Elektrik borcu hayatını kararttı

Güncelleme Tarihi:

Elektrik borcu hayatını kararttı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2012 16:21

75 yaşındaki Mehmet amca Almanya'da 2 yıldır elektriksiz yaşıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Lüdenscheid kentinde yaşayan Ordu-Mesudiyeli Mehmet Hıdırlar (75) varlık içinde yokluk yaşıyor.

Mehmet Hıdırlar'ın Goethe Caddesi'ndeki oturduğu evinde iki yıldan beri elektrik yok.

İki yıldan beri evinde çay dahi pişiremeyen Mehmet Hıdırlar, tam 44 yıldır Türkiye toprağına ayak basmadığını söylüyor.

Almanya'nın göbeğinde kendisini yokluğa mahkum eden Mehmet Hıdırlar'ın oldukça ilginç bir hayat hikayesi var.

Mehmet Hıdırlar'a bir dokunduk bin ah işittik. Hıdırlar, neden bunca yıldır memleketine gitmediğini ve niçin elektriksiz yaşadığını şöyle anlattı:

“Türkiye'de terzi olarak çalışıyordum ama daha rahat bir yaşam ve daha çok kazanmak amacıyla 1957 yılında Paris'e geldim. 28 gün Paris'te kaldım. Tam alışmaya başlarken Cezayir'in bağımsızlık savaşı had safhaya çıktı. Müslüman kökenli olduğumuz için, Fransa çalışmak ve yüksek öğrenim için gelen 350 kişilik bir Türk grubunu sınır dışı kararı aldı. Ben de bu 350 kişilik grubun içindeydim. Bize eşlik edecek olan emniyet birimleriyle birlikte Türkiye gönderilmek üzere trene bindirilip, yola çıktık. Almanya'nın Münih kentinde aktarma yapacağımız treni beklemeye başladık. Bu arada bu belirsiz bekleme öğrencilere çok dokundu ve isyan hareketi başlattılar. Ben de onlara destek verdim. İşte tam bu anda İstanbul Beyoğlu'nda müşterim olan bir kadına rastladım. Beni tanıdı ve yardım elini uzattı. Eşi hariciyeciymiş. Onun yardımıyla Almanya'da kaldım. Münih'ten sonra Darmstadt, Mannheim, Essen ve Lüdenscheid şehirlerinde çalıştım. Almanya'da tam 45 senelik bir çalışmışlığım var.”

Evlilik yaramadı
Mannheim kentinde yaşamını sürdürürken görücü usulü evlendiğini ifade eden çilekeş Mehmet Hıdırlar,
“Mannheim'da çalışırken Mesudiye'de ikamet eden annem-babamın isteği üzerine Mesudiyeli olan eşim Gülce ile evlendim. Onu da alıp Almanya'ya getirdim. İki oğlumuz oldu. Zamanla eşim Türkiye'ye dönmek istedi ve ilerleyen süreçte ayrıldık. Benim en son durağım Lüdenscheid kenti oldu. Buralarda o dönemler pek Türk yoktu. Ruhr Bölgesi'nde iş arayan çok sayıda Türkü buraya ben getirttim. Şimdi beni gördüklerinde yüzlerini çevirip görmezlikten geliyorlar” dedi.

İtalyan kadının faturasını bana yüklediler
Mehmet dede 40 metrekarelik evinde elektriksiz yaşamasının nedenini de şöyle anlattı:

“Daha önceleri bu binanın bodrum katında oturuyordum. Benim şu anda kaldığım dairede ise bir İtalyan kadın yaşıyordu. İtalyan kadın ölünce ben buraya taşındım. O zaman elektrik sayacının son durumunu not edip elektrik idaresine vermiştim. Aradan iki yıl geçtikten sonra elektrik idaresi benden İtalyan kadının kullandığı bin 800 Euro'luk faturayı talep etti. Ev sahibiyle birlikte gidip durumu anlattık. Ama adamları ikna edemedik. Derken fatura şimdi 2 bin Euro'ya yükseldi. İki yıl önce aniden elektriğimi kestiler. Şimdi elektriğim yok. Tüm çabalarım sonuçsuz kaldı.”

Elektriksiz zor yaşam
İki yıldır geceleri merdiven aralığının ışığında üzerini soyunup yatağa girdiğini belirten Mehmet Hıdırlar, 21. yüzyılda elektrikten yoksun kalmasıyla ilgili şunları söyledi:

“Başka eve taşınacağım ama bulamıyorum. Kimsem yok daha önce yardım ettiğim insanlar benden kaçıyorlar. Elektriğim olmadığı için evimdeki televizyonu seyredemiyorum. Ocağım var çay dahi pişirip içemiyorum. İki yıldan beri duş alamıyorum. Her hafta yüzme havuzuna gidip banyo ihtiyacımı karşılıyorum. Sabah evden çıkıyorum gece saat 23.00 sularında dönüyorum. Anahtarla kapıyı açtıktan sonra merdiven aralığının ışığında soyunup pijamamı giyinip yatıyorum. Elbette ben de evimde elektriğim olsun istiyorum. Türk yetkililerden, belediye başkanından, STÖ örgütlerinden benim durumumla ilgilenmelerini ve beni ışığa kavuşturmalarını rica ediyorum.”

847 Euro maaşı var
45 senelik çalışmışlığı olan ve 847 Euro emekli maaşı alan Mehmet Hıdırlar, evinde elektrik olmadığı için sabah kahvaltısı dahil akşam yemeklerini de dışarıda yiyor. Tüm zamanını lokallerde geçiriyor. Frankfurt civarında yaşayan iki oğluyla da hiç görüşmediğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!