Ekonomi ve eğitime Özdemir bakacak

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi ve eğitime Özdemir bakacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2008 17:55

Almanya'da Der Spiegel dergisi, Yeşiller Partisi'nin eşbaşkanı Claudia Roth'un Yeşiller Partisi'nin 2009 yılında yapılacak genel seçimler için hemen hemen tüm önemli konularından sorumlu olduğunu, iç ve dış politikanın yanısıra normalde Cem Özdemir'in konuları olan iklim ve nükleer enerji gibi önemli konuların da sorumluluğunu üstlendiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Yalnızca yabancılar ve göç konularından sorumlu olmak istemediğini söyleyen Özdemir’e de bir önemli konu olarak yenilenebilir enerji konusunun kaldığı ifade edildi. Özdemir’in ayrıca, ekonomi ve eğitim konularından sorumlu olacağı kaydedildi.


GENÇ BEYİNLER DEÐERLENDİRİLMİYOR

Özdemir daha önce de Alman birinci televizyonu ARD'de yayınlanan 'hartaberfair' (acı ama doğru) adlı tartışma programında katılmıştı. Frank Plaster'in sunduğu programa Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, Bavyera Eyaleti eski Eğitim Bakanı Monika Hohlmeier (CSU), Kabare oyuncusu Fatih Çevikkollu, Aşağı Saksonya Kriminoloji Araştırma Enstitüsü Başkanı Christian Pfeiffer ve Berlin Neukölln İlkokul öğretmeni Heidrun Quandt katıldı.

Türklerin okullardaki uyum sorunu ve Almanca eğitiminin yetersiz kaldığı yönünde gelişen tartışmada Cem Özdemir ile Fatih Çevikkollu Türklerin genelinin bir potaya konulduğunu öne sürerek, eğitimli Türklerin göz ardı edilmemesini istediler. Özdemir, akademisyen eksikliğinden yakınan Almanya'da, yeni işyerleri için buluşlar yapacak beyin takımının zaman zaman nasıl yok edildiğinin altını çizdi. Programın sonunda Fatih Çevikkollu'nun Alman anayasanın birinci maddesinin içeriği nedir? sorusunu ilkokul öğretmeni Quandt hiç yanıt veremezken, Adalet bakanlığı yapmış olan Pfeiffer de zorlandı. Bunun üzerine sunucu Plaster Alman Anayasası'nın birinci maddesini şöyle açıkladı: "İnsanın haysiyetinin dokunulmazlığı anayasanın birinci maddesinde belirlenmiştir. Bu hakkı korumak ve savunmak tüm devlet organlarının görevidir."

GÖÇMENLER YETERİNCE TEŞVİK EDİLMİYOR
Türkçe konuşulan bir ortamda büyüdüğünü, ilkokuldaki iyi Almanca konuşmasına rağmen iyi yazamadığı için Almanca dersinin zayıf olduğunu belirten Özdemir, tüm eleştirilere rağmen sonuçta iyi bir kariyere sahip olduğunu söyledi. Özdemir, Almanya'da göçmen kökenli gençlere gereken önemin verilmediğini ve ihtiyaç duyulmasına rağmen yeterince teşvik edilmediklerini vurguladı. Bir işçi ailesinin çocuğu olarak ilk kez 1994 yılında meclise girmeyi başardığını belirten Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, hala bu konumda olduğunun bazıları tarafından normal görülmediğini de sözlerine ekledi. Bu toplumda yaşayan herkesin Almanca'yı öğrenmeye mecbur olduğunu da dile getiren Özdemir, "Yapılan araştırmalar Alman çocuklarının da Almanca problemi olduğunu ortaya koydu. Sadece Berlin'de değil, Hessen'de yaşayan Alman çocukları da aynı sorunu yaşıyorlar. Bu sosyal bir problem. Bunun için işçi kesimi olan orta sınıfın okuryazarlık problemi üzerinde durmak gerekir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!