Eğlenceye zamma uzlaşma aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Eğlenceye zamma uzlaşma aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2012 11:35

ALMAN Patent ve Marka Dairesi Hakemler Heyeti ücret zammını görüşerek, tarafları uzlaştırmaya çalışacak. Siyasi partiler bir yanda otel, disco, restaurant gibi eğlence lobisinin zam kararına karşı aktif olması baskısı altında, diğer yanda ise sanatçıların telif haklarının korunması ikilemi içinde tarafsız kalmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Eğlence sektörü, GEMA’nın ücret zammını çok ağır buluyor ve özellikle büyük diskolar başta olmak üzere bu sektöre ağır darbe vuracağı, birçok eğlence yerinin kapanacağı görüşünü savunuyor.

Almanya’nın Bavyera Eyalet Meclisi SPD grubu, GEMA yetkilileri ve eğlence sektörü temsilcileriyle bir toplantı yaparak, “Gelecek yıldan itibaren diskolarda iflas zinciri mi yaşanacak, dernekler artık şenlik ve eğlence organize edemeyecek mi” sorularını tartıştı. SPD’nin gençlik, kültür ve medya politikaları sözcüleri Achim Werner, İsabell Zacharias ve Linus Förster, eyalet meclisinde düzenledikleri basın toplantısında, GEMA ve eğlence sektörünü ücret zammında uzlaşmaya çağırdı.

Achim Werner yüzde 300 zam talebinin uzlaşma için iyi bir zemin oluşturacağını, GEMA’nın bu talebin altına m inerek, eğlence sektörünün ise kendi önerisinin üzerine çıkarak, ortada buluşmalarını talep etti.

Düğünler ve dernekler
Toplantıya GEMA Nürnberg bölge müdürü Jürgen Baier ve Münih yetkililerinden Katharina Reindlmeier de katıldı. GEMA Nürnberg Bölge müdürü Jürgen Baier, ücret zamlarının düğün ve derneklerin düzenlediği giriş ücreti alınmayan eğlenceleri olumsuz etkilemeyeceğini savundu.

Jürgen Baier özetle şu bilgileri verdi: Yeni tarifeye göre düğün ya da derneklerin ücretsiz eğlencelerinde her 100 metrekare başına 22 Euro telif ücreti alınacak. Giriş ücreti alınan eğlencelerde ise yüzde 10 telif ücreti kesilecek. Düğün sahibi ya da eğlence yapan derneklerin eğlenceden önce GEMA’ya internet sayfamızdaki formları doldurarak, ya da düğün salonu sahibi üzerinden başvurması gerekiyor.

Bu başvuruda hangi sanatçıların eserlerinin çalınacağına dair bir liste sunuluyor. .GEMA’nın Türk sanatçıların telif haklarını korumak için Türkiye’deki meslek birlikleri MESAM ve MSG ile anlaşması bulunuyor, bu nedenle Türk sanatçıların telif haklarını Almanya’da takip ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!