Ehliyetlere ‘üst yaş sınırı’ getirilsin

Güncelleme Tarihi:

Ehliyetlere ‘üst yaş sınırı’ getirilsin
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2024 13:06

Yeşiller Federal Meclis milletvekili Canan Bayram, Berlin’de yaşlı sürücünün anne ve küçük çocuğunun ölümüne yol açan kazaya sebebiyet vermesi üzerine, araç kullanmakta bir üst yaş sınırı getirilmesi için konuyu bakanlığa taşıdı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da araç kullanmak için herhangi bir ‘üst yaş sınırı’ bulunmuyor. Ülkede belli bir yaşa erişen sürücülerin testlerden geçmesi de zorunlu değil. Uzun süredir rafa kaldırılan, araç kullanmak için bir ‘üst yaş sınırı’ getirilmesi yönündeki tartışma, Berlin’de yaklaşık iki hafta önce meydana gelen ölümcül kazadan sonra tekrar gündeme taşındı. Berlin’in göbeğinde bisiklet yoluna giren ve saatte 30 kilometre olan hız sınırını da aşan 83 yaşındaki sürücü, bisiklet yolunda bisikletleriyle ilerleyen 41 yaşındaki anne ve 4 yaşındaki çocuğuna çarpmıştı. Korkunç kazada anne ve küçük çocuk feci şekilde can vermişti. 83 yaşındaki yaşlı sürücü yüzde 100 kusurlu bulunurken, kaza sonrası belli bir yaştaki sürücülerin araç kullanıp kullanmamaları yönündeki tartışmalar yeniden alevlendi. Yeşiller Federal Meclis milletvekili Canan Bayram da konuyu Federal Ulaştırma Bakanlığı’na taşıdı. Bayram, Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing’e (FDP) yönelttiği sorularla belli yaşın üzerindeki sürücülere araç kullanmada kısıtlamanın getirilip getirilmeyeceğini, bu kişilerin sağlık testine tabi tutulup tutulmayacağını sordu.

Haberin Devamı

AVRUPA’DA BİRÇOK ÜLKEDE VAR
Bayram’a yazılı cevap veren Bakan Wissing, gündemlerinde yaşlı sürücülere yönelik bir kısıtlama veya yasaklamanın bulunmadığını belirtti. Gelen cevaptan memnun kalmayan Bayram, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Bakan Wissing, yaşlıların herhangi bir sebep olmaksızın düzenli sağlık muayenelerine veya genel değerlendirmelerine açıkça karşı olduğunu belirtti. Yeşiller Partisi olarak belli bir yaşın üzerindeki sürücülere düzenli testlerin yapılmasından yanayız. Trafik kazalarının büyük çoğunluğu insanların algı ve reaksiyon sürelerinin çok düşük olmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla belli bir yaşın üzerindeki bazı kişilerin belirli sürelerle ciddi bir kontrolden geçmesi lazım. Almanya’da meydana gelen kazalar nedeniyle her gün ortalama 7-8 kişi yaşamını yitiriyor. Bu ciddi bir rakam. Bu kazaların önlenmesine yardımcı olacak her türlü önerinin masaya yatırılması lazım. Avrupa’nın birçok ülkesinde yaşlı sürücülere yönelik kısıtlamalar var. Hatta bazı ülkelerde belli bir yaşın üzerindeki sürücülerin ehliyetleri iptal ediliyor. İsviçre’de 70 yaş ve üzeri sürücüler genel sağlık kontrolünden geçiriliyor. Sağlık sorunu olanların ehliyetine el konuluyor. İspanya’da 65 yaş ve üzeri sürücülerin beş yılda bir tıbbi muayeneden geçmesi zorunlu. Danimarka’da ise 75 yaşından itibaren ehliyetinizi yenilemek için sağlık raporuna ihtiyacınız var. 80 yaşından itibaren ehliyet için yeniden başvurmanız bile gerekiyor.”

Ehliyetlere ‘üst yaş sınırı’ getirilsin

Ehliyetlere ‘üst yaş sınırı’ getirilsin


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!