değişiklikle Türkiye’de elde edinilen emekli aylığının da sağlık sigortası kesintisine uğrayacağının kararlaştırıldığını söyleyen Çeliker, “Almanya’da şimdiye kadar Avrupa Birliği dışındaki ülkelerde elde edilen emeklilikler sağlık kasası kesintisine uğramıyordu. Ama bu değişti” diye konuştu.

Aynı şekilde Türkiye’ye kesin dönüş yapan emeklilerin, Almanya’dan bağlanan emekli aylıkları yılda 10 bin Euro’yu geçmesi halinde bu miktarı aşan bölümünü Almanya’da vergilendirmeye tabi olduğunu söyleyen Ataşe Çeliker, “Bunun altındaki miktar vergiye tabi değil, ama yine de yıllık vergi denkleştirmesinde gelir olarak beyan edilmek zorunda” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!