EHEC salgınında yasaklar kalktı

Güncelleme Tarihi:

EHEC salgınında yasaklar kalktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2011 12:16

Almanya'da şimdiye 29 kişinin ölümüne, 2 bini aşkın kişinin de kanlı ishal teşhisiyle hastaneye kaldırılmasına neden olan EHEC bakterisinin kaynağı olarak gösterilen salatalık, marul ve domates için konulan tüketme yasağı kaldırıldı, soya filizi için yapılan uyarılar ise hala geçerli.

Haberin Devamı

Kanlı ishale yol açan EHEC bakterisinin kaynağı olarak gösterilen salatalık, domates ve marul için konulan tüketme yasağı kaldırılırken soya filizi için yasağın devam ettiği bildirildi.

Almanya'nın ulusal araştırma kuruluşu Robert Koch Enstitüsü (RKİ) ve Federal Risk Analiz Enstitüsü (BfR) tarafından 25 Mayıs tarihinde, bazı sebzelere konulan yasağın kaldırma nedeni olarak, salgına yol açan bakterinin çıkış kaynağı olarak Aşağı Saksonya Eyaleti'ndeki bir çiftlikte yetiştirilen soya filizleri olarak tespit edilmesi gösterildi.

SOYA FİLİZİNİ ÇİĞ YEMEYİN
RKİ Başkanı Reinhard Burger ve BfR Andreas Hensel, soya filizlerinin salgının kaynağı olarak hemen hemen kesinleştiğine işaret ederken, bu sebzeyi çiğ yenilmemesini, bunun tüketilmeden önce mutkala yıkanması ve haşlanması önerisinde bulundu. Burger, Aşağı Saksonya Eyaleti'ndeki Uelzen kendine bulunan bir çiftlikte alınan yüzlerce örnekte, koli basili salgınına yol açan EHEC bakterisinin tespit edildiğini ve salgının bu çiftlikten satılan alınan soya filizlerinden kaynaklandığının belirlendiğini söyledi.

Uzmanlar, Almanya koli basili salgınının yayılma hızının azaldığı ve yeni hastalananların sayısının da giderek düştüğünü açıkladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!